Ekohoitola Red Roses Blogi

Couperosa

Lauantai 23.9.2023 klo 18.43 - Seija


Lääketieteessä couperosaa ei diagnosoida erillisenä sairautena, mutta kosmetologit käyttävät termiä viitatakseen punoittavaan ihoon, joka johtuu pintaverisuonten toiminnan häiriöistä. Lääketieteessä puhutaankin yleensä ruusufinnistä eli rosaceasta, jonka esiaste couperosa usein onkin. Hoitamattomana couperosa voi muuttua ruusufinniksi, jossa punoituksen lisäksi iholle ilmaantuu märkänäppylöitä.

Couperosan oireet

Couperosa_punoittava_iho.png

Yleisin couperosan oire on erityisesti kasvojen alueelle keskittyvä punoitus. Oireet alkavat noin 30-50 vuoden iässä, mutta voivat ilmentyä jo nuorempanakin esimerkiksi paleltumisen tai liian voimakkaan hoitamisen seurauksena. Ensimmäisinä oireina voi olla esiintyä kasvojen kuumotusta ja polttavaa tunnetta, erityisesti ärsykkeiden vaikutuksesta, kuten ilmaston tai liikunnan vaikutuksesta. Pikkuhiljaa ihosta tulee punoittavampi ja lopulta punoitus jää pysyvämmäksi  ja näyttää siltä, kuin se olisi ärtynyt tai auringonpolttama.

Myöhemmin ihon pintaverisuonet laajenevat ja alkavat kuultavat ihon läpi. Couperosaan usein liittyykin näkyviä, laajentuneita verisuonia, jotka näkyvät punaisina tai sinisinä juovina, erityisesti nenän, poskien ja leuan alueella. Couperosa voi pahentua ajan myötä ja muuttua ruusufinniksi. Oireet voivat vaihdella eri henkilöillä hyvinkin paljon. Joillain oireet voivat pahentua altistuessaan tietyille laukaiseville tekijöille, kuten alkoholille, mausteiselle ruoalle, voimakkaalle auringonvalolle tai stressille.

Couperosan syyt

Couperosaan liittyvät tekijät ja riskitekijät voivat olla monimutkaisia ja monisyisiä. Couperosan pääasiallisena syynä pidetään pintaverisuonten perinnöllistä heikkoutta. Erityisesti pohjoismaalaisella väestöllä, jonka iho on usein kuiva ja ohut, couperosa voi olla yleisempää.

Verisuonten laajenemista ja supistumista iholla säätelee pääasiassa autonominen hermosto. Sympaattinen hermosto lisää verisuonten supistumista, kun taas parasympaattinen hermosto voi edistää verisuonten laajenemista. Ihon hiussuonet ovat erityisen ohuita ja joustavia, ja ne reagoivat dynaamisesti eri tilanteisiin, kuten lämpimässä laajentumalla ja kylmässä supistumalla. Kuitenkin hiussuonten joustavuus on rajallinen, ja monet tekijät, kuten ikä ja perinnöllisyys, voivat vaikuttaa siihen. Kun hiussuonet laajenevat jatkuvasti, verisuonten seinämät heikkenevät ja jäävät pysyvästi laajentuneiksi.

Hormonaaliset tekijät voivat myös vaikuttaa couperosan riskiin. Esimerkiksi hormonaalinen ehkäisy ja vaihdevuodet voivat vaikuttaa verisuonten säätelyyn iholla. Vaihdevuosien aikana estrogeenitasot laskevat, ja tämä voi lisätä verisuonten haurautta ja alttiutta hiussuonten laajenemiselle.

Couperosa on naisilla yleisempää kuin miehillä. Miesten iho on usein vahvempi ja paksumpi, ja se voi kestää paremmin ilmaston lämpötilavaihteluita.

Couperosa ilmenee yleisemmin iän myötä, kun ihon kollageenipitoisuus vähenee ja verisuonet tulevat hauraammiksi. Ikääntyessä iho ohenee ja verisuonet kuultavat helpommin läpi.  

Henkilöillä, joilla on herkkä iho, on suurempi riski couperosan kehittymiseen. Herkkä iho reagoi voimakkaasti erilaisiin ärsykkeisiin, kuten lämpötilan vaihteluihin, mikä voi johtaa verisuonten laajenemiseen.

Altistuminen äärimmäisille sääolosuhteille lisää couperosan riskiä. Erityisesti kylmä ilmasto, voimakas tuuli ja auringonvalo voivat edistää couperosan kehittymistä. Myös lämpötilojen äkilliset vaihtelut voivat olla haitallisia iholle. Esimerkiksi altistuminen kylmälle viimalle tai pakkaselle ja sen jälkeen siirtyminen lämpimään sisäilmaan tai saunomiseen voi nopeasti laajentaa ja supistaa ihon verisuonia, mikä saattaa vaikuttaa couperosan kehittymiseen.

Ihonhoito on merkittävä tekijä couperosan ehkäisyssä ja hoidossa. Voimakkaat hoitotavat, liian voimakkaat puhdistusaineet tai kuorinnat ärsyttävät ihoa ja altistavat couperosalle.

Tietyt ruoat ja juomat, kuten kuumat ja kylmät ruuat, voimakkaat mausteet sekä kahvi laajentavat ihon verisuonia ja pahentavat couperosan oireita. Lisäksi nopeat ja rauhattomat ruokailutavat, alkoholinkäyttö ja tupakointi lisäävät couperosan riskiä.

Myös stressi ja hermoston jännitys vaikuttaa couperosan pahenemiseen. Sekä hormonaaliset tekijät, kuten hormonaalinen ehkäisy, kortikosteroidien käyttö, ja ruoansulatushäiriöt, voivat lisätä couperosan riskiä tai vaikuttaa sen pahenemiseen. Ummetus, hampaistoon liittyvät tulehdukset, verenpaineen ongelmat ja allergiset reaktiot voivat myös olla tekijöitä, jotka lisäävät couperosan riskiä tai vaikuttavat sen pahenemiseen.

Tietyt ammatit ja työympäristöt voivat myös  altistaa couperosalle:

  • maanviljelijät ja puutarhurit altistuvat voimakkaalle auringonvalolle ja sääoloille

  • ravintola- ja keittiötyöntekijä, joille kuumat keittiötilat, höyry ja mausteiset ruoat voivat aiheuttaa kasvojen punoitusta ja laajentuneita verisuonia

  • terveydenhuollon hoitohenkilökunta saattavat joutua työskentelemään pitkiä tunteja stressaavissa tilanteissa , mikä voi vaikuttaa ihon terveyteen ja altistaa couperosalle

  • Saasteisissa työympäristöissä työskentelevät, kuten teollisuustyöntekijät tai kemikaalien käsittelijät, voivat altistua ihoa ärsyttäville kemikaaleille, jotka voivat vaikuttaa verisuonien terveyteen.


Couperosan hoito

Couperosa-ihon hoito vaatii ennaltaehkäisyä ja säännöllistä hoitorutiinia. Tärkeimmät tekijät couperosan hallinnassa ovat ihon hellävarainen hoitaminen, sen suojaaminen ulkoisilta ärsykkeiltä sekä ihon vahvistaminen sopivilla tuotteilla. Tavoitteena on vähentää ihon punoitusta ja oireita.

Couperosa-ihon puhdistus on keskeinen osa hoitoa. Illalla käytetään lempeää puhdistusainetta, kun taas aamulla pelkkä huuhtelu viileällä vedellä riittää. Kuumaa vettä olisi hyvä välttää. Puhdistusöljyjen sijaan suositellaan mietoja ja veden kanssa helposti emulgoituvia puhdistusmaitoja, koska ne vaativat vähemmän hankausta ja pyyhkimistä.

Couperosan hoidossa tulisi välttää geelimäisiä ja vaahtomaisia puhdistustuotteita sekä kuorintoja, jotka voivat olla liian voimakkaita iholle. Ihonhoitoon kannattaa suhtautua lempeydellä, sillä liian voimakas hoitaminen voi pahentaa oireita.

Couperosa-iholle suositellaan kosteuttavia, rauhoittavia ja ihoa vahvistavia tuotteita, jotka voivat auttaa tasoittamaan ihon väriä. Kasvojen iholle suihkutetaan hoito- tai kasvovettä aamuin illoin kosteuttamaan ihoa, ja sen päälle levitetään joko kasvoöljy tai kosteusvoide. Seerumia ei tarvitse käyttää, ellei iholla ole erityisiä tarpeita, kuten kuivuutta.

Saunomista ja liiallista auringossa oleskelua tulisi välttää, ja iho on suojattava hyvin auringolta sekä muilta sääolosuhteilta. Talvella on erityisen tärkeää suojata iho pakkaselta, esimerkiksi käyttämällä huivia ja meikkiä. Punoitusta voi peittää vihertävillä pohjustustuotteilla.

On tärkeää huomata, että couperosaan vaikuttavat useat eri tekijät, ja jokainen yksilö voi kokea sen eri tavoin. Couperosan hoito edellyttää huolellista ihonhoitorutiinia, lempeyttä, suojautumista ulkoisilta ärsykkeiltä ja oikeanlaisten ihonhoitotuotteiden käyttöä. Säännöllinen hoito on avainasemassa, ja jos hoito keskeytyy, oireet voivat palata. Jokaisen yksilön couperosa voi olla erilainen, ja hoitosuunnitelma tulee räätälöidä yksilöllisesti ihon tarpeiden mukaan. 



Lähteet:

Una Nuotio (1997): Kerro, kerro kuvastin - Kauneudenhoidon käsikirja. Otavan Kirjapaino, Keuruu
Anne Parkkinen (2018). Punoittava iho hoitolassa. SKY-jäsenlehti, 3, 60-63.
Maria Varon  (2020): Elävä iho - Luonnon kosmetiikkaa. Readme.fi, Helsinki.
Ihonhoito ja parhaat tuotteet couperosa iholle
Couperosa - näin hoidat oikeaoppisesti - Twistbe
https://lapinkauneuspilkku.fi/couperosa-herkka-ja-punoittava-iho/
Ikä jäykistää verisuonistoa – suoniston joustavuus vaihtelee myös naisen hormonaalisen tilan mukaan — Jyväskylän yliopisto
Ruusufinni - Terveyskirjasto
Couperosa: piirteet, syyt ja hoidot - Askel Terveyteen

Avainsanat: couperosa, couperosan oireet, couperosan hoito, couperosan ihonhoito, iho-ongelmat, punoittava iho