Ekohoitola Red Roses Blogi

Maksaläiskät ja muut pigmenttihäiriöt

Keskiviikko 15.3.2023 - Seija

Maksaläiskät ja muut pigmenttihäiriöt

Blogin kirjoittamisessa on nyt vierähtänyt aikaa, on tullut pientä remonttia ja muuttoa väliin, mutta parempi myöhään kuin ei ollenkaan, vai mitä 🙂 Minulta on kyselty, mistä ihon erlaiset pigmenttihäiriöt johtuu? Lisääntyvätkö pigmenttihäiriöt menopaussin myötä? Voiko pigmenttihäiriöiden väri vaihdella? Voivatko pigmenttihäiriöt olla erilaisia eri vuosina? Miten niitä voi hoitaa? Ja näihin kysymyksiin yritän tässä blogikirjoituksessa vastata. Ensialkuun tähän ihan yleistietoa pigmentin muodostuksesta ja pigmenttihäiriöistä. 

Ihon väriaine eli pigmentti eli melaniini määrää ihon värin ja sen tehtävänä on suojata ihoa ja sen alla olevia kudoksia haitallisilta UV-säteiltä. Ihon pigmentin muodostuminen on monimutkainen kemiallisten reaktioiden summa, mutta yksinkertaistettuna melaniinia tuottavat melanosyyttisolut jotka sijaitsevat ihon uloimmissa kerroksissa, joiden toimintaa UV-säteily kiihdyttää ja jolloin iho ruskettuu. Melaniinin muodostuksessa voi kuitenkin tapahtua solutoiminnan häiriöitä ja ne voivat  ilmetä melaniinin lisääntymisenä ja kerääntyminen paikallisesti eli hyperpigmentaationa (tummat läiskät) tai melaniinipitoisuuden vähentymisenä eli hypopigmentaationa (vaaleat läiskät). Läiskät voivat olla suuria esimerkiksi maksaläiskät, vitiligo tai pieniä tuskin havaittavissa olevia kesakoita.

On olemassa yli 70 erilaista pigmenttihäiriötä, joiden taustalla voi olla monia eri syitä mm. lääkitys, reaktio kemikaalialtistukselle ja hormonaaliset muutokset, mutta pahentavana tekijänä on yleensä UV-valo, kuten myös D-vitamiinin puutos. Tässä alla on nyt muutamia yleisimpiä pigmenttihäiriöitä mainittuna.

Pigmenttipuutokset eli hypopigmentaatiot

Hypopigmentaatiossa melaniini vähenee tai puuttuu kokonaan ja sen voi aiheuttaa trauma, sairaus, vamma/vaurio tai se voi olla geneettinen tai synnynnäinen ominaisuus. Näkyvät iholla vaaleina, helposti auringossa palavina läikkinä.

Vitiligossa eli valkopälvessä iho menettää pigmentin spontaanisti. Ovat tarkkarajaisia ja niitä esiintyy käsissä, käsivarsissa ja kasvoissa, joskus myös vartalolla. Vitiligo kehittyy joskus arpiin, mutta niiden syntysyy on tuntematon, joskus laukaisevana tekijänä voi olla stressi. Vitiligo voi joskus parantua itsestään. Lääketiede pitää vitiligoa harmittomana kosmeettisena haittana.

Albinismi on synnynnäinen ja siinä pigmentti puuttuu joko kokonaan tai osittain. Albinoilla on normaali määrä melanosyyttejä, mutta ne eivät pysty tuottamaan pigmenttiä.

Leukoderma eli valkotäpläisyys on jonkin ihotaudin esimerkiksi ekseeman tai psoriasiksen seurauksen kehittyvä pigmenttikato.

Valkohilse on myös hypopigmentaatiomuutos, joka ilmenee tavallisesti lapsilla ja nuorilla hilseilevinä läiskinä kasvoilla, vartalon yläosissa ja käsivarsissa. Valkohilseen syitä ei täysin tiedetä, mutta sitä pidetään eräänlaisena atooppisena ihottumana.

Liikapigmenttihäiriöt eli hyperpigmentaatiot

Pigmenttihairiot_maksalaiskat_kesakot.jpgHyperpigmentaatio on tyypillinen pigmenttihäiriön muoto, joka johtuu melaniinin ylituotannosta ja epäsäännöllisestä kertymisestä. Hyperpigmentaatio voi olla joko geneettistä tai ulkoisten ja paremmin hallittavissa olevien tekijöiden aiheuttama. Hyperpigmentaatiota aiheuttaa mm. epästabiilit melanosyytit, lisääntynyt tyrosinaasi aktiivisuus, hormonaalinen tai geneettinen alttius, tulehdus, vamma/vaurio. Yleisimpiä liikapigmenttihäiriöitä ovat kesakot ja maksaläiskät, jotka ilmenevät pääasiallisesti niissä kehon osissa, jotka altistuvat usein auringolle eli kasvoille, kaulaan, käsiin ja dekolteelle.

Maksaläiskät eli melasmat ovat isoja tummia läiskiä erityisesti otsassa, silmien, suun tai nenän ympärillä. Maksaläiskät ovat vaarattomia ja niitä ei tarvitse hoitaa muuten kuin kosmeettisena haittana.

Kesakot eli lentigot ovat pieniä tummanruskeita ja joskus jopa mustia läiskiä, joiden väri pysyy ympäri vuoden. Ne voi ilmaantua jo lapsuudessa, mutta lisääntyvät yleensä noin 50 ikävuoden jälkeen. Pienet kesakot ovat yleensä vaarattomia, mutta suuret voivat muuttua melanooman esiasteeksi, joten niitä on syytä seurata.

Pisamat ovat vaaleanruskeita pieniä pilkkuja iholla, jotka tummuvat keväisin ja kesäisin. Pisamat ovat perinnöllisiä ja niitä on usein punahiuksisilla henkilöillä ja lapsilla.

Maitokahviläiskä eli café au lait-läiskä ovat tarkkarajaisia soikeita, jopa useiden senttimetrien mittaisia tasaisen vaaleanruskeita pigmenttiläiskiä. Voivat hävitä iän myötä. Ovat yleensä vaarattomia, mutta jos läiskiä on useita, voivat olla merkki perinnöllisestä neurofibromatoosista.

Rasvaluomet eli ikäluomet ovat hyvin yleisiä paikallisia ja hyvälaatuisia ihon pintaosien kasvaimia. Ne voivat olla ihon värisiä, ruskeita tai hyvin tummia, karheita, pahkamaisia laikkuja. Paksuuntuessaan rasvaluomi murenee helposti. Rasvaluomet ovat hyvälaatuisia ja niistä ei ole muuta kuin kosmeettinen haitta. Taipumus rasvaluomiin on perinnöllinen.

Savipuoli ovat hilseileviä hypo- ja hyperpigmentaatiomuutoksia ylävartalolla, hartioissa, vatsassa, kaulassa ja kasvoilla. Savipuoli on ihon mikrobiomin epätasapainotila, jossa Malassezia hiivasieni valtaa tilaa ihossa aiheuttaen vaarattoman pinnallisen ihotulehduksen. On yleinen etenkin nuorilla aikuisilla.

Aurinkokeratoosi ilmenee auringolle altistuneilla alueilla epätasaisina suomuisina punoittavina läiskinä. Aurinkokeratoosi on orvaskeden okasolujen kypsymishäiriö, jotka voi laajentua ja ovat esiasteita basaali- ja osasolusyövälle sekä melanoomalle.

Ihokirjotauti ilmenee “verkkomaisena” väri- ja ihon rakenteen muutoksina kaulalla, poskien sivuilla, rinnan yläosassa keski-ikäisillä vaaleaihoisilla. Läikät voivat lehahdella ja kutista ja kuumottaa. Lääketieteellisesti ongelma on kosmeettinen eikä vaadi hoitoa.

Pigmenttihäiriöiden syyt

Syyt pigmentin muodostuksen häiriöihin voi olla useita ja ne voivat olla monimutkaisia. Melanosyytit ovat äärimmäisen herkkiä mm. lämpötiloille, allergeeneille, patogeeneille, kemikaaleille, lääkityksille, mekaaniselle ja sisäsyntyiselle ärsytyksille. Melanosyytit myös vähenevät 10-20 % vuosikymmenessä 30 ikävuoden jälkeen aiheuttaen epätasaista pigmentoitumista.

Pigmenttihäiriöiden taustalla vaikuttaa myös ihon suojabärriäärin häiriintyminen ja ihon mikrobiomin epätasapaino, jolloin ihon oma suojamekanismi ei toimi enää optimaalisesti ja iho on altis tulehduksille ja melanosyyttien stimulaatiolle. Ihon terve mikrobiomi takaa optimaalisen suojabärriäärin toiminnan, ylläpitää ihon oikeaa ph:ta, estää veden haihtumista iholta, säätelee immuunivastetta ja ehkäisee tulehdusta.  

aurinko_uv-sateily_pigmenttihairiot.jpgSuurin syy hyperpigmentoitumiseen on aurinko, joka pahentaa erityisesti jo olemassa olevia pigmenttiläiskiä tai voi aktivoida niiden syntymisen geneettisen alttiuden vuoksi. UV-säteily saa pigmenttisolut tuottamaan lisää pigmenttiä, joka on ihon luonnollinen suoja UV-säteilyä vastaan. Pitkäkestoinen altistuminen auringolle voi aiheuttaa epätasaista ja liiallista pigmentin muodostumista. Iän myötä tämä liiallinen altistuminen tulee näkyviin tummina läiskinä, joita esiintyy valolle altistuneilla ihoalueilla, kuten kasvoissa ja kämmenselässä. Iän myötä myös meidän solutoiminta hidastuu, jolloin myös pigmenttiä muodostavien melanosyyttien toiminta häiriintyy.

Myös stressi altistaa pigmenttimuutoksille aiheuttaen matala-asteista tulehdusta sekä hormonitoiminnan häiriöitä. Hormonaaliset syyt ovatkin erittäin yleinen pigmenttihäiriöiden aiheuttaja. Erityisesti maksaläiskiä esiintyy tyypillisesti E-pillereiden tai vahdevuosien hormonihoitojen yhteydessä tai niiden lopettaminsen jälkeen tai vaihdevuosien alkaessa tai raskauden aikana. Monesti raskauden tai hormonihoidon aikana ilmestynyt maksaläiskä voi hävitä itsestään jälkeen, mutta se voi kuitenkin palata takaisin heti, kun iho altistetaan auringolle.

Lisäksi jotkin sairaudet (erityisesti gynegologiset sairaudet) ja lääkeaineet, maksan toiminnan häiriöt, yksipuolinen ja niukka ruokavalio, jolloin elimistö ei saa riittävästi ravintoaineita sekä D-vitamiinin puutos, voivat edesauttaa pigmenttihäiriöiden syntymistä. Pigmenttimuutoksia voi tulla aknen, infektion ja erilaisten vammojen/vaurioiden jälkeen. Niitä voi myös aiheuttaa ilmansaasteet, jotkut kemikaalit ja kosmeettiset tuotteet (erityisesti hajuvedet) sekä fotosensitiiviset aineet kuten retinoli, AHA-hapot ja osa eteerisistä öljyistä sekä jatkuva, voimakas mekaaninen ärsytys. Suosittelenkin varomaan auringonottoa heti sokeroinnin tai muunlaisen karvanpoiston sekä voimakkaan kuorinnan jälkeen.

Pigmenttihäiriöiden ennaltaehkäisy ja hoito 

Pigmenttihäiriöihin ei ole ihmelääkettä ja niitä on vaikea hoitaa, yleensä niitä hoidetaankin vain kosmeettisena haittana. Pigmenttihäiriöiden hoito vaatii kärsivällisyyttä ja sen tulee olla jatkuvaa sekä kokonaisvaltaista, koska syyt ovat monimutkaisia ja syvällä. Ennalta ehkäisevä hoito kannattaa aloittaa hyvissä ajoin viimeistään 30 vuotiaana, jos tietää olevan perinnöllinen taipumus pigmenttihäiriöihin. On myös hyvä muistaa, että pigmenttihäiriöt näkyvät hoitamattomalla, elottomalla ja harmaalla iholla selvemmin.

Pigmenttiläiskät kasvoissa voivat joskus hävitä itsestään aiheuttajasta riippuen, esimerkiksi jos lopetat ihoa ärsyttävän tuotteen käytön tai arven parantuessa. Tummat läiskät voivat vaalentua, mutta monesti tilalle ilmestyy uusia pigmenttiläiskiä, kun iho taas altistuu auringolle.

Olipa ongelmana liikapigmentoituminen tai pigmenttipuutos paras tapa hoitaa sitä on suojata iho auringolta jo aikaisin keväällä. Tämä onnistuu välttämällä suorassa auringonpaisteessa oleilua tai vaihtoehtoisesti käyttämällä luonnonkosmetiikan fysikaalista aurinkosuojaa, joka heijastaa auringon säteet pois iholta. Levitä iholle aurinkovoidetta, jossa on vähintään SPF 30 ennen ulosmenoa ja suojaa kehosi vaatteilla aina kun mahdollista sekä käytä aurinkolaseja, sillä UV-säteet vaikuttavat myös silmän verkkokalvon kautta aktivoiden melaniinin tuotantoa.

Pigmenttiläiskien eli maksaläiskien hoidossa on hyvä suosia tuotteita jotka kirkastaa, vaalentaa, kosteuttaa ja hillitsee melaniinin tuotantoa kuitenkin oma ihotyyppi aina ensisijaisesti huomioiden sekä välttää voimakkaita pesu-ja kuorinta-aineita sekä päivisin fotosensitiivisiä tuotteita.

Pigmenttiläiskien hoitoon on myös olemassa erilaisia niille suunniteltuja täsmävoiteita ja -seerumeita. Kyseiset tuotteet sisältävät ainesosia, jotka hoitavat epätoivottua pigmenttiä kohdealueella ja auttavat vähentämään ihon värimuutoksia tulevaisuudessa. Koska ihon pigmentin muodostus kestää noin 2-4 kuukautta, hoito tulokset alkavat näkyä vasta tämän jälkeen hoitojen aloittamisesta. Saadut hoitotulokset vaihtelevat ja monesti vaikutus lakkaa tuotteiden käytön loppuessa. 

Luonnonkosmetiikan avulla pigmenttiläiskiä on mahdollista vaalentaa turvallisesti muun muassa tehokkaiden kasviöljyjen ja hedelmähappojen avulla. Monet luonnonkosmetiikan tuotteet sisältävät antioksidantteja mm. C- ja E-vitamiinia, jotka taistelevat vapaita radikaaleja vastaan auttaen haalistamaan pigmenttiläiskiä tehostaen samalla ihon hehkua. Askorbiini- (C-vitamiini) ja AHA/BHA-happoa sisältävät tuotteet vaalentaa ja ehkäisee pigmenttiläiskiä, hedelmähapot taas vaalentaa ja kuorii ihoa kevyesti. Pigmenttiläiskien hoidossa hyviä yrttejä ovat hevoskastanja, kurjenmiekka, lakritsiuute, laventeli, narsissit, liljat, persilja, sianpuolukka ja sypressi. Säännöllisesti käytettynä uudistavia kasviöljyjä sisältävät seerumit vaalentavat tummentumia ihossa sekä saavat ihon pysymään elastisena ja pehmeänä.

Ihonhoitotuotteilla voidaan hoitaa vain ihon pintaa ja kuitenkin pigmenttihäiriöitä hoidettaessa on tärkeää ulottaa hoito myös pintaa syvemmälle. On hyvä pyrkiä parantamaan ihon aineenvaihduntaa, verenkiertoa ja solujen uudistumista lymfakiertoa vilkastuttamalla. Säännöllinen hieronta tai kosmeettinen gua sha saa kuona-aineet ja tulehdusta aiheuttavat vapaat radikaalit poistumaan kudoksista ja solut saavat puhdasta verta ja ravinteita. 

Pigmenttihäiriöiden hoidossa on hyvä muistaa myös hermoston rentouttaminen, koska myös stressi altistaa pigmenttimuutoksille. Hermoston rentouttaminen vaikuttaa positiivisesti hormonitoimintaan, aineenvaihduntaan, verenkiertoon, ruoansulatukseen ja ravinteiden imeytymiseen. Erilaiset hierontahoidot ovat erinomaisia hoitoja hermoston rauhoittamisessa.

Pigmenttihäiriöitä hoidettaessa on hyvä huomioida omat ravintotottumukset. Ruokavalion tulee olla tulehdusta laskevaa, joten varmistaa riittävä: 

 • D-vitamiinin saanti. Niin ristiriitaistaiselta kuin kuin se tuntuukin niin auringolle altistuminen on välttämätöntä meidän terveydelle ja ihon terveydelle. Suurella osalla väestöstä D-vitamiinitasot ovat hälyttävän alhaiset, koska vietämme aikaa sisällä suurimman osan ajasta sekä lisäksi pohjoisella pallonpuoliskolla saamme riittävästi D-vitamiinia auringosta käytännössä vain kesäkuukausien ajan. Riittävän D-vitamiinin saannin vuoksi olisikin terveellistä altistaa suurin osa kehoa suoraan auringolle 15 minuutin ajan muutaman kerran viikossa kesäkuukausina (toukokuu - elokuu) ja käyttämällä D-vitamiinilisiä erityisesti pimeänä vuodenaikana.

 • välttämättömien rasvahappojen saanti joko 15 g pellavansiemenöljyä päivässä tai 400 mg pitkäketjuista omega-3-rasvahappoja (DHA ja EPA) 

sekä täydennä päivittäisellä C-vitamiiniannoksella (400 mg/pv) ja suosi puhdasta ja tuoretta runsaskuituista ja vähäsokerista ruokaa.

Essen tuotteet pigmenttihäiriöille

Monet Essen tuotteet sisältävät rooibos-uutetta, joka on hyvin antioksidanttinen ja vähentää pigmentaation muodostumista.

Ageless Serum sisältää valikoituja kasvi- ja probioottiset uutteita, jotka parantavat ihon rakennetta ja vähentävät pigmentaatiota. Seerumi ehkäisee pigmenttiläiskien syntymistä ja vaalentaa jo olemassa olevia, kiinteyttää ja parantaa ihon elastisuutta sekä vähentää turvotusta.

Eye Contour Cream suunniteltu erityisesti liikapigmentaatiosta kärsivän silmänympärysihon ja tummien silmänalusten hoitoon.

Cream Mask kirkastava ja tehokkaasti kosteuttava vitamiininaamio kuivalle ja väsyneelle iholle sekä pigmenttiläiskien hoitoon.

Hand Cream voiteen sisältämä rooibos-uute vähentää pigmentaation muodostumista ja omaa erinomaisia anti-age-ominaisuuksia.

aurinkosuoja_pigmenttilaiskat_ihonhoito_kevaalla1.jpgSunscreen SPF30 on fysikaalinen, tehokas ja ympäristöystävällisen aurinkosuoja, joka sisältää vahvasti antioksidanttisia rooibos-, oliivinlehti- ja ylösnousemuskasvin uutteita, jotka suojaavat ihoa auringon ennenaikaisesti ikäännyttäviltä vaikutuksilta kuten pigmenttiläiskiltä ja rypyiltä

Tiesitkö tämän aurinkosuojista?

Oletko pohtinut aurinkolomalle lähtiessäsi valitsetko SPF30 vai tarvitsetko sittenkin SPF50 suojakertoimen aurinkosuojan? Aurinkosuojien SPF (Sun Protection Factor) kertoo, kuinka paljon tuote suodattaa auringon UVB-säteitä (UVB-säteet ovat niitä, jotka polttaa ihoa). SPF15 suojaa noin 93-94%, SPF30 suojaa noin 97% ja SPF50 noin 98% eli vaikka SPF-kertoimien välillä on eroja, loppujen lopuksi ei SPF30 ja SPF50 välillä ero ole kovin suuri. 

Ja vaikka käytät aurinkosuojaa, ei auringossa voi oleskella pitkiä aikoja ja paras tapa suojautua auringolta on vaatteilla sekä varjossa oleskelu.

Aurinkosuojissa myös suosittelen fysikaalisia aurinkosuojia. Muun muassa yhdysvalloissa on tehty tutkimuksia, joissa on todettu aurinkorasvojen kemikaalien imeytyvän levittämisen jälkeen iholta verenkiertoon ja näkyvän jo vuorokauden käytön jälkeen. Keamialliset aurinkosuojat sisältävät erilaisia hormonihäirikköjä oksibentsonia. Fysikaaliset aurinkosuojat eivät sisällä näitä kemikaaleja ja niissä käytetyt auringon säteitä suodattavat filtterit eivät imeydy ihoon. Lisäksi ne ovat ympäristöystävällisiä, eivätkä ole vaaraksi koralleille ja muille vesieliöille.


Lähteet:
Una Nuotio: Kerro kerro kuvastin, Kauneuden käsikirja
Esse Skincare koulutukset kosmetologeille
Pigmenttiläiskien ja aknearpien täsmähoito | Katja Kokko
Beauty Guide - Pigmenttihäiriot | Katja Kokko
Pigmentation – Esse Skincare 
Uusi tutkimus: Aurinkorasvan kemikaalit siirtyvät verenkiertoon – näkyvät jo vuorokauden käytön jälkeen - Terveys - Ilta-Sanomat
Ruskea tai tumma läiskä iholla - Terveyskirjasto
D-vitamiini - Terveyskirjasto

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maksaläiskät, pigmenttimuutokset, pigmenttihäiriöt, kesakot, hyperpigmentaatio, melasma, lentigo, hypopigmentaatio, ihonhoito, esse skincare

Syys- ja talvi-ihonhoito

Torstai 17.11.2022 - Seija

Syys- ja talvi-ihonhoito 

Valmista ihosi talveen! 


Ihonhoito_talvella_valmista_ihosi_talveenNyt olemme syksyn ja talven taitteessa, talvi jo kolkuttelee nurkan takana. Olet varmaan huomannut, että palelee, iho kuivuu ja mielikin voi olla maassa. Syksy on aika, jolloin valmistaudumme talven tuloon, jolloin olemme matkalla kohti kylmintä ja pimeintä vuodenaikaa. Nyt on hyvä hetki alkaa valmistautumaan talveen, jotta pysymme mahdollisimman terveinä eivätkä pakkaset, lämpötilan vaihtelut ja kuiva sisäilma aiheuttaisi isoja ongelmia keholle ja iholle.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut vuodenaikojen vaihtelusta keväällä, kesällä ja loppukesällä sekä sen vaikutuksesta ihoon ja hyvinvointiimme ja siitä miten voimme tukea niitä. Onkin hyvä huomioida omia ihon hoidon ja terveyden rutiineja eri vuodenaikojen mukaan ja olla valmis muokkaamaan niitä tarvittaessa. Pyrkiä sopeuttamaan ruokavaliota, elämäntapoja ja ihonhoidon rutiineja, jolloin meidän keho, mieli ja sielu tasapainottuu. Kun kesällä pyrimme viilentämään kuumuutta, talvella keskitymme kehon lämmittämiseen. 

Valon määrän vähentyminen aiheuttaa ahdistusta, masennusta ja mahdollisesti uniongelmia. Kaipaamme hiljaisuutta ja kääntymistä itseemme päin. Kostean kylmä ja viimainen sää saa meidät palelemaan ja se vaikuttaa myös meidän suolistoon hidastaen sitä. Olemme erittäin herkkiä stressin vaikutuksille, jota myös sään vaihtelut meille aiheuttaa. Ilman kylmetessä ilman kosteus vähentyy ja sisätiloissa myös lämmitys kuivattaa ilmaa, joka saa meidän ihon kiristämään ja kuivumaan.

Talvella on hyvä syödä kosteuttavia ja lämmittäviä ruokia: pähkinöitä, öljyjä, avokadoa, mausteiset ja lämmittävät juomat ja ruuat kuten erilaisia sosekeittoja ja pataruokia. Hyviä mausteita ovat kurkuma, inkivääri, kardemumma, chili, kumina, fenkoli ja kaneli, jotka saavat veren kiertämään ja vauhdittavat ruuansulatusta. Ja nyt viimeistään kannattaa juoda vettä runsaasti ja se kannattaa juoda lämpimänä mieluiten ihan lämmitettynä ei pelkästään huoneenlämpöisenä. Kylmä vesi heikentää ruuansulatusta ja edesauttaa kuona-aineiden varastoitumista elimistöön. Veden imeytyvyyden varmistamiseksi veden joukkoon voi vielä lisätä hippusen puhdistamatonta merisuolaa tai Himalajansuolaa, jotka sisältävät luonnollisessa muodossa olevia keholle tärkeitä mineraaleja.

Loppusyksystä luonto alkaa painumaan talven lepoon ja alkaa säästämään voimiaan ja Fiilistelya_hyggeily_redroses.jpgnäin meidän ihmistenkin olisi hyvä tehdä. Ota siis ihan reilusti itsellesi omaa aikaa, vetäydy sohvan nurkkaan shaalin sisään ja nauti kupposellinen lämmintä teetä. Pukeudu lämpimästi, suojaudu tuulelta, pidä erityisesti pää, kaula, niska ja olkapäät sekä jalat lämpimänä.

Talvella moni kaipaa myös enemmän unta ja tämä kannattaa huomioida. Rauhoita ilta ja jos vain on mahdollista, nuku hiukan pidemmät yöunet. Pyri muutenkin pitämään säännölliset rutiinit, mene nukkumaan hyvissä ajoin ja mieluiten lähes samaan aikaan joka ilta, samoin aamulla herää samaan aikaan ja ajoita ruokailutkin päivittäin samoihin aikoihin.

Syksyn ja talven harrastuksiksi sopivatkin rauhalliset lajit, kuten yin-jooga, meditaatio, leppoisat kävely- ja hiihtoretket metsässä ja pidä kaikessa fokuksena oman itsensä kuuntelu.  

Kylmien kelien vastapainoksi nauti saunasta tai lämpimistä kylvyistä, ihan jo lämmin jalkakylpy rentouttaa ja rauhoittaa. Ihon hoidossa tuleekin valmistaa ihoa vuodenajan muutokseen kosteuttamalla, vahvistamalla, elvyttämällä ihon toimintoja ja parantamalla ihon vastustuskykyä.

Ihonhoito syksyllä ja talvella

Kun loppusyksystä ilma alkaa kylmenemään ja kuivumaan, se tuntuu ihossamme jonkin asteisena kiristelynä. Talvella tilanne vain pahenee. kun ilma on jo todella kuivaa sekä ulkona että sisällä, lisäksi sisällä lämmitys ja ulkona pimeys, viima ja pakkanen lisäävät kosteuden haihtumista ihosta ja iho kuivuu entisestään. Erityisesti tämä on suuri haaste kuivaihoisille, atooppiselle, ohuelle ja ikääntyvälle iholle, joilta puuttuu ihosta kosteutta ja rasvaa. Kosteusköyhä iho rypistyy ja juonteet syvenevät, ihoa kiristää ja siinä voi olla kuivia ja karheita kohtia, se voi hilseillä ja pahimmillaan iho jopa halkeilee. Monesti havahdumme ihonhoitoon vasta siinä vaiheessa, kun ihoon tulee ongelmia.

Talvi onkin iholle ehdottomasti kaikista vuodenajoista haastavin, siksi onkin hyvä alkaa mahdollisimman ajoissa valmistamaan ihoa talven haasteisiin. Talvella iho tarvitsee runsaasti nesteytystä sekä sisäisesti että ulkoisesti, ihon suojamuuria vahvistavia omega-rasvahappoja, ihon mikrobistoa parantavia probiootteja ja vapailta radikaaleilta suojaavia antioksidantteja. Kun on oikeat ja tehokkaat tuotteet, voidaan vähentää tai jopa ehkäistä kokonaan talven aiheuttamaa kuivuutta, sameutta, juonteita ja näppylöitä. 

Talvellakin iho tulisi puhdistaa iltaisin hellävaraisella puhdistusaineella erityisesti, jos käyttää meikkiä. Iltapuhdistuksessa puhdistetaan kasvoilta päivän aikana siihen tarttunut lika, pöly ja ilmansaasteet sekä tietenki meikki, jos sellaista on käyttänyt. Jos puhdistuksen jälkeen iho tuntuu kiristävältä ja natisevan puhtaalta, on puhdistusaine ollut liian pesevä. Vaihtaessasi puhdistusaineen hellempiin versioihin, voit yllättyä suuresta erosta ihon kunnossa. Meidän tulisikin alkaa totuttautumaan pehmeän puhtaaseen ihoon, joka tulee öljypohjaisilla puhdistusaineilla, jotka samalla suojaavat meidän ihon omaa suojamuuria.

Monesti, kun meidän iho kuivuu ja siihen alkaa ilmestymään epäpuhtauksia, turvaudumme vahvoihin kuorintoihin, vaikka silloin sitä ei nimenomaan pitäisi tehdä vaan enemmänkin kosteuttaa ja vahvistaa ihoa ja ihon suojamuuria. Jos kuitenkin tuntuu, ettei iho oikein ota mitään hoitotuotteita vastaan, voi tehdä hellävaraisen kuorinnan, välttäen voimakkaita happokuorintoja ja karkeita kuorintoja.

ihon_kosteuttaminen_ninnu.isomaki.271-111.JPEGIhon kiristely, hilseily ja myös liikarasvoittuminen ovat merkkejä ihon kosteustasapainon epätasapainosta. Kun iho on pintakuiva, se kärsii vesikosteuden puutteesta. Tällöin iholle olisi tärkeää lisätä erilaisia kosteuttavia tuotteita, joista tärkeimpiä ovat erilaiset kasvo-/hoitovedet, joita tulisi käyttää aamuin ja illoin. Kasvovettä voi myös kerrostaa iholle useita kerroksia. Kasvoveden jälkeen voi myös tehostaa ihon kosteutusta erilaisilla seerumeilla.

Erilaisilla hyaluronihapposeerumeilla voidaan kosteuttaa ihoa tehokkaasti. Hyaluronihapolla on kyky sitoa itseensä kosteutta ja vapauttaa sitä ihon käyttöön. Laadukkaat hyaluronihapposeerumit voivat jättää ihon hieman tahmeaksi, mutta lisäämällä seerumin päälle kasvovoiteen tai ihoöljyn tunne häviää.

Hyvin kosteutettu iho pysyy kimmoisana ja rypyttömänä pidempään. Kun iho on kosteutettu, se suojaa tehokkaammin myös ulkoisilta haitoilta ja rasituksilta, kuten ilmansaasteilta ja suurilta lämpötilaeroilta. Hyvin kosteutettu iho auttaa myös kosteusvoiteita ja ihoöljyjä imeytymään ihoon kunnolla, jolloin iho hyötyy niistä huomattavasti paremmin kuin kosteusköyhälle iholle levitettynä.

Kun iho on kosteutettu hyvin kasvo-/hoitovedellä ja seerumilla, täytyisi kosteutus myös saada pysymään ihossa. Kosteus saadaan sidottua ihoon kosteusvoiteella ja ihoöljyllä. Erityisesti tähän vuodenaikaan omega-rasvahappoja sisältävät tuotteet ovat täydellisiä, sillä ne kosteuttavat ja ehkäisevät kosteuden haihtumista iholta sekä suojaavat kylmyydeltä. Rasvahapot aitojen kasviöljyjen muodossa vahvistavat solukalvoja ja iho suojamuuria, ravitsevat ihoa ja ihon hyviä bakteereja, joiden avulla ihon oma immuunipuolustus vahvistuu ja ihoärsytykset sekä tulehdukset vähenee. Rasvahapot tasapainottavat myös ihon luonnollista talineritystä. 

Erityisesti syksyllä ja talvella Esse Omega Moisturiser kuurit ovatkin täydellisiä tukemaan ihoa haastavissa sääolosuhteissa ja vuodenaikojen vaihtuessa. Runsaasti omega-rasvahappoja sisältävät Omega Moisturiserit korjaavat Uv-säteiden aiheuttamia vaurioita, vähentävät tulehduksia ja nopeuttavat ihon puhdistusreaktioita, pitäen ihon pinnan pehmeänä ja joustava.

Erilaiset ihoöljyt ovat tärkeä osa ihonhoidossa ympäri vuoden, mutta erityisesti talvisin ne ovat yksi tärkeimmistä hoitotuotteista, sillä iIhoöljyt sisältävät runsaasti omega-rasvahappoja sekä antioksidantteja. Ihoöljyt tuovat tavallaan viimeisen silauksen iholle, ne auttavat kosteutta pysymään ihossa, vahvistavat ihon omaa suojamuuria auttaen ihoa suojautumaan ulkoisilta haittatekijöiltä. Ihoöljyt tuovat suojaavan kerroksen viimaa vastaan, pehmentävät ihoa ja auttavat parhaiten ihon karheuteen ja hilseilyyn.

Ihoöljyjä voi käyttää monilla eri tavoilla, sen voi levittää iholle seerumin jälkeen ennen kosteusvoidetta, sitä voi sekoittaa tipan pari seerumin tai kosteusvoiteen joukkoon tai öljyn voi levittää iholle viimeisenä kosteusvoiteen jälkeen. Eikä myöskään unohdeta vartalon ihoa, joka myös kaipaa kosteutusta ja ravitsemusta. Erityisesti lämmitetyllä seesamiöljyllä tehty vartalohieronta lämmittää ja hoitaa kuivaa ja palelevaista kehoa.

esse_probioottiseerumi_ninnu.isomaki.271-22.jpgRunsaasti omega-rasvahappoja sisältävä Esse Repair Oil on täydellinen ihoöljy kaikille ihotyypeille kaikkina vuodenaikoina. Monen suosikki Sensitive-linjan Protect Oil, joka on suunniteltu erityisesti ohuelle ja herkälle iholle, on erinomainen öljy suojaamaan ihoa viimalta ulkoillessa. Essen klassikkotuote Probiotic Serum on loistava tuote juuri tähän vuodenaikaan erityisesti ikääntyvälle, ryppyiselle ja veltostuneelle iholle. Probioottiseerumi on täsmätuote talveen tuomaan lisäbuustia ihon suojamekanismeille. Seerumi sisältää yli 50 miljoonaa elävää probioottia yhtä millilitraa kohti. Probiootit on kapseloitu vedettömään öljypohjaan ja ne aktivoituvat iholla joutuessaan kosketuksiin kosteuden kanssa. Voit halutessasi korvata perinteisen ihoöljyn iltaisin probioottiseerumilla.

Näin loppusyksystä ja talvella iholle on hyvä suoda myös erikoishemmottelua, jotta se selviää kiristelemättä lämpötilan ja kosteuden vaihteluista sekä tuulesta. Ihoa onkin hyvä hemmotella erilaisilla syväkosteuttavilla naamioilla esimerkiksi Essen Cream Maskilla, jonka voi myös jättää yöksi iholle vaikuttamaan. Ja tottakai erilaisilla kasvohoidoilla, jotka ulkoisten vaikutusten lisäksi tukevat koko kehon ja mielen hyvinvointia, kun hermosto rentoutuu toisen ihmisen kosketuksesta. Esse kasvohoidoissa kosketusterapia onkin keskeisessä roolissa erilaisten hierontojen kautta. Kasvohoidoissa käytettävä hieronta parantaa nesteiden virtaamista kehossa aktivoiden ihon omia kosteuttajia sisältäpäin poistaen samalla turvotusta.

Essen kasvohoidot sopivat jokaiseen vuodenaikaan ja jokaiselle iholle. Esse kasvohoidot räätälöidään aina vastaamaan asiakkaan omia yksilöllisiä tarpeita. Essellä on omat täysin hoitolakäyttöön suunnitellut tuotteet kuten kuorinnat, naamiot ja ampullit, jotka tekee hoidosta poikkeuksellisen tehokkaita. 

Mitä aikaisemmin ja huolellisemmin aloitamme ihon valmistamiseen talvea varten, sitä helpommin se mukautuu talven tuomiin haasteisiin.

Kuvat:
oma kuva https://lauraheikkinenphotography.fi/
Esse-kuvat www.ninnuvisual.fi/

Lähteet:
Pohjoista Ayurvedaa – keholle, mielelle, iholle
Rosi Sotkansiira ayurveda-koulutus kosmetologeille
https://esseskincare.fi ja Esse koulutukset kosmetologeille
https://www.asanahelsinki.fi/blog/kiinalaisen-laaketieteen-viisi-elementtia-vesielementti-ja-talvi-osa1
https://miiajohansson.com/2021/10/syksyn-ihonhoito-opas-3-tarkeaa-askelta/
https://katjakokko.com/ihonhoidon-vuosikalenteri-syksy/
https://katjakokko.com/ihonhoidon-vuosikalenteri-talvi/
https://katjakokko.com/ihonhoitoa-luonnon-rytmien-mukaan-talvi/

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valmista ihosi talveen, ihonhoito talvella, ihonhoito syksyllä, esse skincare, kokonaisvaltainen ihonhoito

Ovatko kasvohieronta ja kosmeettinen gua sha pelkkää hemmottelua?

Lauantai 1.10.2022 - Seija

Ovatko kasvohieronta ja kosmeettinen gua sha pelkkää hemmottelua?

Kyllä ja ei. Kasvohieronta ja kosmeettinen gua sha ovat hemmottelua, mutta ne ovat myös merkittävä ja tehokas osa ihonhoitoa. Hemmottelun lisäksi kasvohieronta ja kosmeettinen gua sha elvyttävät ihon toimintoja pintaa syvemmältä. Eli kyse ei ole pelkästä hemmottelusta.

Kasvohieronta_hemmottelua.jpgMiten kasvohieronta ja kosmeettinen gua sha sitten vaikuttavat meidän ihoon? Entä miten ne vaikuttavat meidän koko kehoon? Entä mieleen? Entä mitä on Yin Your Skin® Pro Kosmeettinen Gua Sha? 

Elämän nopea tempo, alituinen stressi ja huonosti nukutut yöt kiristävät kasvolihaksiamme ja tämä kireys vaikuttaa meidän kasvojen alueen aineenvaihduntaan. Kun aineenvaihdunta ei toimi kunnolla, kerääntyy turvotusta silmien ympärille ja iho muuttuu sameaksi ja harmaaksi. Iho voi olla herkempi ja siihen voi tulla näppyjä. Kireät kasvolihakset aiheuttavat meidän ilmerypyt ja juonteet, kuten otsan pysty- ja poikkijuonteet, kaulan poikkijuonteet tai suupielien marionettijuonteet sekä vaikuttavat meidän kasvojen yleisilmeeseen muuttaen kasvojen ilmeen väsyneen ja kärttyisen näköiseksi. Jos meidän kasvolihakset ovat jumissa eikä veri kierrä, ei muukan ihonhoito tuota toivottua tulosta.

Ja vaikka kasvojenhoidon yksi tärkeimmistä tavoitteista on ihon hoitamisen lisäksi rentoutuminen sen tärkeyttä ei edelleenkään riittävästi ymmärretä. Kasvojen erilaiset hierontakäsittelyt laukaisee lihaskireyksiä kasvoissa aivan kuten muillakin vartalon alueilla. Kun parasympaattista hermostoa saadaan aktivoitua, saadaan aikaan monenlaisia hormonaalisia ja kemiallisia vaikutuksia, jotka vaikuttavat ihon lisäksi koko kehoon. Kasvohieronnassa ja kosmeettisessa gua shassa hermopäätteet reagoivat mekaaniseen paineen vaihteluun, joka aktivoi parasympaattista hermostoa ja laskee stressihormonitasoja. Ja kosketus tunnetusti lisää mielihyvähormonin eli oksitosiinin tuotantoa, joka myös lievittää tehokkaasti stressiä. Nämä taas lievittää myös tulehduksellisia iho-ongelmia kuten aknea, rosacea ja ennenaikaisia ikämuutoksia.

Oikein valituilla ihonhoitotuotteilla voimme vaikutta ihon pintaan ja ne pitävät kyllä ihon pinnan terveenä ja kauniina. Koska ihon tehtävänä on suojata, kosmetiikan imeyttäminen pintaa syvemmälle on haasteellista, mutta kasvojen hieronnalla sekä kosmeettisella gua shalla voimme tehostaa hoitotuotteiden imeytymistä. Kasvohieronta ja kosmeettinen gua sha vaikuttaa myös paljon syvemmälle ihoon kuin mihin kosmetiikalla voimme vaikuttaa.

Erilaisilla hierontatekniikoilla voimme vaikuttaa ihon syvempien kerroksien toimintoihin. Kasvojen, kaulan ja dekolteen käsittely aktivoi ihoa, lihaksia ja verenkiertoa parantaen ihosolujen ja kudosten hapen ja ravinnon saantia sekä edistäen ihon uusiutumista. Kun kudosten toiminta elpyy solutasolla, lihakset rentoutuvat ja nesteet ja kuona-aineet poistuvat ja nämä muutokset näkyvät ulospäin ihon kauniina värinä, hehkuna ja piirteiden rentoutumisena. Jännitysten vapautuminen sidekudoksissa saa ihon asettumaan kauniimmin luuston päälle ja näin kasvojen piirteet tulevat paremmin esille ja kaula näyttää pidemmältä. Kasvojen käsittelyn vaikutukset leviävät keskushermoston ja verenkierron välityksellä myös koko kehoon ja mieleen. 

Kasvojen hierontatekniikat valitaan aina ihon kunnon ja tavoitteiden mukaisesti. Kevyt ja rauhoittava lymfaattinen hieronta edistää imunestekiertoa ja kuona-aineiden poistumista, joten se sopii herkästi reagoivalle, punoittavalle, tulehtuneelle ja turvotusta keräävälle iholle. Usein jo heti hoidon jälkeen on havaittavissa ihon rauhoittuminen ja punoituksen väheneminen. Aikuinen iho hyötyy eniten napakasta ja aktivoivasta sidekudoksiin, kasvolihaksiin ja verenkiertoon vaikuttavasta hieronnasta, jota kosmeettinen gua sha on parhaimmillaan ja jolla saadaan kasvojen piirteitä liftaava ja napakoittava vaikutus. 

Yin Your Skin® Pro Kosmeettinen Gua Sha

Mitä on Yin Your Skin® Pro Kosmeettinen Gua Sha?

Yin Your Skin® Pro Kosmeettinen Gua Sha on hieronnallinen hoitotekniikka, jonka on kehittänyt opintojen ja tutkimustyön pohjalta Katja Kokko, joka tunnetaan aidon ja kokonaisvaltaisen kauneuden sekä holistisen ihonhoidon asiantuntijana.

Yin Your Skin® Pro Kosmeettisessa Gua Shassa yhdistyy perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaista gua shaa, sidekudosmanipulaatiota ja lymfahierontaa. Kosmeettinen gua sha siis ei ole perinteistä kiinalaisen lääketieteen mukaista gua sha, vaan erityisesti kauneudenhoitoon kehitelty kokonaisvaltainen ja tehokas tekniikka, jonka vaikutukset yltävät ihoa syvemmälle sinne, missä pitkäaikaiset tulokset syntyvät. Kosmeettinen gua sha onkin luonnollinen, lempeämpi vaihtoehto pistoshoidoille.

Yin Your Skin® Pro Kosmeettinen Gua Sha hoito tehdään gua sha -välineillä, kuten jade- tai bian-kivestä valmistetulla lastalla ja/tai lusikalla. Hoidossa otteet ovat napakoita, mutta samalla lempeitä ja rentouttavia. Kasvojen, kaulan ja decolten ihoa käsitellään tunnustellen ihon ja ihonalaisten lihasten tukoksia, jännityksiä ja niiden avautumista. Kosmeettinen gua sha ei satu eikä siitä tule verenpurkaumia, mutta se voi tuntua “makealta” erityisesti, jos purenta- ja hartialihakset ovat kivikovat. Äärimmäisen rentouttava kosmeettinen gua sha  vapauttaa tehokkaasti jännityksiä lihaksissa ja faskioissa parantaen sekä verenkiertoa että aineenvaihduntaa.

Kosmeettisen gua shan vaikutukset

Kosmeettinen gua sha parantaa sidekudoksen kimmoisuutta ja elastisuutta sekä soluväliaineen kosteuspitoisuutta, vilkastuttaa ihon aineenvaihduntaa ja lymfakiertoa. Hoito kiinteyttää, kirkastaa ja tasoittaa ihon väriä, parantaa ihon liikkuvuutta sekä ihon uusiutuminen tehostuu. Hoito helpottaa myös kiristyneitä purentallihaksia sekä kallonpohjan käsittely on oivallinen apu päänsärkyyn.

Kosmeettisen gua shan jälkeen kasvojen turvotus on vähentynyt, kasvot hehkuvat ja näyttävät rennoilta. Kasvojen lihakset kannattelevat kasvoja ja, kun niiden elastisuus lisääntyy, kasvojen ryhti paranee, piirteet terävöityy tuoden poskipäät ja leukalinjan kauniimmin esille. Kun elastiinin, kollageenin ja soluväliaineen tuotanto lisääntyy, kasvot kohoavat ja täyteläistyvät ja kulmakarvat saavat ryhtiä. Kosmeettinen gua sha tasoittaa juonteita välittömästi, kun stressin jähmettämien lihasten ja faskioiden tukokset vapautuvat, purentalihasten jännitykset helpottuu kasvojen kokonaisilme rentoutuu ja ilmejuonteiden kireys laukeaa erityisesti marionettijuonteiden ja syventyneen nasolabiaalin alueelta. Lisäksi hoito poistaa nesteitä, mikä supistaa laajentuneita ihohuokosia, tiivistää kaksoisleukaa ja selkeyttää piirteitä. Lymfan ja lihaskudoksen kuonan mukana poistuu myös toksiineja, joka helpottaa tulehduksellisia iho-ongelmia. Kosmeettisen gua shan kudosaktivaatio pehmittää myös arpikudosta. Ihon pinnasta tulee pehmeämpi ja sileämpi. Koko kasvojen yleisilme on hyvinvoivan ja terveen näköinen. Kosmeettisen gua shan tarkoitus ei ole yrittää estää ikääntymisen merkkejä, vaan saada näyttämään terveemmältä ja elinvoimaisemmalta.

Joskus kosmeettisen gua sha hoidon jälkeen voi hoitoalue tai sen heijaste pistellä tai kihelmöidä sekä voi myös tulla vilu. Parasympaattisen hermoston ja faskiaverkoston hermoratojen välityksellä kosmeettinen gua sha vaikuttaa koko kehoon ja hoidon jälkeen voikin tulla euforinen olo.

ikaantyvan_ihonhoito_kasvohieronta.jpgMeidän nykyinen maailma on nopeaa ja vaativaa ja haluamme myös ihonhoidossa tuloksia nopeasti ja tehokkaasti. Unohdamme sen, että ihmiskeho on hidas. Jos halutaan huomattavia tuloksia nopeasti ja mikäli ihossa on akuutti ongelma, on suositeltavaa satsata sarjahoitoon ja, jos vain on mahdollista, kasvohieronnassa kannattaa käydä kerran kuussa. Hyvän ihon saaminen on pitkäaikainen prosessi, johon liittyy ihon käsittelyn lisäksi myös ravinto, mieli ja stressinhallinta. Kasvohoito on myös kahden ihmisen vuorovaikutussuhde, jonka teho ulottuu koko kehoon, mieleen ja jopa meidän energiaan. Mikään muu hoitomenetelmä tai koje ei ole korvannut eikä tule korvaamaan kosketuksen merkitystä hoidossa.

Kasvohieronnan ja kosmeettisen gua shan vaikutukset näkyvät jo yhden hoitokerran jälkeen, mutta pitkäaikaisten tulosten saavuttamiseksi suositellaan sarjahoitoa sekä kotona tehtävää hoitoa. Kun hoidat kasvoja kosmeettisella gua shalla tai kasvohieronnalla, hoidat samalla koko kehoa faskiaverkoston hermoratojen kautta. Täydellisen kokonaisvaltaista itsehoitoa kaikkinensa.

Ihoa kannattaa hoitaa ja hieroa myös kotona hoitojen välillä. Tee päivittäisestä ihohoitorutiinista itsellesi hemmotteleva ja rentouttava hetki, jossa hoidat ihosi hyvinvointia myös pintaa syvemmältä. Säännöllisesti hoidettu ja hierottu iho on kirkkaampi, kiinteämpi ja terveempi. Kasvohieronta ja kosmeettinen gua sha ovat parhaimmillaan todella tehokkaat “tuotteettomat” ihonhoitokeinot ja paras tapa imeyttää tuotteet iholle. Säännöllisesti tehtynä veltostunut iho kiinteytyy, pienet rypyt siliävät, iho kirkastuu ja silmät ikään kuin aukeavat. Lopputuloksen saat kokonaisvaltaisesti elinvoimaisemman näköiset kasvot.

Nyt uutuutena Ekohoitola Red Rosesissa Yin Your Skin® Pro Kosmeettinen Gua Sha hoito katso lisää ja varaa oma aikasi tästä!


Lähteet:
Katja Kokko: Kasvojen lihakset ja ilmeiden anatomia koulutus kosmetologeille
Katja Kokko: Yin Your Skin® Pro Kosmeettinen Gua Sha koulutus kosmetologeille
https://katjakokko.com/kirkastava-ja-kiinteyttava-kasvohieronta/
SKY-lehti 1/2018
SKY-lehti 1/2021
https://esseskincare.fi/ ja Esse-koulutukset

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kasvohieronta, kosmeettinen gua sha, yin your skin, kasvohoito, kauneudenhoito, ikääntyvän ihonhoito

Ihonhoito eri vuodenaikoina: kesä/loppukesä

Lauantai 13.8.2022 klo 10:05 - Seija

Ihonhoito eri vuodenaikoina: kesä/loppukesä

Ihonhoito_kesa_kokonaisvaltainen_ihonhoito

Kuten aikaisemmin keväällä kirjoitin eri vuodenaikojen huomioimisesta ihonhoidossa ja silloin käsittelin ihonhoitoa keväällä. Nyt kesä on jo melkein mennyt (miten se menikin taas niin nopeasti) ja alamme kääntyä syksyä kohti. Saimme kuitenkin jonkin verran nauttia auringosta ja lämmöstä piiitkän talven jälkeen vaikkei tämä kesä aurinkoisuudessaan vetänyt vertoja kahdelle edelliselle kesälle. 

Kun kevät on uudistumisen aikaa, on kesä vastaavasti kasvun aikaa. Kesällä luonto vihertää, kukkii ja kukoistaa sekä ilmankosteus on parempi kuin talvisin ja loppukesästä ilmankosteus vielä lisääntyy. 

Kesällä lämpö ja valoisuus tekee meistä energisempiä, jaksamme paremmin kuin talvella. Kesä parantaa myös meidän vastustuskykyä ja mielialaa sekä ihomme voi kesällä monesti paremmin kuin talvella. Näin loppukesästä voimme kuitenkin olla väsyneitä, ärtyneitä ja jopa hiukan masentuneita. Koska meidän kesä on niin lyhyt, kesällä voi helposti tulla tunne, että jokainen kesäinen hetki pitää hyödyntää ja emme ehkä maltta sitten levätä kunnolla. Pitkät valoisat päivät ja etenkin keskikesän valoisat yöt ovat pitäneet meitä hereillä pidempään ja on mahdollisesti vaikeuttanut säännöllisen rytmin ylläpitämistä. Jos tähän vielä lisätään helle, joka uuvuttaa kehoa ja entisestään vaikeuttaa nukkumista, voimme olla loppukesästä todella väsyneitä. Kesällä voi muutenkin käsittelemättömät ja kuumat tunteet tulla pintaan ylisuorittamisena ja perfektionismina, joka lisää vielä meidän uupumusta loppukesää kohden..

Suomessa kesät ovat yleensä lempeitä, mutta lämpötilaerot talveen verrattuna voivat silti olla suuret. Koska kesä on lyhyt ja näin ollen emme ole tottuneet kuumuuteen, se tuo meille omat haasteet. Lisääntynyt kuumuus aiheuttaa hikoilua sekä myös ärtyneisyyttä, kuumotusta, erilaisia ruoansulatusongelmia ja tulehdusoireita. Iho voi helposti lehahdella ja siihen voi tulla pigmenttimuutoksia sekä se voi oireilla erilaisilla tulehduksilla kuten ruusufinnillä. Loppukesästä keho voi olla kaikin puolin turvonnut, raskas ja jäykkä.

Vaikkakin näin loppukesästä iho voi näyttää paremmalta päivetyksen ja paremman kosteuspitoisuuden ansiosta, voi siinä lähemmässä tarkastelussa huomata aurinkovaurioita varsinkin, jos auringolle on altistunut kesällä paljon. Loppukesästä iholla voi näkyä ennenaikaisen vanhenemisen merkkejä, kuten pigmenttimuutoksia ja selkeästi syventyneitä ryppyjä etenkin kaulan ja decolteen iholla. Liiallisen auringonoton todelliset haittavaikutukset näkyvät usein vasta vuosien kuluttua.

Kehon ja mielen hoito loppukesällä

Meillä monella ajatukset pyörivät jo tulevassa syksyssä ja talvessa, mikä voi olla hyvinkin inspiroivaa, mutta tällä hetkellä monella voi olla myös huolestuneita ajatuksia tulevasta. Jos emme pidä varaamme, stressi voi häivyttää nopeastikin kesäloman vaikutukset. Nyt mahdollisten lomien jälkeen, kun olemme vähän vielä rennompia, voisikin olla helppo suunnitella arkirutiinit paremmiksi ja vähemmän stressaaviksi sekä lisätä elämään asoita, jotka tuovat iloa arkeen.

Loppukesästä päivät lyhenee ja ilman kosteus lisääntyy. Aurinko voi edelleen lämmittää ja maahan sekä veteen on varastoitunut kesän lämpöä, joita kannattaakin vielä hyödyntää. Tässä hetkessä meidän kannattaakin keskittyä rauhoittumiseen ja voimien keräämiseen talvea varten. Anna luonnon ja sen kauneuden rahoittaa ja hoitaa kehoa, ui luonnon vesissä, kun vielä tarkenee, pyöräile tai kävele luonnossa ihan rauhallisesti luonnosta nauttien. Tee kaikkia niitä asioita, jotka lisäävät hyvää oloa ja iloa, nauti hyvästä seurasta ja pidä hauskaa. Fiilistele elokuun pimenevistä illoista, kuuntele saateen ropinaa, laita villasukat jalkaan, polta kynttilöitä ja nauti kuppi lämmintä teetä. Oletko jo kokeillut yin-joogaa?. Yin-joogaa toimii meditaation tavoin tasapainottamalla ja rentouttamalla hermostoa, helpottaa jännityksiä sidekudoksissa ja lihaksissa. Yin-jooga on erinomainen tapa rauhoittaa meidän ylivirittynyttä sympaattista hermostoa. Vinkki Sotkamolaisille: syyskuussa alkaa Sotkamon kansalaisopistossa ja Vuokatti Areenalla sunnuntaisin ohjattu Yin-jooga ja Kajaanilaisille: Yin-joogaa tiistaisin LadyLinessa (osallistuminen ei edellytä jäsenyyttä).

Edelleenkin ravinnon voi pitää kesäisen kevyenä etenkin, jos ilmat ovat lämpimiä. Ruoaksi kannattaa valita tuoreita kasviksia, salaatteja, hedelmiä, avokadoa ja tietenkin myös erilaisia yrittejä. Myös kehon nesteytyksestä kannattaa pitää edelleen huolta juomalla lämpöistä vettä, johon lisätty vähän sitruunaa ja puhdistamatonta merisuolaa. Veden lisäksi on hyvä nauttia myös mansikoita, kurkkua, vesimelonia ja kookosvettä, jotka ovat erinomaisia kehon nesteyttäjiä. Nyt kannattaa myös tankata kaikki ne vitamiinit, mitä maan ja auringon kasvattamat herkut meille tarjoaa kuten marjat, sienet, vihannekset, hedelmät ja erilaiset siemenet sekä säilöä niitä talven varalle. Kun sitten ilmat alkavat viilenemään, voidaan alkaa lisäämään lämpimiä ruokia sekä lisätä ravintoon proteiineja ja rasvoja. Myös ihon aurinkovaurioiden hoitoa tuetaan lisäämällä ruokavalioon omega-3-rasvahappoja ja C-vitamiinia.

Ihonhoito loppukesästä

Vaikka meidän iho voi kesällä monesti paremmin kuin talvella, on kuitenkin tärkeää hoitaa ihoa huolella myös kesäisin tai ainakin näin loppukesästä, jos kesällä hoito onkin jäänyt vähän retuperälle. Kesällä iho on altistunut erilaisille rasitteille kuten auringon UV-säteilylle, aurinkosuojille sekä katupölylle ja ilmansaasteille. Paras tapa pitää iho kauniina on suojata ihoa UV-säteilyltä käyttämällä aurinkosuojaa päivittäin jo heti helmikuun hangilta pitkälle syksyyn. Ja, kun käytät aurinkosuojaa päivittäin, myös kasvot tulisi puhdistaa päivittäin mieluiten öljypohjaisilla puhdistustuotteilla, jotka poistavat aurinkosuojat parhaiten iholta. 

Kesän jäljiltä iho voikin tuntua kuivalta ja tukkeutuneelta, kun kuumuus ja aurinko on aiheuttanut kosteuden haihtumista iholta. Vaikka kevyt rusketus saa ihon näyttämään terveemmältä, loppukesästä rypyt voivat olla syventyneet, iho menettänyt kimmoisuuttaan ja pigmenttiläiskät voivat olla tummentuneet riippuen siitä kuinka paljon aurinkoa on saanut.

Nyt voisikin olla hyvä aika käydä kosmetologilla ihonhoidossa, jossa voidaan tehdä välitsekkaus siitä, missä kunnossa iho on juuri nyt ja millaiset ihonhoitotarpeet ovat. Meillä jokaisella on erilaiset ihonhoidon tarpeet ja ne myös vaihtelevat vuodenaikojen vaihtuessa riippuen siitä, missä asumme ja mitä olemme tehneet: olemmeko olleet järvellä, olemmeko samoilleet metsissä vai olemmeko olleet sisällä.

Kosmetologissa hoidoissa keskitytään näin loppukesästä ihon värin kirkastamiseen ja ihon elvyttämiseen sekä kosteuttamiseen. Essen kasvohoidoissa hoidon vaikutusta tehostetaan ampullilla, joka valitaan ihon tarpeen mukaisesti: 

 • Brightening korjaamaan epätasaista ihon väriä, kirkastamaan ja elvyttämään ihoa. 
 • Clarifying tukkeutuneelle ja epäpuhtaalle, akne-iholle tasapainottamaan liiallista talituotantoa
 • Intensity eli ns. tuhkimoampulli, ikääntyvälle silottamaan ja madaltamaan ryppyjä. 
 • Hyaluronic kuivalle, kosteusköyhälle iholle hoitamaan ennenaikaisia vanhenemisen merkkejä
 • Hydroboost kuivalle, herkistyneelle ja herkästi reagoivalle iholle syväkosteuttamaan, rauhoittamaan ja tasapainottamaan ihoa.
Ihonhoito_ampullit_esse_skincare_ninnu.visual
Kuva Esse Skincare Finland & Ninnu Visual

Eikä pidä unohtaa vartalohoitoja, jotka ovat myös ajankohtaisia näin loppukesästä. Vartalohoidot kirkastavat ja silottavat ihoa sekä auttavat pidentämään rusketuksen kestoa. 

Loppukesän ihon hoidossa keskitytään aurinkovaurioiden korjaamiseen, ihon kosteuttamiseen ja elvyttämiseen. Iholle saakin käyttää runsaasti erilaisia tehoaineita ja myös nuoremmalle iholle voi kuuriluontoisesti käyttää ikääntyvälle iholle tarkoitettuja tuotteita. Hoidettu ja hyvin kosteutettu iho säilyy kauniimpana pidempään ja palautuu paremmin auringon aiheuttamasta rasituksesta.

Ihonhoidon tärppituotteita näin loppukesästä ovatkin kosteuttavat kasvovedet, ikääntymisen merkkejä ehkäisevät ja korjaavat seerumit ja kasvoöljyt, kuorinnat, ravitsevat ja elvyttävät naamiot sekä ihoa vahvistavat ja aurinkovaurioita korjaavia omega-rasvahappoja sisältävät tuotteet.

Rusketuksen kestoa voi pidentää kuorimalla kuollutta ihosolukkoa pois, jolloin päivetys näyttää vieläkin paremmalta. Essen kahdesta kuorinnasta Microderm Exfoliator sopii herkälle ja ohuelle iholle, kun taas Cocoa Exfoliator sopii normaalille, seka- ja rasvaiselle iholle.

Auringon kuivattama iho nauttii kosteuttavasta kasvovedestä. Toner Plus ja Sensitive Toner ovat Essen kasvovesistä mitä loistavimmat kosteuttamaan ihoa sekä korjaamaan aurinkovauroita ja ikääntymisen merkkejä niiden pohjana toimivan aloe veran sekä niiden sisältämien prebioottien ansioista.

Luonnonkosmetiikan tehokkaampiin kuuluvat tehoseerumit Ageless Serum, Intensity Serum ja Resurrect Serum korjaavat ikääntymisen merkkejä. Jos sinulla on pigmenttiläiskiä ja ihosi on veltostunut sekä elottoman värinen, sinun sopii parhaiten ihon väriä tasoittava tehoseerumi Ageless Serum. Jos ihosi on auringon ja veden kuivattama ja siksi rypyt ovat syventyneet ja lisääntyneet, silloin sinulle sopii tuhkimoseeruminakin tunnettu Intensity Serum. Jos taas ihosi on herkkä, silloin sinulle sopii Resurrect Serum, joka vähentää pigmentaatiota, silottaa juonteita, tehostaen ihon kiinteytystä ja parantaen ihon tasaisuutta.

Näin loppukesästä on tärkeää muistaa ottaa korjaavat ja suojaavat kasvoöljyt käyttöön. Essen Repair Oil on täydellinen tuote aurinkovaurioiden korjaamiseen sen sisältämien omega-rasvahappojen ansiosta. Omega-rasvahapot ravitsevat ihoa monipuolisesti rauhoittaen tulehduksia, siloittaen juonteita, korjaten ikääntymisen merkkejä ja aurinkovaurioita kirkastaen ihoa ja vaalentaen pigmenttimuutoksia. Siksi myös omega-rasvahappoja sisältävät Essen Omega Light, Deep ja Rich tehokuurit ovat mitä parhaimmat näin loppukesästä kirkastamaan ja kosteuttamaan ihoa. 

Ihonhoito_kesa_kosteuttaminen

Silmänympärysihon pigmentoitumisen ehkäisyn ja hoitamisen tärkein tuote on silmänympärysvoide. Essen Eye Contour Cream on poikkeuksellisen tehokas silmänympärysvoide pigmentoituneelle silmänympärysiholle, joka myös silottaa pieniä ryppyjä. Eye Contour Cream voi myös käyttää paikallisesti muillekin pigmenttiläiskille vaalentamaan niitä.

Mutta näin loppukesän todellinen supertuote on kuitenkin kosteuttava, elvyttävä ja ravitseva Essen Cream Mask, joka on erinomainen auringon aiheuttamien vaurioiden erityisesti pigmenttiläiskien hoitoon. Pigmenttiläiskien tehohoitona Esse Cream Mask kannattaakin jättää vaikuttamaan yön yli. Naamiota voi käyttää myös silmänympärysiholle. 

Kun hoidamme ihoamme kesällä hyvin, autamme sitä myös voimaan paremmin talvella.
Lähteet:
Katja Kokko: Ihonhoidon vuosikalenteri kesä ja loppukesä https://katjakokko.com/tag/ihonhoidon-vuosikalenteri/
Kaur, Pokka, Sharma, Sotkasiira: Pohjoista ayurvedaa keholle, mielelle, iholle
Rosi Sotkasiira: Ayurvedan vuodenajat, Pro koulutus kosmetologeille https://www.rosilindas.com/
Esse Skincare koulutukset https://esseskincare.fi/

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ihonhoito, kokonaisvaltainen ihonhoito, ayurveda, esse, ihonhoito kesällä, epäpuhdasiho, pigmenttiläiskät, ihonhoito eri vuodenaikoina, kesä, loppukesä, syksy, kauneushoitola, Esse Skincare

Ikääntyvä iho

Torstai 12.5.2022 - Seija

Ikääntyvä iho

Millainen on ikääntyvä iho? Miten ikääntyminen vaikuttaa ihoon? Voimmeko itse vaikuttaa siihen, miten ihomme ikääntyy? Ja miten voimme hoitaa ihoamme niin, että se ikääntyy kauniisti? Näihin kysymyksiin pyrin vastaamaan tässä kirjoituksessani.
Ikääntyvän ihonhoito, ikääntyvä iho kauniina kaikenikää, mikrobiomi-ihonhoitoa

Iho on meidän suurin elin ja sen tehtävänä on suojata kehoamme ulkoisia haittatekijöitä vastaan, estää veden haihtumista elimistöstä, säädellä meidän lämpötilaa, tuottaa D-vitamiinia ja välittää tuntoaistimuksia.

Ihon ulkonäkö ja rakenne muuttuvat iän mukana, mikä on täysin normaalia ja väistämätöntä. Ihon ikääntyminen alkaa vähitellen noin 25-30 ikävuoden tienoilla, mutta on hyvin yksilöllistä, missä vaiheessa muutokset alkavat näkyä. Iho ikääntyy hitaasti ja se näkyy yksilöllisesti riippuen meidän ihotyypistä, elämäntavoista ja siitä, miten hoidamme ihoamme.

Iho ikääntyy kahdella eri tapaa: sisäisesti eli iänmukaisesti, jolloin siihen vaikuttavat meidän geenit ja ulkoisesti eli ennenaikaisesti, jolloin siihen vaikuttavat meidän elintavat. 

Kun iho ikääntyy iänmukaisesti, sitä säätelee vahvasti meidän geenit. Iho rypistyy ja veltostuu ikääntymisen myötä ja tähän emme voi juurikaan vaikuttaa muuten kuin plastiikkakirurgian keinoin. Suurin osa, jopa 80 prosenttia, meidän ihon ikääntymisestä on ennenaikaista, johon voimme vaikuttaa meidän omilla elintavoillamme. Ennenaikaista ikääntymistä aiheuttavat pitkittynyt stressi, runsas sokerin ja hiilihydraattien käyttö, alkoholi, tupakointi, kehon matala-asteinen tulehdus, liiallinen auringonotto, ilmansaasteet, unenpuute, liikunnan ja raittiin ilman puute. Myös liiallinen liikunta, josta ei palaudu kunnolla, ikäännyttää ihoa. Kaikki edellä mainitut aiheuttavat oksidatiivista stressiä kehossa eli lisäävät vapaiden radikaalien tuotantoa aiheuttaen soluvaurioita. Oksidatiivinen stressi kiihdyttää kehon glykaatiota eli sokeroitumista. Tämä haurastuttaa ja jäykistää sidekudossäikeitä eli ihon vahvana, kimmoisana ja joustavana pitävää kollageenia ja elastiinia. Tällöin iholle ilmestyy ryppyjä ja kudos veltostuu.

Iänmukaisesti ja ennenaikaisesti ikääntyvät ihot myös näyttävät erilaisilta. Stressi, epäterveelliset elämäntavat ja hoitamattomuus näkyvät iholla sameutena ja elinvoimaisuuden puuttumisena sekä iho tuntuu karhealta. Kun taas, omasta hyvinvoinnistaan ja säännöllisistä ihonhoitorutiineistaan huolenpitävän iho näyttää terveeltä ja kuulaalta ja rypyt ja juonteet ovat pehmeitä eivätkä niin syviä. 

Miten ikääntyminen vaikuttaa ihoomme?

Ensimmäiset ikääntymisen merkit alkavat näkyä jo parikymppisenä ihon kuivuutena, naururyppyinä silmäkulmissa ja juonteinä suupielissä. 

Ikääntyessämme solujen uusiutuminen hidastuu, jolloin iho ohenee, kuivuu, rypistyy sekä menettää pehmeyttään ja kimmoisuuttaan. Kun iho ohenee, se tulee myös alttiiksi erilaisille ulkoisille haittatekijöille, kuten UV-valolle ja ilmansaasteille.

Ihon tärkeimpiä nuorekkuuden ylläpitäjiä ovat kollageeni, elastiini ja hyaluronihappo. Näiden ansiosta iho on kirkas, pehmeä, joustava ja kimmoisa. Tällöin iho  ei tunnu kiristävältä ja karhealta. Ikääntyessämme kollageenin, elastiinin ja hyaluronihapon määrä ihossamme vähenee, jolloin iho kuivaa, rypistyy, veltostuu ja muuttuu sameaksi ja harmaaksi.

Ihon ylempien kerrosten eli epidermiksen ja dermiksen väliset liitokset muodostuvat papilleista, joiden tehtävänä on kuljettaa ihon ylemmän kerroksen eli epidermiksen tarvitsemia ravinteita, kosteutta ja happea. Ikääntymisen myötä papillit lyhenevät ja niiden määrä vähenee. Sen seurauksena iho menettää joustavuuttaan ja kimmoisuuttaan, iho veltostuu ja ryppyjen määrä lisääntyy. Kun kudos veltostuu, ihohuokoset laajenevat, iho menettää hohtonsa ja se näyttää karhealta. 

Kollageenia ja elastiinia muodostavat fibroblastisolujen määrä vähenee noin 25-30 ikävuodesta alkaen, ja tällöin ihon kimmoisuus ja kosteuspitoisuus alkavat vähentyä.

Hormonaalisen toiminnan hidastuessa ihon tärkein tukirakenne kollageenisäikeet alkavat paksuuntua ja jäykistyä, jolloin se hajoaa ja katkeilee helpommin. Tällöin iho ei pysty korjaamaan itseään niin helposti, mikä näkyy juonteina ja ihon veltostumisena. Elastiinisäikeet, jotka pitävät ihon joustavana, rappeutuvat. Varsinaisesti kollageenin ja elastiinin häviäminen alkaa vaihdevuosien aikana noin 50 ikävuoden jälkeen. 

Ihomme on myös uusiutuva elin, ja sen solut uusiutuvat noin 30 vuorokauden sykleissä. Tuona aikana vanha kuollut ihosolukko hilseilee ihon pinnasta ja korvautuu uusilla soluilla. Mutta tämä ihosolujen uusiutuminen ei kuitenkaan jatku loputtomasti. Ihosoluilla on niin sanottu Hayflickin raja, joten jokainen ihosolu voi uusiutua noin 60 kertaa. Kun ihon mikroverenkierto heikkenee, iho ei saa enää ravinteita ja happea. Epidermiksen eli ihon uloimman kerroksen solujen muodostus heikkenee ja myös solujen jakautuminen hidastuu. Solut ovat pienempiä ja niiden elinikä lyhenee, jolloin epidermis paksunee, mutta elävät ihokerrokset ohenevat. Ihon oheneminen näkyy kalpeutena ja couperosana.

Ihossa olevien tali- ja hikirauhasten määrä vähenee sekä niiden toiminta heikkenee, mikä vaikuttaa ihon kuivuuteen sekä melanosyyttien määrä vähenee, jolloin meidän kyky ruskettua heikkenee ja syntyy epätasaista pigmentaatiota.

Hormonitoiminnan muutoksien myötä karvaa voi myös alkaa kasvaa paikoissa, joissa niiden ei haluaisi kasvavan, esimerkiksi kasvoissa.

Miten voimme itse vaikuttaa ihon ikääntymiseen?

Ikaantyva_iho, probioottinen_ihon_hoito, mikrobiomi-ihontoito

Emme voi välttyä ihon ikääntymiseltä, mutta voimme kuitenkin viivästyttää ihon ennenaikaisia ikääntymismuutoksia tekemällä terveellisiä elämäntapavalintoja ja käyttämällä omalle iholle sopivia tuotteita, jotka optimoivat ihon terveyttä pitkällä aikavälillä. 

Monesti iho nähdään erillisenä osana muusta kehosta ja jos ihossa on jokin ongelma, keskitymme hoitamaan vain ongelman näkyviä merkkejä esim.  ikääntyessä toivomme ihon hoidossa voivamme vaikuttaa ihon ryppyihin ja kiinteytykseen. 

Kuitenkin ihon kunto on yleensä seurausta siitä, mitä meidän kehossa tapahtuu. Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, rypyt ja ihon veltostuminen ovat yhteydessä kollageenin ja elastiinin muodostukseen ihossa ja tähän puolestaan vaikuttaa monet tekijät. Ihoa ennenaikaisesti ikäännyttää erityisesti stressi, tupakka, alkoholi, epäterveellinen ruokavalio, ilmansaasteet ja voimakas UV-säteily. 

Jos ihon oma suojabärriääri eli ihon oman suojamekanismin toiminta on heikentynyt mm. edellä mainituista syistä ja iho on eräänlaisessa tulehduksellisessa tilassa, ihon ikääntyminen kaksinkertaistuu. Voimme siis todeta, että ihon ikääntymiseen kannattaa alkaa kiinnittää huomiota noin 25-35 vuotiaana, mutta erityisesti meidän kannattaa kiinnittää huomiota ihon terveyteen kokonaisuutena kuin joihinkin yksittäisiin oireisiin ja ryppyihin. 

Elämäntapojen huomiointi

Stressi on haitallinen meidän keholle erityisesti vaihdevuosi-ikäisille. Pitkäkestoinen stressi saa meidän hormonitoiminnan sekaisin, sillä se pitää kortisolitasoja koholla kaiken aikaa. Tämä vastaavasti saa meidän verensokerin kohoamaan, jolloin pitkään jatkuessaan se häiritsee meidän sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaa ja sotkee koko hormonitoiminnan. Ja se taas aiheuttaa elimistölle monia muita ongelmia, jotka edesauttavat ihon ikääntymistä. 

Mutta miten saisimme vähennettyä stressiä? Helpommin sanottu kuin tehty ja mm. tämän asian kanssa painiskelen itsekin hyvin usein, kun viimeiset kaksi vuotta eivät ole olleet yrittäjälle ne kaikkein helpoimmat. Yksi parhaista neuvoista on tämän hetken trendi: mene metsään, haistele metsän tuoksua, kuuntele linnun laulua, nauti auringosta. Muutenkin yritä oppia päästämään irti kaikenlaista suorittamisesta, nauti pienistä ja ihanista asioista arjen keskellä kuten ystävistä, perheestä tai lemmikeistä. 

Myös ruokavaliolla, liikunnalla ja riittävällä levolla voimme vaikuttaa meidän hormonitoimintaan. 

Koska suoliston kunto näkyy suuresti ihossa, on ruokavaliolla suuri merkitys myös ihon terveyteen ja ikääntymismuutoksiin. Ensinnäkin kannattaa pyrkiä säilyttämään mikrobien monimuotoisuus niin suolistossa kuin myös ihossa. Hyviä suoliston mikrobiston ylläpitäjiä ovat kuumentamattomat ja hapatetut ruoat kuten hapankaali. Suoliston ja ihon mikrobien monimuotoisuuden ylläpidossa auttaa myös kaikki luonnossa ja metsässä vietetty aika sekä luonnonmukainen puutarhanhoito, jolloin saamme luonnosta kehoomme erilaisia bakteereja. Myös laadukkaat probioottivalmisteet niin sisäisesti nautittuna kuin ihonhoitotuotteissa auttavat taistelemaan ikääntymismuutoksia vastaan. 

Puhdas ja prosessoimaton ruoka on tärkeä terveen ja toimivan ruuansulatuksen ja suoliston tukemiseksi. Valitse lautasellesi puhdasta ja värikästä ruokaa mieluiten luomutuotteita. Koska iän myötä kilot alkavat helpommin tarttumaan kehoon, on silloin vielä tärkeämpää kiinnittää huomiota ruoan laatuun ja määrään. Huolehdi riittävästä proteiinin määrästä, suosi värikkäitä vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Varmista, että saat riittävästi välttämättömiä rasvahappoja nauttimalla esimerkiksi 15 g pellavansiemenöljyä päivässä. Kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, että kupari ja sinkki ovat tasapainossa, sillä nämä kaksi mineraalia kilpailevat keskenään imeytymisessä ja usein seurauksena voi olla kuparin puutos. Kuparia tarvitaan kollageeni- ja elastiinisynteesiä varten. Huolehdi myös, että juot riittävästi vettä ja mieluiten lämmintä vettä, jolloin se imeytyy kehoon paremmin. Mutta ennen kaikkea, nauti ruuasta, syö hitaasti ja rentoutuneesti.

Yksittäisistä ruoka-aineista sokeri ikäännyttää ihoa ihan yhtä paljon kuin tupakka ja UV-säteily. Sokeri jäykistää kollageenisäikeitä, jolloin ihon on vaikeampi uusiutua ja korjata itseään, ihon kimmoisuus ja notkeus häviää, iho ohenee ja rypistyy. Suuret määrät sokeria voi turvottaa silmänympäryksiä, veltostuttaa ihoa, vahvistaa uurteita ja kellastuttaa ihoa.

UV-säteilyn määrä on suurempi kuin ennen, koska otsonikerros on ohentunut. Liiallinen altistuminen UV-säteilylle vaurioittaa kollageeni- ja elastiinisäikeitä aiheuttaen ennenaikaista ikääntymistä. UV-säteily on jopa suurin yksittäinen ikäännyttävä tekijä. Riittävän D-vitamiinin saamiseksi on kuitenkin hyvä altistaa itsensä auringolle 15 minuuttia päivässä ja sen jälkeen on tärkeää suojata iho mieluiten vaatetuksella. Jos se ei ole mahdollista, käytä mineraalipohjaista fysikaalista aurinkosuojaa, joka suojaa heti iholle levittämisen jälkeen muodostaen iholle haitallisia säteitä heijastavan pinnan. Kemialliset aurinkosuoja imeytyvät ihoon, jolloin ne antavat suojan UV-säteitä vastaan puolen tunnin päästä levittämistä. Kemiallisten aurinkosuojien vaikutusta kehoomme ja ympäristöön on tutkittu paljon, erityisesti niiden hormonaalisia vaikutuksia ja yhteyttä rintasyöpiin, mutta jo pelkästään kemiallisten aurinkosuojien sisältämän oksibentsonin, joka on haitallinen vesistöille, vuoksi suosittelen käyttämään fysikaalisia suojia. 

Ikääntyvän ihon hoito

Ihon ikääntyminen koskettaa kaikkia ihotyyppejä ja myös ikääntyessä ihoa tulee hoitaa ihotyypin mukaisilla tuotteilla. 

Ikääntymistä ehkäisevä ihonhoito kannattaa aloittaa jo noin 35 vuotiaana sillä suurimmat muutokset alkavat näkymään +40 vuotiaana. On kuitenkin hyvä muistaa, että liian aikaisin aloitetut liian aktioivat tuotteet myös ikäännyttävät ihoa ennenaikaisesti, joskaan luonnonkosmetiikassa ei ole ihan niin tarkkaa määritystä anti-age-tuotteille, vaan tuotteet valitaan ennemminkin ihotyypin mukaisesti.

Säännöllinen ja lempeä ihonhoitorutiini ihotyypin mukaisilla laadukkailla tuotteilla auttavat ihoa säilymään elinvoimaisena, pehmeänä ja joustavana rypyistä huolimatta. 

Ihon hoidossa tulee välttää voimakkaita ja liian peseviä puhdistusaineita ja kuorintoja. Puhdistusaineet ja kuuma vesi poistavat iholta ihon itse valmistamaa kosteuttavaa öljyä eli ihotalia. Tämä öljy on aineenvaihdunnan näkökulmasta kallista tuottaa, joten meidän ei todellakaan tulisi pestä tätä kaikkea pois. Tali on täydellistä ruokaa meidän ihon omille mikrobeille, jotka ovat välttämättömiä optimaalisen ihon terveydelle. Joten iho onkin hyvä puhdistaa illalla miedolla puhdistusaineella, jos sinulla on meikkiä tai aurinkovoidetta tai olet altistunut ilmansaasteille. Aamuisin riittää pelkkä kevyt huuhtelu haalealla vedellä ja näin myös iltaisin, jos olet päivän ollut kotona ilman meikkiä ja aurinkovoidetta.

Vaikka aikaisemmin mainitsin kuorinnan välttämistä, kuorinta ei aina ole pahasta. Satunnainen mieto kuorinta auttaa irrottamaan tiukassa olevia kuolleita ihosoluja, mutta liian voimakas erityisesti kemiallinen kuorinta voi aiheuttaa ihovaurioita ja nopeuttaa ikääntymistä pitkällä aikavälillä.

Koska ikääntyvän ihon soluväliaineen määrä alkaa pikkuhiljaa vähenemään ja iho kuivuu, kannattaa ihon kosteuttamiseen panostaa. Ihon oman kosteustasapainon ylläpitämisessä on tärkeää kiinnittää huomiota ihon oman suojakerroksen kunnossapitämiseen. Ihon suojakerrokselle ovat tärkeitä hapan pH ja mikrobien monimuotoisuus. Hyvät mikrobit viihtyvät happamissa olosuhteissa ja koska monet puhdistustuotteet ovat emäksisiä, ihon pH tulisi puhdistuksen jälkeen tasapainottaa kasvovedellä. 

mikrobiomi-ihonhoito, ikaantyvan_ihon_hoito, probioottinen ihonhoitoMyös Essen pro-, pre- ja postbiootteja sisältävät tuotteet tähtäävät siihen, että iholla hyvät mikrobit pysyisivät voitolla. Probiootit ovat eläviä hyviä bakteereja ja prebiootit ovat taas niiden ruokaa. Postbiootit ovat mikrobien aineenvaihduntatuotteita, jotka voivat nekin vaikuttaa hyvien mikrobien kasvuun. Näitä ainesosia sisältävillä ihonhoitotuotteilla voidaan siis vahvistaa ihon omaa suojakerrosta ja edistää sen kosteustasapainoa. Käyttämällä probioottisia ihonhoitotuotteita ja varmistamalla, että kaikki ihonhoitotuotteet tukevat ihon tervettä mikrobiomia, voit vähentää ihon herkkyyttä merkittävästi sekä hidastaa ikääntymismuutoksia ihossa.

Tuotteita valitessa määrä ei aina takaa tehokkuutta. Puhdistustuotteiden ja kasvoveden lisäksi tärkeimmät ovat silmänympärysvoide, kosteusvoide ja/tai ihoöljy sekä iholle voidaan valita ihon kunnosta riippuen mahdollisesti kosteuttava/kiinteyttävä seerumi, kuorinta ja naamio. 

Vaikka laadukkailla ihonhoitotuotteilla voidaan ehkäistä ja hidastaa ihon vanhenemista ennalta, pehmentää ryppyjä ja ylläpitää kuntoa, todelliset tulokset saadaan hoitamalla kokonaisuutta myös ihon pintaa syvemmältä. Tähän kuuluu myös kasvojen lihasten aktivoiminen esimerkiksi kasvohieronnalla, gua shalla tai kasvojoogalla. 

Kasvohieronta parantaa verenkiertoa, jolloin myös lymfakierto vilkastuu ja kuona-aineet poistuvat kudoksista, mikä vähentää turvotusta. Hieronta myös kiinteyttää ihokudosta tehostamalla kollageenin ja elastiinin tuotantoa. Kun solut ja kudokset saavat paremmin happea ja ravinteita, ne uusiutuvat nopeammin. Kasvojen hieronta ja lihasharjoittelu rentouttavat kasvojen lihaksia tuoden kasvoille hehkua ja levollisuutta. Tämä vaatii säännöllisyyttä, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.

Herkkäihoiset voivat monesti vältellä hoitoja ja ihonhoitotuotteita pelätessään ihon herkkyysreaktioita, jolloin heidän iho voi ikääntyä nopeammin. Herkälle iholle ovat kuitenkin hyväksi erilaiset rentouttavat ja ihoa vahvistavat hoidot kuten lymfahieronta. 

Kosmetologi on paras ammattilainen arvioimaan ihon kuntoa. Esimerkiksi Esse kouluttaa meitä kosmetologeja jatkuvasti ja näin lisää meidän ymmärrystä ihon ja ihon mikrobiomin toiminnasta. Pelkällä kotihoidolla ei saavuteta yhtä hyviä tuloksia kuin koti- ja hoitolahoidon yhdistelmällä. Kun hoitolahoitoon yhdistetään toisen ihmisen kosketus ja kasvojen ja decolteen hieronta sekä hoitolatuotteet, saadaan aikaan parhaimmat hoitotulokset. Kosmetologilla säännöllinen käynti on myös ennaltaehkäisevää hoitoa. Kosmetologi seuraa ihon kuntoa ja neuvoo kotihoidossa ja tuotteissa. Tällä on iso merkitys ihon tasapainon säilyttämiselle, mutta myös kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnillemme. 

Olisi hyvä hyväksyä vanheneminen osana elämän kokonaisuutta ja vaikka ikääntymisen muutokset ovat väistämättömiä meidän koko kehossa ja ihossa, voimme silti olla kauniita kaiken ikäisenä! 

Kuvat: Laura Heikkinen photography ja Esse Skincare

Lähde ja lisää:
Una Nuotio: Kerro, kerro kuvastin. Kauneudenhoidon käsikirja.
Esse Skincare ja Esse-koulutukset
Stiens, Rita: Totuus kosmetiikasta
Katja Kokko: Kasvojen lihakset ja ilmeiden anatomia koulutus kosmetologeille

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ikääntyvä iho, anti-age, ikääntyvän ihon hoito, rypyt ja juonteet, veltostunut iho, kokonaisvaltainen ihonhoito

Ihonhoito eri vuodenaikoina: kevät

Keskiviikko 13.4.2022 - Seija

Ihonhoito eri vuodenaikoina

kauneudenhoito_vuodenajat_kokonaisvaltainen_ihonhoito.jpg

Kun haluamme palauttaa luonnollisen terveen ihomme, on ihonhoidossa hyvä ottaa huomioon myös vuodenaikojen vaihtelu. Olemme osa luontoa samalla tavalla kuin puut ja kasvit ja siksi on tärkeää tasapainon saavuttamiseksi elää luonnon rytmin mukaisesti myös ihonhoidossa. 

Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme vaikuttaa ruokavalion ja stressin lisäksi myös monet rytmiset asiat, kuten kuukautiskierto, vuorokausirytmi ja vuodenaikojen vaihtelu. Ja erityisesti meillä Suomessa nähdään eri vuodenaikojen täysin toisistaan poikkeavat sääolosuhteet ja se, miten ne vaikuttavat meihin ja meidän ihoon. 

Ympäristö näkyy meillä ihossa, kehossa ja mielessä ja ympäristössä näkyvät muutokset vaikuttavat meihin olennaisesti. Olet ehkä itsekin huomannut, että talvella väsyttää enemmän ja iho kuivuu, kun taas kesällä olo on virkeämpi ja ihokin voi usein paremmin. Hyvinvoinnin tukemiseen tarvitsemme eri keinoja eri vuodenaikoina. Myös ihonhoitoa, samoin kuin muita terveysrutiineja tulee tarkastella etenkin vuodenaikojen vaihtuessa ja niitä on hyvä muuttaa eri vuodenaikoihin sopivaksi. Unen tärkeyttä ihon hoidossa ei voi riittävästi korostaa. Riittävä lepo onkin todella tärkeä kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa kaikkina vuodenaikoina. 

Kaikkina vuodenaikoina perusasiat kuitenkin pysyvät samoina: huolellinen puhdistaminen iltaisin ja ihon kosteuttaminen. Eri vuodenaikoina ihonhoitotuotteita valitessa otetaan huomioon ihon sen hetkinen kunto ja tarpeet, joihin vaikuttavat ikä, hormonaaliset muutokset ja sen hetkiset sääolosuhteet.

Yleisesti suositellaan myös kosmetologilla käyntiä ainakin kerran jokaisena vuodenaikana, jolloin on myös hyvä tarkistaa kotona käytettävien tuotteiden sopivuus iholle.

Olen talven aikana opiskellut ayurvedaa, koska ayurvedan näkemys iho-ongelmiin on kokonaisvaltainen ja tämä ajatusmaailma sopii omaan näkemykseeni. Ayurvedassa tavoitellaan kehon, mielen ja sielun tasapainoa ja ihon hyvinvointihan heijastelee sisäistä tasapainoa. Vastaavan tyyppinen ajatus on myös Essen filosofian taustalla. En tarjoa suoraan ayurveda-hoitoja, mutta se antaa lisäymmärrystä ihon toiminnasta ja mm. siitä miten eri vuodenajat ja eri kehotyypit vaikuttavat ihoon. Ayurveda auttaa minua suunnittelemaan hoidot jokaiselle asiakkaalle yksilöllisesti ja lisäksi saan vinkkejä ihon ja kehon hyvinvoinnin tukemiseksi. Tämän vuoksi painotan hoidoissani rauhoittumista, lepoa ja stressin hallintaa.

Talvi on nyt pikkuhiljaa vaihtumassa kevääseen joten aloitetaan tarkastelu keväästä. Yleisesti hyvinvoinnin hoitamisessa on kyse eri vuodenaikoina valmistautumisesta seuraavaan vuodenaikaan. Palaan täällä blogissa ja somessa vuodenaikoihin aina vuodenajan vaihtuessa esim. kesään kesäkuun alkupuolella.


Kevät

kevat_ihonhoito_kokonaisvaltainen_ihonhoito.jpg

Vaikka emme eläisi täysin ayurveda-oppien mukaan, voimme silti ottaa huomioon näitä vanhoja ja viisaita oppeja päivittäistä hyvinvointia lisätäksemme. Nyt talven vaihtuessa kevääseen luonto alkaa heräämään ja samoin ehkä mekin ;) Lumi sulaa, on tuulista ja kosteampaa. Valon määrä lisääntyy ja päivät pitenevät jolloin myös meidän aineenvaihdunta ja hormonitoiminta vilkastuvat samaa tahtia luonnon heräämisen myötä.

Keväällä osa meistä on energisempiä, mutta toiset taas voivat talven jäljiltä tuntea itsensä saamattomiksi, ärtyisiksi, väsyneiksi ja jopa masentuneiksi, olo voi olla tukkoinen ja raskas ja voi tulla erilaisia allergiaoireita, tukkoisuutta ja limaisuutta. Jotkut voivat kärsiä myös päänsäryistä ja unettomuudesta. Iho on monesti talven jälkeen kuiva, karhea, tukkoinen, samea ja harmaa ja iholla voi olla myös epäpuhtauksia.

Kevät on uudistumisen aikaa; luonto puhdistuu ja valmistautuu kesään ja myös meillä on hyvä hetki uudistumiselle ja puhdistautumiselle. Nyt onkin parasta aika käydä kosmetologilla erilaisissa hoidoissa. Huomaamme kyllä kasvojen ihon tukkoisuuden, mutta helposti unohdamme vartalon, joka kaipaa samalla tavalla hoitoa kuin kasvotkin. Hoitojen tulisikin huomioida meidät  kaikilla (ihon, kehon, mielen ja tunteiden) tasoilla eli hyvinkin kokonaisvaltaisesti


Kehon ja mielen hoito keväisin

Keväällä on hyvä tuoda keveyttä ravintoon lisäämällä kasviksia ja aivan erityisesti puhdistavia vihreitä yrttejä ja kasviksia, kuten nokkosta, pinaattia ja erilaisia viherjauheita, joita voi lisätä esimerkiksi smoothieen. Nyt on hyvä hetki vähentää limaisuutta lisääviä ruoka-aineita kuten maitotuotteita, vehnää ja sokeria erityisesti silloin, jos kärsit allergiaoireista. Ruokavalioon voi lisätä myös kehoa aktivoivia mausteita kuten chiliä, inkivääriä ja kurkumaa, joka myös vahvistaa kehon omaa immuniteettia. Kevät on myös hyvä hetki paastolle. Jos sinusta tuntuu, ettet pysty nestepaastoja pitämään, esimerkiksi minulle nämä on ollut aina haastavia migreeniherkän pään takia, voithan kokeilla Ayurveda Beauty Detox -puhdistuskuuria (Tilaa Rosilindasin opas tästä). Tämä ayurvedinen puhdistuskuuri poikkeaa totutuista paastoista siinä, että se ei ole nestepaasto ja se ottaa huomioon myös mielen detoxin.

Jos talvella olemme lepäilleet ja ottaneet rennosti niin keväällä kannattaa aktivoida itseään ja kehoa. Lisää ulkoilua raittiissa ilmassa ja harrasta lajeja jotka tuovat hien pintaa puhdistaen kehoa samalla kuona-aineista.

Keväällä on hyvä hetki uudistua myös mielen tasolla, ole rohkea ja spontaani, kokeile uutta. Siivoa kaikki turha ympäriltä niin fyysisesti kuin henkisesti, luovu kaikesta mikä ei enää palvele sinua, päästä irti kaikesta turhasta. 


Ihonhoito keväällä

Kevät on ihonhoidossa haastavaa aikaa. Tuuli edelleen kuivattaa ihoa ja ilman lämmetessä myös katupöly ja ilmansaasteet tuovat oman haasteensa ihon hoitamiseen. Nyt onkin paras aika varata kevään kasvo- ja vartalohoito tai ainakin aika ihonhoidon konsultaatioon, jossa voidaan tarkistaa, että käyttämäsi tuotteet vastaavat tämän hetkisiä tarpeitasi.

Kosmetologisissa hoidoissa satsataankin nyt detoxiin ja puhdistamiseen, ihon aktivoimiseen, kosteuttamiseen ja kirkastamiseen sekä pigmenttiläiskien ehkäisyyn.

Tarjoamissani Esse kasvohoidoissa hoito tehdään ihon tarpeen mukaisesti joko puhdistavana detox-hoitona tai antioksidantteja ja omega-rasvahappoja sisältävänä rauhoittavana ja kosteuttavana hoitona tai kirkastava ja ihon väriä tasoittavana anti-age-hoitona. Ja eihän vartaloakaan pidä unohtaa, vartaloakin voi helliä Detox-vartalohoidoilla.

Kasvojen kotihoito keväällä

Kotihoidoissakin panostetaan puhdistamiseen, kosteuttamiseen ja suojaamiseen sekä pigmenttiläiskien ehkäisyyn. Iho kaipaa keväällä suojaa niin tuulen kuivattavalta vaikutukselta, ilmansaasteilta kuin lisääntyvältä UV-valoltakin.

Keväällä iholle voi tehdä kaksoispuhdistuksen, jota ei kuitenkaan suositella ohuelle, kuivalle ja herkälle iholle, mutta kun tekee molemmat puhdistuskerrat puhdistusmaidolla käyttäen esimerkiksi Esse Sensitive Cleanseria, herkkäihoinenkin voi kaksoispuhdistuksen tehdä. Kaksoispuhdistuksen voi tehdä päivittäin tai 1-4 kertaa viikossa ihon kunnon mukaan. 

Vaikka yleensä neuvon, ettei kuorintaa tarvitse tehdä niin usein, niin keväällä voi ihon uusiutumista tehostaa kuorinnalla. Monelle 1-4 kertaa kuukaudessa tehty kuorinta on hyvä, mutta oikein herkälle ja kuivalle iholle myös harvemmin tehdyt kuorinnat riittää. Kuivalle ja herkälle iholle kuorinnan voi korvata myös Detox-vaikutteisella naamiolla esim Essen Clay Mask savinaamiolla.

Myöskään keväällä ei tule unohtaa ihon kosteuttamista ja yksi tärkeä osa ihon kosteuttamisessa on kasvovesi, joka suikutellaan kasvoille ja kaulalle heti puhdistuksen jälkeen. Kasvovesi tasapainottaa ihon pH-arvon ja tuo iholle sen tarvitsemaa lisäkosteutta. 

Kosteuttaviksi hoitotuotteiksi kannattaa valita antioksidanttisia, kosteuttavia ja suojaavia tuotteita, jotka voivat olla hiukan keveämpia kuin talvella käytetyt tuotteet. Kevääseen sopivat erittäin hyvin myös omega-rasvahappoja sisältävät Omega Moisturiser tehohoitokuurit, jotka kosteuttaa, ehkäisee ja korjaa ihovaurioita. 

aurinkosuoja_pigmenttilaiskat_ihonhoito_kevaalla1.jpg

Ihon suojaamisessa ja vahvistamisessa öljyt ovat yksi tärkeimmistä ihonhoidon kulmakivistä. Nopeasti imeytyvä öljy ravitsee ihoa, pitää sen pehmeänä ja estää kosteuden haihtumisen iholta sekä suojaa tehokkaasti ympäristön aiheuttamilta rasituksilta. Erityisesti Essen Protect Oil on loistava tuote näin kevääseen. Öljy muodostaa iholle suojaavan kalvon altistuessaan UV-valolle tai vapaille radikaaleille suojaten näin ympäristön haittatekijöistä ja saasteilta samalla pehmentäen ja kosteuttaen ihoa.

Myös pigmenttiläiskien ehkäisy kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin keväällä, koska niiden hoitaminen jälkikäteen on haastavaa. On tärkeää suojata iho kevätauringolta samoin kuin kesäisinkin erityisesti, jos sinulla on taipumusta saada pigmenttiläiskiä. Aurinko voi olla petollinen keväällä pimeän talven jälkeen, kun iho on vielä herkkä UV-säteilylle, joten nyt viimeistään kannattaa tsekata aurinkovoiteet kuntoon.


Vartalon ihonhoito keväällä

Nyt viimeistään on hyvä muistaa hoitaa myös vartalon ihoa. Kuivaharjaus on yksi tehokas tapa poistaa kuollutta ihosolukkoa iholta. Tällöin ihon väri kirkastuu ja iho pehmenee. Kuivaharjaus on myös tehokas tapa tukea elimistön aineenvaihduntaa, vilkastuttaa pinta- ja hiusverenkiertoa, saada kuona-aineet liikkeelle. Kuivaharjaus on myös hyvä tapa pysähtyä oman kehollisuuden äärelle, antaa aikaa itselle, rauhoittua ja hoitaa stressaantunutta mieltä. Kuivaharjaus on helpointa tehdä ennen suihkua, mieluiten aamulla, koska harjaus saa kuona-aineet liikkeelle ja piristää kehoa. Kuivaharjaus tehdään kuivalla kuivaharjaukseen tarkoitetulla harjalla tai kuorintakintaalla lempein pyörivin liikkein aina kohti sydäntä. Kuivaharjauksen ja suihkun jälkeen tulee levittää vielä kostealle iholle vartalovoide tai -öljy. Minä käytän Essen Rich Body Moisturaiseria tai taivaallisen ihanaa ja helposti imeytyvää Essen Body Oilia. Ennen kuin huomaatkaan sinulla on ihanan pehmeä ja sileä iho ilman karheutta ja hilseilyä. Tällöin myös rusketus tarttuu tasaisesti. Voit myös varata ajan Detox-vartalohoitoon, jossa saat rentoutua ja nauttia, kun ihoasi hoidetaan.


Sokerointi

Sokeroinnin sesonkiaika on kesä, mutta sokerointi kannattaisi aloittaa jo nyt kesää silmällä pitäen. Sokeroinnissa on parasta sen on hellävaraisuus ja parhaimmillaan karvat pysyvät poissa useita viikkoja. Paras tulos sokeroinnissa saadaan muutamien sokerointikertojen jälkeen. Aluksi olisi hyvä käydä sokeroinnissa 3-4 viikon välein ja sen jälkeen käyntikertoja voi pidentää. Keväällä sokeroinnit on helpompi aloittaa, kun vielä käytämme pitkälahkeisia housuja ja hihoja ja karvan on helpompi antaa kasvaa piilossa. Kun aloitat sokeroinnin nyt keväällä, saat nauttia kesästä ilman huolia karvoista.Lähteet: 
Kaur, Pokka, Sharma, Sotkasiira: Pohjoista ayurvedaa keholle, mielelle, iholle
Rosi Sotkasiira: Ayurvedan vuodenajat, Pro koulutus kosmetologeille
https://www.rosilindas.com/
https://katjakokko.com/ihonhoidon-vuosikalenteri-kevat/
https://katjakokko.com/ihonhoitoa-luonnon-rytmien-mukaan-kevat/
https://esseskincare.fi/

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ihonhoito, kokonaisvaltainen ihonhoito, detox, ayurveda, esse, ihonhoito keväällä, epäpuhdasiho, pigmenttiläiskät, ihonhoito eri vuodenaikoina, kevät, kauneushoitola

Miksi valitsin luonnonkosmetiikan ja Essen

Torstai 10.3.2022 - Seija

Miksi valitsin luonnonkosmetiikan ja Essen?

Sertifioitua_luonnonkosmetiikkaa_ihoa_ja_luontoa_kunnioittaen.jpg

Mainitsin ensimmäisessä blogipostauksessa kemikaaliherkkyydestäni ja kerron siitä tänään hieman lisää. Työskennellessäni parturi-kampaajana ja kosmetologina minulle alkoi pikkuhiljaa tulla erilaisia iho-oireita mm. käsien iho rikkoontui ja tuli ihottumaakin. Ihottumaa alkoi lopulta myös tulla kasvoihin ja huomasin, että huulipunan käytön jälkeen huuliini ja rajauskynästä ja ripsiväristä silmäluomiin tuli vesikelloja. Pikkuhiljaa minun täytyi jättää eri kosmetiikkatuotteita pois käytöstä, koska huomasin niiden ärsyttävän ihoa muutenkin. Olen värjännyt hiuksiani 14-vuotiaasta asti ja käyttänyt erityisesti tummia värejä. Samaan aikaan, kun iho-oireita alkoi tulla käsiin ja kasvoihin, huomasin myös hiusten värjäysten yhteydessä päänahan reagoivan. Väriaineen ollessa päässä päänahkaa kirveli ja jälkeenpäin iho kutisi todella paljon. Sitten tuli se kerta, kun väri piti pestä kesken vaikutusajan pois, koska päänahkaa kirveli ja poltteli niiiin paljon. Tämän jälkeen kokeilin väriainetta kyynärtaipeeseeni, johon ilmestyikin heti vesirakkuloita ja tajusin, etten enää voi värjätä hiuksiani. Muutenkin tässä vaiheessa ihoni oli jo niin hankalassa kunnossa, etten enää oikeastaan voinut käyttää mitään kosmetiikkaa.

Kiinnostus luonnonkosmetiikkaan herää

Olin jo kosmetologikoulun aikana kiinnostunut raaka-aineista joita käytetään kosmetiikassa ja tein lopputyön Dr Eckstein tuotteissa käytetyistä raaka-aineista. Kun oma herkistymisen taustasta ei ollut täyttä varmuutta, minua alkoi kiinnostamaan mitä kaikkea kosmetiikka oikein sisältää. Luin kaiken kirjallisuuden, mitä aiheesta löysin ja mm. Noora Shinglerin Marjoja & Maskaraa: kuinka hylkäsin turhat ruoka- ja kosmetiikkakemikaalit sekä Rita Stiensin kirjan Totuus kosmetiikasta: Parasta iholle, hiuksiin, meikkiin, avasivat silmäni ja tajusin kuinka paljon kaikkea turhaa kosmetiikka sisältää. Tällä matkalla tulin tutustuneeksi luonnonkosmetiikkaan. Uteliaana päätin kokeilla, miten oma ihoni reagoisi siihen ja huomasinkin, että ihoni kesti luonnonkosmetiikkaa.

Löydöstäni innostuneena kävin aluksi itse oululaisessa Dr Hauschkan tuotteita käyttävässä Auringonsade hoitolassa. Rakastuin siihen tapaan miten Piia Marika tekin hoitoja ja ajattelin, että näin minäkin haluan työtäni tehdä. Pitkiä, kiireettömiä ja hiljaisia hetkiä, jolloin kosmetologi keskittyy täysin asiakkaaseen. (Harmikseni en ole itse löytänyt tiloja, joissa voisi ihan puhtaassa hiljaisuudessa tehdä hoitoja, mutta  toivon taustalla soivan rauhallisen musiikin antavan omille asiakkaille vastaavan kokemuksen.) Innostuneena kävin Dr Hauschkan koulutuksen, vaikka minulla ei vielä ollut ajatuksena perustaa omaa hoitolaa (vaikka se haaveissa jo välillä vähän käväisikin). Kun sitten kävi ilmi, etten kuitenkaan työllistyisi IT-alalle ja tuli vielä muutto tänne Sotkamoon, aloin tosissani miettimään hoitolan perustamista. Lisäpontta sain siitä, kun huomasin ettei Sotkamossa eikä Kajaanissakaan ollut kovin montaa luonnonkosmetiikkaa käyttävää hoitolaa. Ja kun sitten Sotkamosta ainoa luonnonkosmetiikkaa käyttävä kosmetologi muutti pois ja tarjosi minulle omaa hoitolaansa minä ajattelin, että tässä on minun tilaisuuteni tehdä unelmista totta. Samaan aikaan minulle annettiin vinkki tutustua Esseen ja olinkin heti yhteydessä maahantuojaan ja he lähettivät minulle näytteitä ja tietoja Essestä, jolloin tutustuin sarjaan paremmin.

Esse Skincare

Mikrobiomi-ihonhoito_anti-age_Esse.jpg

Ideaali tilanne olisi ollut, että olisin löytänyt sellaisen suomalaisen luonnonkosmetiikkasarjan, jolla olisin voinut tehdä töitä, mutta harmikseni en sellaista löytänyt. Tarjolla olevat sarjat eivät vain sopineet iholleni. Mutta tämä harmitus hävisi, kun löysin Essen. Rakastuin heti siihen samettiseen tuntumaan mikä tuotteista tuli iholle. Ja kun pidemmässäkään käytössä minulle ei tullut kihelmöintiä, kutinaa eikä muitakaan oireita päätin, että Esse on se sarja, millä tulen työskentelemään. Tässä vaiheessä olikin jo selvää, että tulen käyttämään sarjaa jolla on ekosertifiointi, sillä silloin tiedän, että tuotteet sopivat omiin arvoihini myös eläinkokeettomuudellaan.

Etelä-Afrikasta kotoisin oleva Esse on yksi probioottisen ihonhoidon pioneereista. Esse on luomusertifioitua, vegaanista ja eläinkokeetonta luonnonkosmetiikkaa. Lisäksi Esse tukee reilua kauppaa ja on hiilineutraali yritys. Essen tuotteet pohjautuvat laajaan tietämykseen ihmisen mikrobiomista ja ihon ikääntymisestä.  Esse ei usko ihon vahingoittamiseen lyhytaikaisten tulosten saavuttamiseksi. Tarkoituksena on optimoida ihon terveyttä ikääntymisen hidastamiseksi pitkällä aikavälillä. Esse käyttää tarkoin valittuja prebiootteja, joita ihon hyvät bakteerit voivat käyttää ravinnokseen. Tämän lisäksi kahdessa seerumissa ja yhdessä hoitolakäytössä olevassa ampullissa on myös eläviä probiootteja, jotka voivat parantaa ihon omaan mikrobiomia.

Miten probiootit sitten tukevat ihonhoitoa?

 • Ne suojaavat meitä huonoilta bakteereilta ja viruksilta (taudinaiheuttajilta eli patogeeneilta) valtaamalla tilaa ja syömällä saatavilla olevan “ruuan”, jolloin pahat eivät voi kasvaa

 • Ne ylläpitävät ihon kosteustasapainoa, toimimalla haihtumisen esteenä sekä tuottamalla ihoa kosteuttavia hyaluronihappoa ja maitohappoa.

 • Tasapainottavat ihon pH:n mikrobeille suotuisaksi.

 • Vähentävät ihon herkkyyttä ja tulehdusta.

 • Hidastavat ihon ikääntymistä lisäämällä ihon elastisuutta ja kiinteyttä.

Omalla kohdallani olen huomannut Essen vaikutukset iholla niin ettei ihoni reagoi muihin ennen minulle epäsopiviin tuotteisiin niin herkästi. Minulla ei ole enää ihottumaa kasvoillani eikä myöskään käsissä eikä käsieni iho ole rikkoontunut juuri ollenkaan edes näin talvisin. Ja työssäni olen huomannut heti hoitojen yhteydessä kuinka asiakkaan iho rauhoittuu, punoitus laskee ja iho ei enää reagoi esimerkiksi lämpötilaeroon niin voimakkaasti kuin hoidon alussa. Pidempään minulla hoidossa käyneillä ja erityisesti niillä joilla Esse on myös kotihoidossa, iho on rauhallisempi eikä edes alussa ja talvella iho tunnu enää kiristävältä ja niin helposti reagoivalta. Osa asiakkaista on kertonut ettei heidän enää tarvitse käyttää juuri ollenkaan meikkiä, kun ihon on niin tasaisen näköinen muutenkin. Jopa erittäin vaikeat atoopikot ovat saaneet apua Essen tuotteista eikä heidän ole tarvinnut käyttää kortisonia siinä määrin kuin ennen. Syksyllä Esse lanseerasi uuden aknen hoitoon tarkoitetun Clarifying-linjan, joilla kollegat ovat saaneet yllättävän lyhyessä ajassa aivan huikeita tuloksia.

Esse Clarifying-linja testihenkilö

Nyt etsinkin yhtä henkilöä testaamaan Essen aknelle suunnatun Clarifying-hoitosarjan tuotteita. Jos sinulla on aktiivisessa vaiheessa oleva akne ja olet kiinnostunut kokeilemaan aknen hoitoa luonnollisin keinoin, hae mukaan testiin lähettämällä kuvia ihostasi ja sanallinen kuvaus aknen tilasta nyt ja sen historia.

Testin ehdot:

 • Sitoudut käyttämään 3 kuukauden ajan ainoastaan Esse Clarifying- linjan neljää tuotetta antamieni ohjeiden mukaisesti (etu sinulle 304€). 

 • p dir="ltr" role="presentation">Hoitojakson aikana toivon sinun käyvän Esse Experience kasvohoidossa kerran kuukaudessa omakustanteisesti (saat kuitenkin hoidot -20% alennuksella).
 • Sitoudut raportoimaan ihon kuntoa kirjallisesti ja kuvien muodossa noin 3 viikon välein ja minulla on oikeus käyttää kuviasi ja tuloksia markkinoinnissa.

Lue lisää Essestä: Esse Skincare Suomi Esse blogi

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Esse Skincare, luonnonkosmetiikkaa, ihonhoito, kemikaaliyliherkkyys

Seijan ja Ekohoitola Red Rosesin tarina

Perjantai 11.2.2022 - Seija

Seijan ja Ekohoitola Red Rosesin tarina


Esse_SKY-_ja_ekokosmetologi_Seija_ihonhoidon_ammattilainen.jpg

Tervetuloa Ekohoitola Red Rosesin blogiin! Aloitetaan blogi esittelyllä, mutta jatkossa jaan sinulle täällä ihonhoitoon, kauneuteen ja hyvinvointiin liittyvää tietoa sekä vinkkejä. Blogia pyrin kirjoittamaan kerran kuussa ja uudesta jutusta kuulet yleensä ensimmäisenä somessa (IG ja FB @ekohoitolaredroses).

Olen Seija, kokonaisvaltaisen ihonhoidon ammattilainen; Esse-, SKY- ja ekokosmetologi ja täytän nyt huhtikuussa 54 vuotta. Perheeseeni kuuluu aviomies, kaksi tytärtä, joista nuorempi on jo muuttanut melkein omilleen. Kotonamme asustaa myös koira ja välillä menossa mukana viipottaa myös tyttären koira. Kun minulta kysytään mistä olen kotoisin, en oikein osaa sanoa, sillä olen asunut niin monella paikkakunnalla, etten ehkä ole juurtunut minnekään. Olen syntynyt Sallassa ja syntymäni jälkeen olen asunut Posiolla, Teuvalla, Kajaanissa, Jyväskylässä, Turussa, Espoossa Kirkkonummella, Kempeleessä ja nyt Sotkamossa.

Vapaa-ajallani harrastan lukemista/äänikirjojen kuuntelemista, luonnossa kävelyä, joogaa ja nuoremman tyttäreni kanssa pidämme sairaalasarjamaratoneja.

Koulutukseltani olen artesaani-ompelija, laskentatoimen merkonomi, tietotekniikan insinööri, parturi-kampaaja, kosmetologi ja meikkaaja. Olen valmistunut kosmetologiksi jo vuonna 1997 ja parturi-kampaajaksi 2000. Kampaaja-opintojen ohessa opiskelin myös maskeeraaja-opintoihin kuuluvan kauneusmeikkisosuuden. Olen myös käynyt ekokauneus koulutuksen SKY-opistolla vuonna 2017. 

Aluksi työskentelin toisen palveluksessa Espoossa ja myöhemmin Kempeleessä. Heti työurani alussa huomasin, että nautin niistä hetkistä, kun minulla oli paljon aikaa läsnäololle asiakkaan kanssa ja sain nähdä kuinka asiakas rentoutui hektisen arjen keskellä. Haaveilin jo silloin siitä, että kunpa minulla olisi joku päivä enemmän aikaa läsnäoloon asiakkaan kanssa ja että asiakas saisi rauhassa hengähtää ja pysähtyä.

Minun ensimmäinen urani parturi-kampaajana ja kosmetologina päättyi vuonna 2007 sairastumiskierteeseen ja kemikaaliherkistymiseen. Opiskelin sen jälkeen insinööriksi ja tutustuin luonnonkosmetiikkaan ja omaan arvomaailmaani sopivasta löydöstä innostuneena kävin Dr. Hauschka-koulutuksen vuonna 2013. Lisäksi opiskelin itsenäisesti kosmetiikan kemiaa, vaikka tein muita töitä. 

Luonnonkosmetiikan filosofia sopii omiin ajatuksiini ja arvoihini mm. eläinkokeettomuuden ja ympäristöystävällisyyden vuoksi. Lisäksi huomasin, ettei ihoni oireillut luonnonkosmetiikkaa käyttäessäni. Ajatus omasta ekohoitolasta alkoi heräillä.

Jo lapsena rakastin eläimiä ja olisin halunnut perustaa meille kotiin löytöeläintalon. Äitini oli kauhuissaan kantaessani karvattomat hiirenpoikaset meille turvaan. Lisäksi toin kotiin kaikki kissat ja koirat, jotka olivat irti ja jotka suinkin kiinni sain. Tästä syystä minulle on ollut jo heti alusta selvää, että haluan käyttää sellaista kosmetiikkaa, mitä ei ole testattu eläimillä. Sittemmin myös huoleni maapallon tilasta on saanut minut kiinnittämään huomiota siihen miten kulutan ja miten kierrätän jätteeni (tässä asiassa perheeni mielestä voin olla jopa liiankin tiukkapipoinen) ja niinpä silloin, kun tuli mahdollisuus perustaa oma hoitola, oli itsestäänselvyys, että pyrin toimimaan ekologisesti ja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Pääasiallisesti hoitolakalusteet ovat kierrätettyjä tai itse tehtyjä ja pyrin mahdollisimman vähän käyttämään kertakäyttötavaroita. Käyttämäni siivoustuotteet ovat myös ekosertifioituja.

Muutimme perheen kanssa tänne Sotkamoon 2014, mutta meni kuitenkin muutama vuosi ennen kuin minulle avautui viimein tilaisuus perustaa ikioma hoitola! Kun sitten vielä löysin hoitolasarjakseni Essen, ei paluuta ollut. Esse on sertifioitua luonnonkosmetiikkaa ja tuotteet ovat vegaanisia ja eläinkokeettomia. Esse tukee reilua kauppaa ja on yrityksenä hiilineutraali. Essen tuotteet eivät sisällä synteettisiä ainesosia ja niissä on käytetty mahdollisimman hellävaraisia säilöntäaineita.

Kun aikanaan huomasin oman kokemukseni kautta, miten stressi vaikuttaa mieleen, kehoon ja ihoon, kuinka kokonaisvaltaisesti se saa meidän kehon sekaisin, olen halunnut luoda hoitolastani stressivapaan ympäristön. Essen ja muiden hyvinvointikoulutusten, elämäntaito- ja hyvinvointikirjallisuuden sekä oma  pitkäaikainen työkokemukseni ovat saaneet minut ymmärtämään rentoutumisen ja kosketuksen merkityksen meidän hyvinvoinnillemme. Mieleemme vaikuttavat myös se mitä syömme ja miten muuten hoidamme itseämme. Minä tarjoan lempeitä ihon ja kehon hoitoja siksi, että haluan auttaa asiakkaitani voimaan paremmin kokonaisvaltaisesti. Iho ei ole meistä irrallinen osa, jota hoidetaan vain hoitamalla sen pintaa.

Ekokosmetologina haluan tarjota sinulle arvojeni mukaista apua kokonaisvaltaiseen, pitkäjänteiseen ihonhoitoon. Hokkuspokkustemppuja minulta ei saa, sillä kysymys on kokonaisvaltaisuudesta, jossa mm. otetaan huomioon myös syömämme ravinto ja elintavat ylipäätään, millaisia ihonhoitotuotteita käytämme ja siitä miten tämä kaikki mahdollisesti vaikuttaa ihoomme.

Hoidot ja palvelut olen suunnitellut niin, että voin tarjota sinulle mahdollisuuden pysähtyä, hengittää syvään ja nauttia rentoutumisen tunteesta samalla, kun esimerkiksi kasvojesi ihoa hoidetaan tehokkaasti, mutta turvallisesti ja kestävällä tavalla.

Esse hoidot ovat muutakin kuin vain ihon ja kauneuden hoitamista, ne ovat myös kehon ja mielen hoitamista. Kauneus tulee meidän sisältä, se tulee siitä, kun meidän koko keho, mieli ja iho voivat hyvin. Parhaimmillaan täydellinen kohtaaminen, läsnäolo ja kosketus on mieleen ja kehoon vaikuttava kokemus meille molemmille.


Toivottavasti viihdyt blogini parissa ihanaa helmikuun jatkoa!

- Seija

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ekohoitola, esittely, kuka blogia kirjoittaa, yrittäjän tarina, blogiesittely