Ekohoitola Red Roses Blogi

Maksaläiskät ja muut pigmenttihäiriöt

Keskiviikko 15.3.2023 - Seija


Maksaläiskät ja muut pigmenttihäiriöt

Blogin kirjoittamisessa on nyt vierähtänyt aikaa, on tullut pientä remonttia ja muuttoa väliin, mutta parempi myöhään kuin ei ollenkaan, vai mitä 🙂 Minulta on kyselty, mistä ihon erlaiset pigmenttihäiriöt johtuu? Lisääntyvätkö pigmenttihäiriöt menopaussin myötä? Voiko pigmenttihäiriöiden väri vaihdella? Voivatko pigmenttihäiriöt olla erilaisia eri vuosina? Miten niitä voi hoitaa? Ja näihin kysymyksiin yritän tässä blogikirjoituksessa vastata. Ensialkuun tähän ihan yleistietoa pigmentin muodostuksesta ja pigmenttihäiriöistä. 

Ihon väriaine eli pigmentti eli melaniini määrää ihon värin ja sen tehtävänä on suojata ihoa ja sen alla olevia kudoksia haitallisilta UV-säteiltä. Ihon pigmentin muodostuminen on monimutkainen kemiallisten reaktioiden summa, mutta yksinkertaistettuna melaniinia tuottavat melanosyyttisolut jotka sijaitsevat ihon uloimmissa kerroksissa, joiden toimintaa UV-säteily kiihdyttää ja jolloin iho ruskettuu. Melaniinin muodostuksessa voi kuitenkin tapahtua solutoiminnan häiriöitä ja ne voivat  ilmetä melaniinin lisääntymisenä ja kerääntyminen paikallisesti eli hyperpigmentaationa (tummat läiskät) tai melaniinipitoisuuden vähentymisenä eli hypopigmentaationa (vaaleat läiskät). Läiskät voivat olla suuria esimerkiksi maksaläiskät, vitiligo tai pieniä tuskin havaittavissa olevia kesakoita.

On olemassa yli 70 erilaista pigmenttihäiriötä, joiden taustalla voi olla monia eri syitä mm. lääkitys, reaktio kemikaalialtistukselle ja hormonaaliset muutokset, mutta pahentavana tekijänä on yleensä UV-valo, kuten myös D-vitamiinin puutos. Tässä alla on nyt muutamia yleisimpiä pigmenttihäiriöitä mainittuna.

Pigmenttipuutokset eli hypopigmentaatiot

Hypopigmentaatiossa melaniini vähenee tai puuttuu kokonaan ja sen voi aiheuttaa trauma, sairaus, vamma/vaurio tai se voi olla geneettinen tai synnynnäinen ominaisuus. Näkyvät iholla vaaleina, helposti auringossa palavina läikkinä.

Vitiligossa eli valkopälvessä iho menettää pigmentin spontaanisti. Ovat tarkkarajaisia ja niitä esiintyy käsissä, käsivarsissa ja kasvoissa, joskus myös vartalolla. Vitiligo kehittyy joskus arpiin, mutta niiden syntysyy on tuntematon, joskus laukaisevana tekijänä voi olla stressi. Vitiligo voi joskus parantua itsestään. Lääketiede pitää vitiligoa harmittomana kosmeettisena haittana.

Albinismi on synnynnäinen ja siinä pigmentti puuttuu joko kokonaan tai osittain. Albinoilla on normaali määrä melanosyyttejä, mutta ne eivät pysty tuottamaan pigmenttiä.

Leukoderma eli valkotäpläisyys on jonkin ihotaudin esimerkiksi ekseeman tai psoriasiksen seurauksen kehittyvä pigmenttikato.

Valkohilse on myös hypopigmentaatiomuutos, joka ilmenee tavallisesti lapsilla ja nuorilla hilseilevinä läiskinä kasvoilla, vartalon yläosissa ja käsivarsissa. Valkohilseen syitä ei täysin tiedetä, mutta sitä pidetään eräänlaisena atooppisena ihottumana.

Liikapigmenttihäiriöt eli hyperpigmentaatiot

Pigmenttihairiot_maksalaiskat_kesakot.jpgHyperpigmentaatio on tyypillinen pigmenttihäiriön muoto, joka johtuu melaniinin ylituotannosta ja epäsäännöllisestä kertymisestä. Hyperpigmentaatio voi olla joko geneettistä tai ulkoisten ja paremmin hallittavissa olevien tekijöiden aiheuttama. Hyperpigmentaatiota aiheuttaa mm. epästabiilit melanosyytit, lisääntynyt tyrosinaasi aktiivisuus, hormonaalinen tai geneettinen alttius, tulehdus, vamma/vaurio. Yleisimpiä liikapigmenttihäiriöitä ovat kesakot ja maksaläiskät, jotka ilmenevät pääasiallisesti niissä kehon osissa, jotka altistuvat usein auringolle eli kasvoille, kaulaan, käsiin ja dekolteelle.

Maksaläiskät eli melasmat ovat isoja tummia läiskiä erityisesti otsassa, silmien, suun tai nenän ympärillä. Maksaläiskät ovat vaarattomia ja niitä ei tarvitse hoitaa muuten kuin kosmeettisena haittana.

Kesakot eli lentigot ovat pieniä tummanruskeita ja joskus jopa mustia läiskiä, joiden väri pysyy ympäri vuoden. Ne voi ilmaantua jo lapsuudessa, mutta lisääntyvät yleensä noin 50 ikävuoden jälkeen. Pienet kesakot ovat yleensä vaarattomia, mutta suuret voivat muuttua melanooman esiasteeksi, joten niitä on syytä seurata.

Pisamat ovat vaaleanruskeita pieniä pilkkuja iholla, jotka tummuvat keväisin ja kesäisin. Pisamat ovat perinnöllisiä ja niitä on usein punahiuksisilla henkilöillä ja lapsilla.

Maitokahviläiskä eli café au lait-läiskä ovat tarkkarajaisia soikeita, jopa useiden senttimetrien mittaisia tasaisen vaaleanruskeita pigmenttiläiskiä. Voivat hävitä iän myötä. Ovat yleensä vaarattomia, mutta jos läiskiä on useita, voivat olla merkki perinnöllisestä neurofibromatoosista.

Rasvaluomet eli ikäluomet ovat hyvin yleisiä paikallisia ja hyvälaatuisia ihon pintaosien kasvaimia. Ne voivat olla ihon värisiä, ruskeita tai hyvin tummia, karheita, pahkamaisia laikkuja. Paksuuntuessaan rasvaluomi murenee helposti. Rasvaluomet ovat hyvälaatuisia ja niistä ei ole muuta kuin kosmeettinen haitta. Taipumus rasvaluomiin on perinnöllinen.

Savipuoli ovat hilseileviä hypo- ja hyperpigmentaatiomuutoksia ylävartalolla, hartioissa, vatsassa, kaulassa ja kasvoilla. Savipuoli on ihon mikrobiomin epätasapainotila, jossa Malassezia hiivasieni valtaa tilaa ihossa aiheuttaen vaarattoman pinnallisen ihotulehduksen. On yleinen etenkin nuorilla aikuisilla.

Aurinkokeratoosi ilmenee auringolle altistuneilla alueilla epätasaisina suomuisina punoittavina läiskinä. Aurinkokeratoosi on orvaskeden okasolujen kypsymishäiriö, jotka voi laajentua ja ovat esiasteita basaali- ja osasolusyövälle sekä melanoomalle.

Ihokirjotauti ilmenee “verkkomaisena” väri- ja ihon rakenteen muutoksina kaulalla, poskien sivuilla, rinnan yläosassa keski-ikäisillä vaaleaihoisilla. Läikät voivat lehahdella ja kutista ja kuumottaa. Lääketieteellisesti ongelma on kosmeettinen eikä vaadi hoitoa.

Pigmenttihäiriöiden syyt

Syyt pigmentin muodostuksen häiriöihin voi olla useita ja ne voivat olla monimutkaisia. Melanosyytit ovat äärimmäisen herkkiä mm. lämpötiloille, allergeeneille, patogeeneille, kemikaaleille, lääkityksille, mekaaniselle ja sisäsyntyiselle ärsytyksille. Melanosyytit myös vähenevät 10-20 % vuosikymmenessä 30 ikävuoden jälkeen aiheuttaen epätasaista pigmentoitumista.

Pigmenttihäiriöiden taustalla vaikuttaa myös ihon suojabärriäärin häiriintyminen ja ihon mikrobiomin epätasapaino, jolloin ihon oma suojamekanismi ei toimi enää optimaalisesti ja iho on altis tulehduksille ja melanosyyttien stimulaatiolle. Ihon terve mikrobiomi takaa optimaalisen suojabärriäärin toiminnan, ylläpitää ihon oikeaa ph:ta, estää veden haihtumista iholta, säätelee immuunivastetta ja ehkäisee tulehdusta.  

aurinko_uv-sateily_pigmenttihairiot.jpgSuurin syy hyperpigmentoitumiseen on aurinko, joka pahentaa erityisesti jo olemassa olevia pigmenttiläiskiä tai voi aktivoida niiden syntymisen geneettisen alttiuden vuoksi. UV-säteily saa pigmenttisolut tuottamaan lisää pigmenttiä, joka on ihon luonnollinen suoja UV-säteilyä vastaan. Pitkäkestoinen altistuminen auringolle voi aiheuttaa epätasaista ja liiallista pigmentin muodostumista. Iän myötä tämä liiallinen altistuminen tulee näkyviin tummina läiskinä, joita esiintyy valolle altistuneilla ihoalueilla, kuten kasvoissa ja kämmenselässä. Iän myötä myös meidän solutoiminta hidastuu, jolloin myös pigmenttiä muodostavien melanosyyttien toiminta häiriintyy.

Myös stressi altistaa pigmenttimuutoksille aiheuttaen matala-asteista tulehdusta sekä hormonitoiminnan häiriöitä. Hormonaaliset syyt ovatkin erittäin yleinen pigmenttihäiriöiden aiheuttaja. Erityisesti maksaläiskiä esiintyy tyypillisesti E-pillereiden tai vahdevuosien hormonihoitojen yhteydessä tai niiden lopettaminsen jälkeen tai vaihdevuosien alkaessa tai raskauden aikana. Monesti raskauden tai hormonihoidon aikana ilmestynyt maksaläiskä voi hävitä itsestään jälkeen, mutta se voi kuitenkin palata takaisin heti, kun iho altistetaan auringolle.

Lisäksi jotkin sairaudet (erityisesti gynegologiset sairaudet) ja lääkeaineet, maksan toiminnan häiriöt, yksipuolinen ja niukka ruokavalio, jolloin elimistö ei saa riittävästi ravintoaineita sekä D-vitamiinin puutos, voivat edesauttaa pigmenttihäiriöiden syntymistä. Pigmenttimuutoksia voi tulla aknen, infektion ja erilaisten vammojen/vaurioiden jälkeen. Niitä voi myös aiheuttaa ilmansaasteet, jotkut kemikaalit ja kosmeettiset tuotteet (erityisesti hajuvedet) sekä fotosensitiiviset aineet kuten retinoli, AHA-hapot ja osa eteerisistä öljyistä sekä jatkuva, voimakas mekaaninen ärsytys. Suosittelenkin varomaan auringonottoa heti sokeroinnin tai muunlaisen karvanpoiston sekä voimakkaan kuorinnan jälkeen.

Pigmenttihäiriöiden ennaltaehkäisy ja hoito 

Pigmenttihäiriöihin ei ole ihmelääkettä ja niitä on vaikea hoitaa, yleensä niitä hoidetaankin vain kosmeettisena haittana. Pigmenttihäiriöiden hoito vaatii kärsivällisyyttä ja sen tulee olla jatkuvaa sekä kokonaisvaltaista, koska syyt ovat monimutkaisia ja syvällä. Ennalta ehkäisevä hoito kannattaa aloittaa hyvissä ajoin viimeistään 30 vuotiaana, jos tietää olevan perinnöllinen taipumus pigmenttihäiriöihin. On myös hyvä muistaa, että pigmenttihäiriöt näkyvät hoitamattomalla, elottomalla ja harmaalla iholla selvemmin.

Pigmenttiläiskät kasvoissa voivat joskus hävitä itsestään aiheuttajasta riippuen, esimerkiksi jos lopetat ihoa ärsyttävän tuotteen käytön tai arven parantuessa. Tummat läiskät voivat vaalentua, mutta monesti tilalle ilmestyy uusia pigmenttiläiskiä, kun iho taas altistuu auringolle.

Olipa ongelmana liikapigmentoituminen tai pigmenttipuutos paras tapa hoitaa sitä on suojata iho auringolta jo aikaisin keväällä. Tämä onnistuu välttämällä suorassa auringonpaisteessa oleilua tai vaihtoehtoisesti käyttämällä luonnonkosmetiikan fysikaalista aurinkosuojaa, joka heijastaa auringon säteet pois iholta. Levitä iholle aurinkovoidetta, jossa on vähintään SPF 30 ennen ulosmenoa ja suojaa kehosi vaatteilla aina kun mahdollista sekä käytä aurinkolaseja, sillä UV-säteet vaikuttavat myös silmän verkkokalvon kautta aktivoiden melaniinin tuotantoa.

Pigmenttiläiskien eli maksaläiskien hoidossa on hyvä suosia tuotteita jotka kirkastaa, vaalentaa, kosteuttaa ja hillitsee melaniinin tuotantoa kuitenkin oma ihotyyppi aina ensisijaisesti huomioiden sekä välttää voimakkaita pesu-ja kuorinta-aineita sekä päivisin fotosensitiivisiä tuotteita.

Pigmenttiläiskien hoitoon on myös olemassa erilaisia niille suunniteltuja täsmävoiteita ja -seerumeita. Kyseiset tuotteet sisältävät ainesosia, jotka hoitavat epätoivottua pigmenttiä kohdealueella ja auttavat vähentämään ihon värimuutoksia tulevaisuudessa. Koska ihon pigmentin muodostus kestää noin 2-4 kuukautta, hoito tulokset alkavat näkyä vasta tämän jälkeen hoitojen aloittamisesta. Saadut hoitotulokset vaihtelevat ja monesti vaikutus lakkaa tuotteiden käytön loppuessa. 

Luonnonkosmetiikan avulla pigmenttiläiskiä on mahdollista vaalentaa turvallisesti muun muassa tehokkaiden kasviöljyjen ja hedelmähappojen avulla. Monet luonnonkosmetiikan tuotteet sisältävät antioksidantteja mm. C- ja E-vitamiinia, jotka taistelevat vapaita radikaaleja vastaan auttaen haalistamaan pigmenttiläiskiä tehostaen samalla ihon hehkua. Askorbiini- (C-vitamiini) ja AHA/BHA-happoa sisältävät tuotteet vaalentaa ja ehkäisee pigmenttiläiskiä, hedelmähapot taas vaalentaa ja kuorii ihoa kevyesti. Pigmenttiläiskien hoidossa hyviä yrttejä ovat hevoskastanja, kurjenmiekka, lakritsiuute, laventeli, narsissit, liljat, persilja, sianpuolukka ja sypressi. Säännöllisesti käytettynä uudistavia kasviöljyjä sisältävät seerumit vaalentavat tummentumia ihossa sekä saavat ihon pysymään elastisena ja pehmeänä.

Ihonhoitotuotteilla voidaan hoitaa vain ihon pintaa ja kuitenkin pigmenttihäiriöitä hoidettaessa on tärkeää ulottaa hoito myös pintaa syvemmälle. On hyvä pyrkiä parantamaan ihon aineenvaihduntaa, verenkiertoa ja solujen uudistumista lymfakiertoa vilkastuttamalla. Säännöllinen hieronta tai kosmeettinen gua sha saa kuona-aineet ja tulehdusta aiheuttavat vapaat radikaalit poistumaan kudoksista ja solut saavat puhdasta verta ja ravinteita. 

Pigmenttihäiriöiden hoidossa on hyvä muistaa myös hermoston rentouttaminen, koska myös stressi altistaa pigmenttimuutoksille. Hermoston rentouttaminen vaikuttaa positiivisesti hormonitoimintaan, aineenvaihduntaan, verenkiertoon, ruoansulatukseen ja ravinteiden imeytymiseen. Erilaiset hierontahoidot ovat erinomaisia hoitoja hermoston rauhoittamisessa.

Pigmenttihäiriöitä hoidettaessa on hyvä huomioida omat ravintotottumukset. Ruokavalion tulee olla tulehdusta laskevaa, joten varmistaa riittävä: 

  • D-vitamiinin saanti. Niin ristiriitaistaiselta kuin kuin se tuntuukin niin auringolle altistuminen on välttämätöntä meidän terveydelle ja ihon terveydelle. Suurella osalla väestöstä D-vitamiinitasot ovat hälyttävän alhaiset, koska vietämme aikaa sisällä suurimman osan ajasta sekä lisäksi pohjoisella pallonpuoliskolla saamme riittävästi D-vitamiinia auringosta käytännössä vain kesäkuukausien ajan. Riittävän D-vitamiinin saannin vuoksi olisikin terveellistä altistaa suurin osa kehoa suoraan auringolle 15 minuutin ajan muutaman kerran viikossa kesäkuukausina (toukokuu - elokuu) ja käyttämällä D-vitamiinilisiä erityisesti pimeänä vuodenaikana.

  • välttämättömien rasvahappojen saanti joko 15 g pellavansiemenöljyä päivässä tai 400 mg pitkäketjuista omega-3-rasvahappoja (DHA ja EPA) 

sekä täydennä päivittäisellä C-vitamiiniannoksella (400 mg/pv) ja suosi puhdasta ja tuoretta runsaskuituista ja vähäsokerista ruokaa.

Essen tuotteet pigmenttihäiriöille

Monet Essen tuotteet sisältävät rooibos-uutetta, joka on hyvin antioksidanttinen ja vähentää pigmentaation muodostumista.

Ageless Serum sisältää valikoituja kasvi- ja probioottiset uutteita, jotka parantavat ihon rakennetta ja vähentävät pigmentaatiota. Seerumi ehkäisee pigmenttiläiskien syntymistä ja vaalentaa jo olemassa olevia, kiinteyttää ja parantaa ihon elastisuutta sekä vähentää turvotusta.

Eye Contour Cream suunniteltu erityisesti liikapigmentaatiosta kärsivän silmänympärysihon ja tummien silmänalusten hoitoon.

Cream Mask kirkastava ja tehokkaasti kosteuttava vitamiininaamio kuivalle ja väsyneelle iholle sekä pigmenttiläiskien hoitoon.

Hand Cream voiteen sisältämä rooibos-uute vähentää pigmentaation muodostumista ja omaa erinomaisia anti-age-ominaisuuksia.

aurinkosuoja_pigmenttilaiskat_ihonhoito_kevaalla1.jpgSunscreen SPF30 on fysikaalinen, tehokas ja ympäristöystävällisen aurinkosuoja, joka sisältää vahvasti antioksidanttisia rooibos-, oliivinlehti- ja ylösnousemuskasvin uutteita, jotka suojaavat ihoa auringon ennenaikaisesti ikäännyttäviltä vaikutuksilta kuten pigmenttiläiskiltä ja rypyiltä

Tiesitkö tämän aurinkosuojista?

Oletko pohtinut aurinkolomalle lähtiessäsi valitsetko SPF30 vai tarvitsetko sittenkin SPF50 suojakertoimen aurinkosuojan? Aurinkosuojien SPF (Sun Protection Factor) kertoo, kuinka paljon tuote suodattaa auringon UVB-säteitä (UVB-säteet ovat niitä, jotka polttaa ihoa). SPF15 suojaa noin 93-94%, SPF30 suojaa noin 97% ja SPF50 noin 98% eli vaikka SPF-kertoimien välillä on eroja, loppujen lopuksi ei SPF30 ja SPF50 välillä ero ole kovin suuri. 

Ja vaikka käytät aurinkosuojaa, ei auringossa voi oleskella pitkiä aikoja ja paras tapa suojautua auringolta on vaatteilla sekä varjossa oleskelu.

Aurinkosuojissa myös suosittelen fysikaalisia aurinkosuojia. Muun muassa yhdysvalloissa on tehty tutkimuksia, joissa on todettu aurinkorasvojen kemikaalien imeytyvän levittämisen jälkeen iholta verenkiertoon ja näkyvän jo vuorokauden käytön jälkeen. Keamialliset aurinkosuojat sisältävät erilaisia hormonihäirikköjä oksibentsonia. Fysikaaliset aurinkosuojat eivät sisällä näitä kemikaaleja ja niissä käytetyt auringon säteitä suodattavat filtterit eivät imeydy ihoon. Lisäksi ne ovat ympäristöystävällisiä, eivätkä ole vaaraksi koralleille ja muille vesieliöille.


Lähteet:
Una Nuotio: Kerro kerro kuvastin, Kauneuden käsikirja
Esse Skincare koulutukset kosmetologeille
Pigmenttiläiskien ja aknearpien täsmähoito | Katja Kokko
Beauty Guide - Pigmenttihäiriot | Katja Kokko
Pigmentation – Esse Skincare 
Uusi tutkimus: Aurinkorasvan kemikaalit siirtyvät verenkiertoon – näkyvät jo vuorokauden käytön jälkeen - Terveys - Ilta-Sanomat
Ruskea tai tumma läiskä iholla - Terveyskirjasto
D-vitamiini - Terveyskirjasto

Avainsanat: maksaläiskät, pigmenttimuutokset, pigmenttihäiriöt, kesakot, hyperpigmentaatio, melasma, lentigo, hypopigmentaatio, ihonhoito, esse skincare