Ekohoitola Red Roses Blogi

Akne

Keskiviikko 11.10.2023 klo 17.55 - Seija

Akne

Akne_akne_vulgaris_markanappyla_finni.jpgAkne on yleinen ihon tulehduksellinen talirauhastiehyiden sairaus, jossa ihohuokosiin kerääntyy talitulppia, jotka kehittyvät märkänäppylöiksi. Yleensä, kun puhutaan aknesta, puhutaan Akne vulgariksesta eli märkänäppyläisestä aknesta, vaikka muitakin aknemuotoja on olemassa. Akne oireilee monin eri tavoin, kuten mustapäinä (komedoina), punoittavina näppyinä (papuloina), märkäpäinä (pustuloina) sekä vaikeimmissa tapauksissa noduuleina ja kystina, jolloin ihossa on syvälle ulottuvia tulehtuneita kyhmyjä. Tulehtunut iho on aina myös punoittava ja herkkä sekä mahdollisesti turvonnut. Sen lisäksi, että akne aiheuttaa erilaisia ongelmia ihossa, se voi myös aiheuttaa erilaisia itsetunto- ja mielialaongelmia.

Aknea esiintyy tavallisesti kasvoissa, selässä, hartioissa ja rinnan alueella. Aknea on sekä miehillä, että naisilla. Akne on yleisempää nuorilla, mutta viime aikoina aikuisiän akne on myös yleistynyt. Aknessa ihon talineritys lisääntyy ja muuttuu jähmeämmäksi sekä ihon sarveiskerros paksuuntuu, jolloin talin on vaikea päästä ulos ihosta. Tällöin iho tukkeutuu ja infektoituu ja iholle muodostuu finnejä ja mustapäitä. Vaikeissa tapauksissa tulehdus ja kipeät finnit voivat aiheuttaa ihoon arpia ja hyperpigmentaatiota. Siksi onkin tärkeää, että hoito aloitetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Aknen syyt

Lue lisää »

Avainsanat: Akne, akne vulgaris, komedoakne, iho-ongelmat, aknen hoito luonnollisesti, akneihon hoito

Couperosa

Lauantai 23.9.2023 klo 18.43 - Seija

Couperosa

Lääketieteessä couperosaa ei diagnosoida erillisenä sairautena, mutta kosmetologit käyttävät termiä viitatakseen punoittavaan ihoon, joka johtuu pintaverisuonten toiminnan häiriöistä.  Lääketieteessä puhutaankin yleensä ruusufinnistä eli rosaceasta, jonka esiaste couperosa usein onkin. Hoitamattomana couperosa voi muuttua ruusufinniksi, jossa punoituksen lisäksi iholle ilmaantuu märkänäppylöitä. 

Lue lisää »

Avainsanat: couperosa, couperosan oireet, couperosan hoito, couperosan ihonhoito, iho-ongelmat, punoittava iho

Miten luet INCI-listaa

Tiistai 29.8.2023 klo 15.18 - Seija

Miten luet INCI-listaa

Viime blogikirjoituksessani kertoilin pääpiirteissään mikä on Inci-lista ja lupasin kirjoittaa vielä siitä, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota Inci-listaa tutkiessa ja luonnonkosmetiikasta.

Lue lisää »

Avainsanat: luonnonkosmetiikka, luonnonkosmetiikan sertifioinnit, ainesosaluettelo, kosmetiikan raaka-aineet, inci-lista, inci, info

Tiedätkö, mikä on INCI-lista?

Keskiviikko 9.8.2023 klo 15.20 - Seija

Tiedätkö, mikä on INCI-lista? 

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mitä käyttämäsi kosmetiikka sisältää ja mistä sen saa selville? Oletko koskaan vilkaissut ostamasi kosmetiikka purkin kylkeen ja ihmetellyt, mitä on se salakirjoitus, mikä siihen on kirjoitettu? Inci, ainesosaluettelo, Inci-lista

Kosmetiikan ainesosaluettelot eli INCI-listat ovatkin kuin salakirjoitusta, joita on hieman vaikea tulkita. Mutta niihin kannattaa kuitenkin tutustua, sillä jotain niistä voi saada selville. Kosmetiikan INCI-nimiä on kymmeniätuhansia eikä kukaan voi muistaa niitä ulkoa, joten INCI-listojen lukeminen on haastavaa ammattilaisille saatikka sitten kuluttajalle.

Vaikka INCI-listojen lukeminen on haastavaa, jonkin verran niitä kannattaa opetella lukemaan ainakin sen osalta, että tietää, mitä iholleen laittaa ja mitä kannattaa tuotteissaan välttää ja erityisesti silloin, jos on allerginen jollekin raaka-aineelle. Sen avulla voi myös arvioida tuotteen laatua, nähdä koostuuko tuote suurimmalta osalta vedestä vai kasviuutteista.

Mikä sitten on INCI-lista?

Lue lisää »

Avainsanat: ainesosaluettelo, kosmetiikan raaka-aineet, inci-lista, inci, info

Ruusufinni eli rosacea

Lauantai 3.6.2023 klo 15.33 - Seija

Ruusufinni eli rosacea

Edellisessä blogikirjoituksessa, jossa käsittelin punoittavaa herkkää ihoa, oli myös lyhyesti ruusufinnin aiheuttajat ja hoito. Tässä kirjoituksessa paneudun vähän syvällisemmin siihen, mitkä tekijät vaikuttavat ruusufinnin puhkeamiseen ja mitkä sitä pahentavat sekä miten rosaceaa hoidetaan luonnonmukaisesti.

Lue lisää »

Avainsanat: ruusufinni, rosacea, acne rosacea, herkkä iho, couperosa, POD, periodermatiitti, iho-ongelmat, ihonhoito, kokonaisvaltainen ihonhoito

Punoittava herkkä iho

Sunnuntai 23.4.2023 klo 11.29 - Seija

Punoittava herkkä iho

Minua pyydettiin kertomaan couperosasta ja sen hoidosta, mutta päädyinkin kirjoittamaan punoittavasta ja herkästä ihosta, sillä ihon punoituksen aiheuttajia on muitakin kuin couperosa. Palaan tähän couperosaan myöhemmin uuden blogitekstin myötä.

Kaikkia punoittavia ja herkkäihoisia ei pidä niputtaa yhteen, sillä mikä tahansa ihotyyppi voi olla herkkä ja se voi reagoida ärsykkeisiin punoittamalla. Herkkä iho ei ole ihotyyppi vaan se paremminkin kuvastaa ihon kuntoa ja vointia.

Lue lisää »

Avainsanat: punoittava iho, herkkä iho, couperosa, rosacea, ruusufinni, akne, iho-ongelma, periodermatiitti, atopia

Maksaläiskät ja muut pigmenttihäiriöt

Keskiviikko 15.3.2023 - Seija

Maksaläiskät ja muut pigmenttihäiriöt

Blogin kirjoittamisessa on nyt vierähtänyt aikaa, on tullut pientä remonttia ja muuttoa väliin, mutta parempi myöhään kuin ei ollenkaan, vai mitä 🙂 Minulta on kyselty, mistä ihon erlaiset pigmenttihäiriöt johtuu? Lisääntyvätkö pigmenttihäiriöt menopaussin myötä? Voiko pigmenttihäiriöiden väri vaihdella? Voivatko pigmenttihäiriöt olla erilaisia eri vuosina? Miten niitä voi hoitaa? Ja näihin kysymyksiin yritän tässä blogikirjoituksessa vastata. Ensialkuun tähän ihan yleistietoa pigmentin muodostuksesta ja pigmenttihäiriöistä. 

Lue lisää »

Avainsanat: maksaläiskät, pigmenttimuutokset, pigmenttihäiriöt, kesakot, hyperpigmentaatio, melasma, lentigo, hypopigmentaatio, ihonhoito, esse skincare

Syys- ja talvi-ihonhoito

Torstai 17.11.2022 - Seija

Syys- ja talvi-ihonhoito 

Valmista ihosi talveen! 


Ihonhoito_talvella_valmista_ihosi_talveenNyt olemme syksyn ja talven taitteessa, talvi jo kolkuttelee nurkan takana. Olet varmaan huomannut, että palelee, iho kuivuu ja mielikin voi olla maassa. Syksy on aika, jolloin valmistaudumme talven tuloon, jolloin olemme matkalla kohti kylmintä ja pimeintä vuodenaikaa. Nyt on hyvä hetki alkaa valmistautumaan talveen, jotta pysymme mahdollisimman terveinä eivätkä pakkaset, lämpötilan vaihtelut ja kuiva sisäilma aiheuttaisi isoja ongelmia keholle ja iholle.

Lue lisää »

Avainsanat: Valmista ihosi talveen, ihonhoito talvella, ihonhoito syksyllä, esse skincare, kokonaisvaltainen ihonhoito

Ovatko kasvohieronta ja kosmeettinen gua sha pelkkää hemmottelua?

Lauantai 1.10.2022 - Seija

Ovatko kasvohieronta ja kosmeettinen gua sha pelkkää hemmottelua?

Kyllä ja ei. Kasvohieronta ja kosmeettinen gua sha ovat hemmottelua, mutta ne ovat myös merkittävä ja tehokas osa ihonhoitoa. Hemmottelun lisäksi kasvohieronta ja kosmeettinen gua sha elvyttävät ihon toimintoja pintaa syvemmältä. Eli kyse ei ole pelkästä hemmottelusta.

Kasvohieronta_hemmottelua.jpgMiten kasvohieronta ja kosmeettinen gua sha sitten vaikuttavat meidän ihoon? Entä miten ne vaikuttavat meidän koko kehoon? Entä mieleen? Entä mitä on Yin Your Skin® Pro Kosmeettinen Gua Sha? 

Lue lisää »

Avainsanat: kasvohieronta, kosmeettinen gua sha, yin your skin, kasvohoito, kauneudenhoito, ikääntyvän ihonhoito

Ihonhoito eri vuodenaikoina: kesä/loppukesä

Lauantai 13.8.2022 klo 10.05 - Seija

Ihonhoito eri vuodenaikoina: kesä/loppukesä

Ihonhoito_kesa_kokonaisvaltainen_ihonhoito

Kuten aikaisemmin keväällä kirjoitin eri vuodenaikojen huomioimisesta ihonhoidossa ja silloin käsittelin ihonhoitoa keväällä. Nyt kesä on jo melkein mennyt (miten se menikin taas niin nopeasti) ja alamme kääntyä syksyä kohti. Saimme kuitenkin jonkin verran nauttia auringosta ja lämmöstä piiitkän talven jälkeen vaikkei tämä kesä aurinkoisuudessaan vetänyt vertoja kahdelle edelliselle kesälle. 

Kun kevät on uudistumisen aikaa, on kesä vastaavasti kasvun aikaa. Kesällä luonto vihertää, kukkii ja kukoistaa sekä ilmankosteus on parempi kuin talvisin ja loppukesästä ilmankosteus vielä lisääntyy. 

Kuinka sitten hoitaa ihoa näin loppukesällä?

Lue lisää »

Avainsanat: ihonhoito, kokonaisvaltainen ihonhoito, ayurveda, esse, ihonhoito kesällä, epäpuhdasiho, pigmenttiläiskät, ihonhoito eri vuodenaikoina, kesä, loppukesä, syksy, kauneushoitola, Esse Skincare

Ikääntyvä iho

Torstai 12.5.2022 - Seija

Ikääntyvä iho

Millainen on ikääntyvä iho? Miten ikääntyminen vaikuttaa ihoon? Voimmeko itse vaikuttaa siihen, miten ihomme ikääntyy? Ja miten voimme hoitaa ihoamme niin, että se ikääntyy kauniisti? Näihin kysymyksiin pyrin vastaamaan tässä kirjoituksessani.
Ikääntyvän ihonhoito, ikääntyvä iho kauniina kaikenikää, mikrobiomi-ihonhoitoa

Lue lisää »

Avainsanat: ikääntyvä iho, anti-age, ikääntyvän ihon hoito, rypyt ja juonteet, veltostunut iho, kokonaisvaltainen ihonhoito

Ihonhoito eri vuodenaikoina: kevät

Keskiviikko 13.4.2022 - Seija

Ihonhoito eri vuodenaikoina

kauneudenhoito_vuodenajat_kokonaisvaltainen_ihonhoito.jpg

Kun haluamme palauttaa luonnollisen terveen ihomme, on ihonhoidossa hyvä ottaa huomioon myös vuodenaikojen vaihtelu. Olemme osa luontoa samalla tavalla kuin puut ja kasvit ja siksi on tärkeää tasapainon saavuttamiseksi elää luonnon rytmin mukaisesti myös ihonhoidossa. 

Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme vaikuttaa ruokavalion ja stressin lisäksi myös monet rytmiset asiat, kuten kuukautiskierto, vuorokausirytmi ja vuodenaikojen vaihtelu. Ja erityisesti meillä Suomessa nähdään eri vuodenaikojen täysin toisistaan poikkeavat sääolosuhteet ja se, miten ne vaikuttavat meihin ja meidän ihoon. 

Lue lisää »

Avainsanat: ihonhoito, kokonaisvaltainen ihonhoito, detox, ayurveda, esse, ihonhoito keväällä, epäpuhdasiho, pigmenttiläiskät, ihonhoito eri vuodenaikoina, kevät, kauneushoitola

Miksi valitsin luonnonkosmetiikan ja Essen

Torstai 10.3.2022 - Seija

Miksi valitsin luonnonkosmetiikan ja Essen?

Sertifioitua_luonnonkosmetiikkaa_ihoa_ja_luontoa_kunnioittaen.jpg

Mainitsin ensimmäisessä blogipostauksessa kemikaaliherkkyydestäni ja kerron siitä tänään hieman lisää.

Työskennellessäni parturi-kampaajana ja kosmetologina minulle alkoi pikkuhiljaa tulla erilaisia iho-oireita mm. käsien iho rikkoontui ja tuli ihottumaakin. Ihottumaa alkoi lopulta myös tulla kasvoihin ja huomasin, että huulipunan käytön jälkeen huuliini ja rajauskynästä ja ripsiväristä silmäluomiin tuli vesikelloja. Pikkuhiljaa minun täytyi jättää eri kosmetiikkatuotteita pois käytöstä, koska huomasin niiden ärsyttävän ihoa muutenkin. Olen värjännyt hiuksiani 14-vuotiaasta asti ja käyttänyt erityisesti tummia värejä. Samaan aikaan, kun iho-oireita alkoi tulla käsiin ja kasvoihin, huomasin myös hiusten värjäysten yhteydessä päänahan reagoivan. Väriaineen ollessa päässä päänahkaa kirveli ja jälkeenpäin iho kutisi todella paljon. Sitten tuli se kerta, kun väri piti pestä kesken vaikutusajan pois, koska päänahkaa kirveli ja poltteli niiiin paljon. Tämän jälkeen kokeilin väriainetta kyynärtaipeeseeni, johon ilmestyikin heti vesirakkuloita ja tajusin, etten enää voi värjätä hiuksiani. Muutenkin tässä vaiheessa ihoni oli jo niin hankalassa kunnossa, etten enää oikeastaan voinut käyttää mitään kosmetiikkaa.

Kiinnostus luonnonkosmetiikkaan herää

Lue lisää »

Avainsanat: Esse Skincare, luonnonkosmetiikkaa, ihonhoito, kemikaaliyliherkkyys

Seijan ja Ekohoitola Red Rosesin tarina

Perjantai 11.2.2022 - Seija

Seijan ja Ekohoitola Red Rosesin tarina


Esse_SKY-_ja_ekokosmetologi_Seija_ihonhoidon_ammattilainen.jpg

Tervetuloa Ekohoitola Red Rosesin blogiin! Aloitetaan blogi esittelyllä, mutta jatkossa jaan sinulle täällä ihonhoitoon, kauneuteen ja hyvinvointiin liittyvää tietoa sekä vinkkejä. Blogia pyrin kirjoittamaan kerran kuussa ja uudesta jutusta kuulet yleensä ensimmäisenä somessa (IG ja FB @ekohoitolaredroses).

Olen Seija, kokonaisvaltaisen ihonhoidon ammattilainen; Esse-, SKY- ja ekokosmetologi ja täytän nyt huhtikuussa 54 vuotta. Perheeseeni kuuluu aviomies, kaksi tytärtä, joista nuorempi on jo muuttanut melkein omilleen. Kotonamme asustaa myös koira ja välillä menossa mukana viipottaa myös tyttären koira. Kun minulta kysytään mistä olen kotoisin, en oikein osaa sanoa, sillä olen asunut niin monella paikkakunnalla, etten ehkä ole juurtunut minnekään. Olen syntynyt Sallassa ja syntymäni jälkeen olen asunut Posiolla, Teuvalla, Kajaanissa, Jyväskylässä, Turussa, Espoossa Kirkkonummella, Kempeleessä ja nyt Sotkamossa.

Vapaa-ajallani harrastan lukemista/äänikirjojen kuuntelemista, luonnossa kävelyä, joogaa ja nuoremman tyttäreni kanssa pidämme sairaalasarjamaratoneja.

Koulutukseltani olen artesaani-ompelija, laskentatoimen merkonomi, tietotekniikan insinööri, parturi-kampaaja, kosmetologi ja meikkaaja. Olen valmistunut kosmetologiksi jo vuonna 1997 ja parturi-kampaajaksi 2000. Kampaaja-opintojen ohessa opiskelin myös maskeeraaja-opintoihin kuuluvan kauneusmeikkisosuuden. Olen myös käynyt ekokauneus koulutuksen SKY-opistolla vuonna 2017. 

Aluksi työskentelin toisen palveluksessa Espoossa ja myöhemmin Kempeleessä. Heti työurani alussa huomasin, että nautin niistä hetkistä, kun minulla oli paljon aikaa läsnäololle asiakkaan kanssa ja sain nähdä kuinka asiakas rentoutui hektisen arjen keskellä. Haaveilin jo silloin siitä, että kunpa minulla olisi joku päivä enemmän aikaa läsnäoloon asiakkaan kanssa ja että asiakas saisi rauhassa hengähtää ja pysähtyä.

Minun ensimmäinen urani parturi-kampaajana ja kosmetologina päättyi vuonna 2007 sairastumiskierteeseen ja kemikaaliherkistymiseen. Opiskelin sen jälkeen insinööriksi ja tutustuin luonnonkosmetiikkaan ja omaan arvomaailmaani sopivasta löydöstä innostuneena kävin Dr. Hauschka-koulutuksen vuonna 2013. Lisäksi opiskelin itsenäisesti kosmetiikan kemiaa, vaikka tein muita töitä. 

Luonnonkosmetiikan filosofia sopii omiin ajatuksiini ja arvoihini mm. eläinkokeettomuuden ja ympäristöystävällisyyden vuoksi. Lisäksi huomasin, ettei ihoni oireillut luonnonkosmetiikkaa käyttäessäni. Ajatus omasta ekohoitolasta alkoi heräillä.

Jo lapsena rakastin eläimiä ja olisin halunnut perustaa meille kotiin löytöeläintalon. Äitini oli kauhuissaan kantaessani karvattomat hiirenpoikaset meille turvaan. Lisäksi toin kotiin kaikki kissat ja koirat, jotka olivat irti ja jotka suinkin kiinni sain. Tästä syystä minulle on ollut jo heti alusta selvää, että haluan käyttää sellaista kosmetiikkaa, mitä ei ole testattu eläimillä. Sittemmin myös huoleni maapallon tilasta on saanut minut kiinnittämään huomiota siihen miten kulutan ja miten kierrätän jätteeni (tässä asiassa perheeni mielestä voin olla jopa liiankin tiukkapipoinen) ja niinpä silloin, kun tuli mahdollisuus perustaa oma hoitola, oli itsestäänselvyys, että pyrin toimimaan ekologisesti ja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Pääasiallisesti hoitolakalusteet ovat kierrätettyjä tai itse tehtyjä ja pyrin mahdollisimman vähän käyttämään kertakäyttötavaroita. Käyttämäni siivoustuotteet ovat myös ekosertifioituja.

Muutimme perheen kanssa tänne Sotkamoon 2014, mutta meni kuitenkin muutama vuosi ennen kuin minulle avautui viimein tilaisuus perustaa ikioma hoitola! Kun sitten vielä löysin hoitolasarjakseni Essen, ei paluuta ollut. Esse on sertifioitua luonnonkosmetiikkaa ja tuotteet ovat vegaanisia ja eläinkokeettomia. Esse tukee reilua kauppaa ja on yrityksenä hiilineutraali. Essen tuotteet eivät sisällä synteettisiä ainesosia ja niissä on käytetty mahdollisimman hellävaraisia säilöntäaineita.

Kun aikanaan huomasin oman kokemukseni kautta, miten stressi vaikuttaa mieleen, kehoon ja ihoon, kuinka kokonaisvaltaisesti se saa meidän kehon sekaisin, olen halunnut luoda hoitolastani stressivapaan ympäristön. Essen ja muiden hyvinvointikoulutusten, elämäntaito- ja hyvinvointikirjallisuuden sekä oma  pitkäaikainen työkokemukseni ovat saaneet minut ymmärtämään rentoutumisen ja kosketuksen merkityksen meidän hyvinvoinnillemme. Mieleemme vaikuttavat myös se mitä syömme ja miten muuten hoidamme itseämme. Minä tarjoan lempeitä ihon ja kehon hoitoja siksi, että haluan auttaa asiakkaitani voimaan paremmin kokonaisvaltaisesti. Iho ei ole meistä irrallinen osa, jota hoidetaan vain hoitamalla sen pintaa.

Ekokosmetologina haluan tarjota sinulle arvojeni mukaista apua kokonaisvaltaiseen, pitkäjänteiseen ihonhoitoon. Hokkuspokkustemppuja minulta ei saa, sillä kysymys on kokonaisvaltaisuudesta, jossa mm. otetaan huomioon myös syömämme ravinto ja elintavat ylipäätään, millaisia ihonhoitotuotteita käytämme ja siitä miten tämä kaikki mahdollisesti vaikuttaa ihoomme.

Hoidot ja palvelut olen suunnitellut niin, että voin tarjota sinulle mahdollisuuden pysähtyä, hengittää syvään ja nauttia rentoutumisen tunteesta samalla, kun esimerkiksi kasvojesi ihoa hoidetaan tehokkaasti, mutta turvallisesti ja kestävällä tavalla.

Esse hoidot ovat muutakin kuin vain ihon ja kauneuden hoitamista, ne ovat myös kehon ja mielen hoitamista. Kauneus tulee meidän sisältä, se tulee siitä, kun meidän koko keho, mieli ja iho voivat hyvin. Parhaimmillaan täydellinen kohtaaminen, läsnäolo ja kosketus on mieleen ja kehoon vaikuttava kokemus meille molemmille.


Toivottavasti viihdyt blogini parissa ihanaa helmikuun jatkoa!

- Seija

Avainsanat: ekohoitola, esittely, kuka blogia kirjoittaa, yrittäjän tarina, blogiesittely