Ekohoitola Red Roses Blogi

Tiedätkö, mikä on INCI-lista?

Keskiviikko 9.8.2023 klo 15.20 - Seija


Mikä sitten on INCI-lista?

EU:n kosmetiikka-asetus säätelee EU:n alueella kuten myös Suomessa myytävää kosmetiikkaa. Asetuksen lähtökohtana on parantaa EU:n alueella myytävien kosmetiikkatuotteiden turvallisuutta. Asetus määrää, miten kosmetiikan turvallisuus arvioidaan, kosmetiikassa sallitut ainesosat sekä eri toimijoiden vastuut. EU:n kosmetiikka-asetuksessa on myös esitetty tarkat minimivaatimukset, mitkä kosmeettisen valmisteen tiedot tulee kosmetiikkapakkauksesta löytyä. Suomessa myytävissä kosmeettisissa valmisteissa osan tiedoista tulee olla suomeksi ja ruotsiksi. Inci, ainesosaluettelo, Inci-lista

INCI eli International Nomenclature Cosmetic Ingredient tarkoittaa kansainvälisesti hyväksyttyä nimikkeistöä ja merkintätapaa, jolla kosmetiikan ainesosat merkitään pakkauksiin. Toisin sanoen INCI-lista on kosmetiikkatuotteiden ainesosaluettelo.

INCI-nimet ovat pääasiallisesti kemiallisia tai englanninkielisiä nimiä. Kasviperäiset ainesosat kuten uutteet ja öljyt merkitään poikkeuksellisesti latinankielisillä nimillä, kuten myös vesi (Aqua) ja jotkin eläimistä tai muut luonnosta peräisin olevat ainesosat. Tästä syystä luonnonkosmetiikan ainesosaluettelot ovat monesti ymmärrettävämpiä kuin tavallisen kosmetiikan.

Ainesosaluettelon edellä tulee olla termi ”ingredients”. Aineosat ovat lueteltu painon mukaan alenevassa järjestyksessä eli ensimmäisenä mainittua raaka-ainetta on eniten, toisena mainittua seuraavaksi eniten jne. Tästä voi päätellä tuotteen pääraaka-aineet. Yleisesti 4-8 ensimmäiseksi mainittua ovat aktiivisemmin vaikuttavia ja muodostavat pääosin tuotteen koostumuksen.

Ainesosat, joita on tuotteessa alle 1%, saa merkitä ainesosaluettelon loppuun missä järjestyksessä tahansa. Jos tuote sisältää kymmeniä eri aineosia joita on käytetty alle 1%, ne saa siis luetella INCI-luettelossa, missä järjestyksessä haluaa. Tuotteen valmistajan kannattaa siis laittaa listan kärkeen arvokkaimmat ja hienoimmat raaka-aineet. Eli voi olla, että tuotteessa on ainoastaan vettä yli prosentin verran ja muita raaka-aineita alle, joten ainesosaluettelokaan ei välttämättä kerro mitään tuotteen laadukkuudesta.

Vaikka siis kahdessa eri tuotteessa näyttäisi olevan täysin samanlainen INCI-lista, voivat tuotteet kuitenkin olla täysin erilaisia riippuen siitä, missä suhteessa mitäkin raaka-ainetta tuotteessa on. Joten vain kokeilemalla tuotetta voit tietää millainen se on.

Hajusteet

EU:n kosmetiikka-asetuksessa on tällä hetkellä määritelty 26 yleisemmin allergiaa aiheuttavaa hajusteraaka-ainetta, jotka on ilmoitettava INCI-nimellä aineosalistassa. Näitä on mm. Citronellol, Limonene, Linalool, Benzyl benzoate, methyl-2-octynoate, Geranioli. Jos käytetty aromaattinen aine ei kuulu 26 yleisimmin allergisoivien hajusteiden joukkoon, se on merkitty “Parfum” tai “Aroma”. EU on myös ehdottanut 65 uuden aromaattisen aineen lisäämistä hajusteallergeenien joukkoon mm. Laventelin, Santelipuun, Ylang Ylang.

Hajusteettomat/tuoksuttomat tuotteet

Hajusteallergikot saavat oireita joistain tietyistä hajusteraaka-aineista, kun tuoksuyliherkät voivat saada oireita raaka-aineiden ominaistuoksuista. 

Hajusteettomat tuotteet ovat sellaisia, joihin ei ole lisätty hajusteraaka-aineita. Tällöin INCI-luettelossa ei ole merkintää parfum, limonene, linalool yms., jotka voivat aiheuttaa oireita hajusteallergikoille. Mutta toisaaltaan tuotetta voidaan markkinoida hajusteettomaksi, vaikka se sisältää esimerkiksi eteerisiä öljyjä, jos eteerinen öljy on lisätty tuotteeseen sen hoitavien ominaisuuksien vuoksi, ei tuoksuna. Joten hajusteille allergisten tulee olla tarkkana kosmetiikkaa hankkiessaan ja opiskella allergiaa aiheuttavat ainesosat tunnistaakseen ne.

Tuoksuton tuote ei oikeastaan tuoksu miltään. Mutta totuus on, ettei täysin hajutonta/tuoksutonta kosmetiikkaa ole. Kaikilla raaka-aineilla on oma ominaistuoksu, jotka voi tuoksuyliherkkää ärsyttää. Tässäkään taas ei voi täysin luottaa tuotteen sopivuudesta pakkauksen merkintöihin ja ainesosaluetteloon vaan tuotetta tulee kokeilla sen sopivuuden varmistamiseksi. 

Väriaineet

Kaikki muut väriaineet kuin hiusvärit voidaan luetella missä tahansa järjestyksessä muiden raaka-aineiden jälkeen. Tarvittaessa väriaineiden luetteloinnissa käytetään väri-indeksinimikkeistöä. Ja mikäli pakkauksessa ilmoitetaan kaikki väriskaalan eri sävyt, voidaan väripigmentit ilmaista “voi sisältää”, “may contain” ”+/-”. 

Mitä INCI-lista ei kerro

Kuinka paljon mitäkin raaka-ainetta tuotteessa on, mistä raaka-aineet ovat peräisin, minkä laatuisia käytetyt raaka-aineet ovat, eikä kuinka raaka-aineet ovat valmistettu. Siitä ei myöskään selviä, millaisia raaka-aineet ovat koostumukseltaan esimerkiksi Hyaluronihappoa on molekyylikooltaan monen eri kokoista, joita käytetään eri tarkoituksiin.

Siis vaikka tuntisi tuotteen kaikki ainesosat, ei inci-luettelon perusteella voi tulkita niiden pitoisuuksia. Tuotteen tarkan reseptiikan tietää vain valmistaja. Joten pelkän ainesosaluettelon perusteella ei voi sanoa, millainen tuote todellisuudessa on ja miten se toimii. Tuotteen koostumuksen, tuntuman ja toimivuuden tietää vain kokeilemalla tuotetta.

Vaikka EU:n kosmetiikka lainsäädäntö säätelee myytävää kosmetiikkaa, ei säädökset ole kovin tarkat. Käytännössä vain haitallisiksi todetut ainesosat ovat kiellettyjä tai niiden pitoisuuksia on rajattu. Joten turvalliseksi todettu kosmetiikka voikin sisältää ainesosia, joilla voi olla haitallisia vaikutuksia esimerkiksi meidän hormonitoimintaan.

Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa on sitä vastoin selkeämpi käytäntö. Siinä on selkeästi lueteltu ne ainesosat ja kemikaalit, mitkä ovat sallittuja ja kaikki muut ovat kiellettyjä. 

Tässä oli näin pääpiirteittäin kirjoiteltu, mikä on INCI-lista, mitä se kertoo ja mitä ei. Mutta mitä raaka-aineita sinun sitten kannattaisi välttää ja mitä suosia kosmetiikassasi? Mitkä ovat luonnonkosmetiikan sallitut ja kielletyt raaka-aineet? Tähän palaan seuraavassa blogipostauksessa, jonka pyrin julkaisemaan mahdollisimman pian.




Lähteet:
Noora Shingler (2012): Marjoja & Maskaraa. Kuinka hylkäsin turhat ruoka- ja kosmetiikkakemikaalit. Finnprinters, Helsinki.
Maria Varon  (2020): Elävä iho - Luonnon kosmetiikkaa. Readme.fi, Helsinki
Kosmetiikan merkinnät | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
Hajustettua kosmetiikkaa markkinoitu hajusteettomana | Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
26 yleisintä hajusteallergeenia - Allergia.fi
EU:n Hajusteallergeeneja koskeva lainsäädäntö tiukentumassa :: Kosmetiikan-turvallisuusarviot
INCI-lista-mitä-kosmetiikka-sisältää - Nature by Amppu

Avainsanat: ainesosaluettelo, kosmetiikan raaka-aineet, inci-lista, inci, info