Ekohoitola Red Roses Blogi

Akne

Keskiviikko 11.10.2023 klo 17.55 - Seija


Akne

Akne_akne_vulgaris_markanappyla_finni.jpgAkne on yleinen ihon tulehduksellinen talirauhastiehyiden sairaus, jossa ihohuokosiin kerääntyy talitulppia, jotka kehittyvät märkänäppylöiksi. Yleensä, kun puhutaan aknesta, puhutaan Akne vulgariksesta eli märkänäppyläisestä aknesta, vaikka muitakin aknemuotoja on olemassa. Akne oireilee monin eri tavoin, kuten mustapäinä (komedoina), punoittavina näppyinä (papuloina), märkäpäinä (pustuloina) sekä vaikeimmissa tapauksissa noduuleina ja kystina, jolloin ihossa on syvälle ulottuvia tulehtuneita kyhmyjä. Tulehtunut iho on aina myös punoittava ja herkkä sekä mahdollisesti turvonnut. Sen lisäksi, että akne aiheuttaa erilaisia ongelmia ihossa, se voi myös aiheuttaa erilaisia itsetunto- ja mielialaongelmia.

Aknea esiintyy tavallisesti kasvoissa, selässä, hartioissa ja rinnan alueella. Aknea on sekä miehillä, että naisilla. Akne on yleisempää nuorilla, mutta viime aikoina aikuisiän akne on myös yleistynyt. Aknessa ihon talineritys lisääntyy ja muuttuu jähmeämmäksi sekä ihon sarveiskerros paksuuntuu, jolloin talin on vaikea päästä ulos ihosta. Tällöin iho tukkeutuu ja infektoituu ja iholle muodostuu finnejä ja mustapäitä. Vaikeissa tapauksissa tulehdus ja kipeät finnit voivat aiheuttaa ihoon arpia ja hyperpigmentaatiota. Siksi onkin tärkeää, että hoito aloitetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Aknen syyt

Aknen perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta usein taipumus on perinnöllinen. Taudin puhkeaminen voi johtua monista syistä, kuten hormonaalisista muutoksista ja länsimaisista elintavoista (ylihygieeniset elinolot, prosessoitu ruoka, tupakointi, alkoholi, stressi yms.), ruokavaliosta, kosmetiikasta, lääkkeistä tai vieras- ja haitta-aineista, jotka voivat häiritä kehon mikrobiomia. Tyypillisesti hormonit saavat talirauhasten toiminnan lisääntymään, ja siksi akne puhkeaa monesti murrosiässä, jolloin hormonitoiminta lisääntyy. Aikuisiän aknen laukaisee monesti hormonaaliset muutokset kuten raskaus, imetys, hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen ja vaihdevuodet. Hormonaalinen akne esiintyy usein suun, leuan ja poskien alueella. Nuoruusiän akne on yleisempää miehillä, kun taas aikuisiän akne ilmenee naisilla.

Myös jotkin lääkkeet voivat laukaista aknen tai pahentaa sitä, kuten tietyt hormonaaliset ehkäisyvalmisteet, kortikosteroidit, litium, jotkut epilepsialääkkeet, testosteroni ja anaboliset steroidit.

Aknen hoito luonnollisesti

Ruokavalion vaikutus akneen

Erilaisissa iho-ongelmissa tulehdus voi esiintyä paitsi ihossa myös suolistossa. Suoliston häiriintynyt mikrobiomi vaikuttaa ravintoaineiden imeytymiseen ja saattaa johtaa puutoksiin, kuten foolihapon, sinkin, kromin, seleenin ja omega-3-rasvahappojen osalta. 

Suolistomikrobeja voidaan hoitaa ravinnolla, ja esimerkiksi vähähiilihydraattinen ruokavalio laskee elimistön insuliinitasoja, tasoittaa hormoneja, hillitsee tulehdusta ja näin edistää suoliston mikrobiomin terveyttä. Ruokavalion suunnittelussa on kuitenkin varmistettava, että saadaan kaikki tarvittavat ravinteet, erityisesti kun kyse on nuorista. Aikuiset niinkin voivat harkita muutaman kuukauden ajan hiilihydraattien (sokeri, vilja) ja maitotuotteiden välttämistä. Lisäksi runsaasti antioksidantteja sisältävä ruokavalio rauhoittaa akneihoa, jossa niitä on luonnostaan vähemmän kuin ei-akneihoilla. Ruokavaliota voi myös täydentää laadukkailla ravintolisillä, joista omega-rasvahapot, kromi, sinkki ja muut mineraalit sekä D-, B-, E- ja C-vitamiinit tukevat ihonhoitoa. Aknen vaikeusaste on yhdistetty D-vitamiinin puutteeseen, joten D-vitamiinitasojen mittauttaminen voi olla hyödyllistä. Lisäksi probiooteilla on havaittu olevan positiivinen vaikutus akneen, joten fermentoidut ruuat sekä monipuolinen kasvispainotteinen ruokavalio ovat suotuisia. Ruokavaliota suunnitellessa voi olla hyödyllistä hakea apua funktionaaliselta ravintoterapeutilta.

Aknen ihonhoito

Akne_mustapaa_finni_papula_pustula.jpgUsein ajatellaan, että epäpuhdasta ja akneihoa hoidettaessa tulisi erityisesti keskittyä ihon puhdistamiseen, vaikka todellisuudessa akne esiintyy eniten niillä maantieteellisillä alueilla, joissa ihoa puhdistetaan ja käytetään kosmetiikkaa yleisesti. Jos ihoa puhdistetaan liian voimakkaasti voimakkaita tuotteita käyttäen ja hoidetaan liian kevyillä tuotteilla, ihotalin tuotanto saattaa lisääntyä entisestään. Ihotalin tehtävänä on suojata ihoa. Kun ihon omat suojaavat rasvat pestään pois, iho 'luulee' kärsivänsä kuivuudesta ja lisää ihotalin tuotantoa. Ihotalin tehtävänä on estää kosteuden haihtumista ja suojata ihoa patogeeneilta.

Akneiho ei automaattisesti ole rasvainen, vaan se voi olla pinnaltaan hyvinkin kuiva. Aknen ihonhoidossa on tärkeää keskittyä ihon pitämiseen pehmeänä, suojata ja kosteuttaa ihoa sekä rahoittaa tulehdusta, jolloin iho ei pääse tukkeutumaan ja finnit syntymään. Kun talineritys pysyy maltillisena, ihohuokoset eivät tukkeudu. Talineritystä voi hillitä muun muassa a-vitamiinia sisältävillä tuotteilla, kuten Essen Clarifying Oililla. Ihon suojaamisessa ja kosteuttamisessa paras vaihtoehto ovat tuotteet, jotka on valmistettu puhtaista kasviöljyistä ja kasviuutteista, ja jotka ovat koostumukseltaan mahdollisimman lähellä ihon omaa rasvaa. Ihon hoidossa myös lymfaattisella hieronnalla ja gua shalla on positiivisia vaikutuksia akneen sekä ihon tulehduksia vähentävällä LED-valohoidolla.

Yksi tärkeimmistä asioista aknen, finnien ja mustapäiden hoidossa on, ettei niitä saa kosketella ja puristella, koska se saattaa aiheuttaa vakavia infektioita ja arpeutumista. Finneihin voi käyttää niille tarkoitettua paikallishoitoainetta, kuten Essen Spot Correctoria tai eteeristä teepuuöljyä. Muista myös huolehtia kaikkien kasvoja koskettavien esineiden ja tekstiilien puhtaudesta, kuten puhelimen ja tyynyliinan.

Aknen hoidossa on tärkeää olla hyvin laadittu ihonhoitosuunnitelma, jota tulee myös noudattaa. Joskus voi kuitenkin tulla yllätyksiä, ja iho saattaa äkillisesti huonontua, jolloin ammattilaisen apu voi olla tarpeen, joka osaa arvioida ihon tarpeet ja muuttaa suunnitelmaa. Myös ihon jälkihoito aknen parannuttua, mukaan lukien arpien ja ihon kunnon ylläpitäminen, on pitkäaikaista, ja ammattilaisen tuki voi edelleen olla tarpeellista. Kosmetologi on aknen hoidossa tärkeä tuki ja tsemppari, joka ohjaa ja auttaa vaikeiden hetkien yli. Monesti olemme malttamattomia ja odotamme tuloksia nopeasti. Lannistumme, kun haluttua tulosta ei saavuteta odotetussa ajassa. Hyvä muistisääntö on, että missä ajassa iho-ongelmat ovat syntyneet, niin vähintään sama aika menee ihon parantumiseen.

Kun käytetään lääkkeitä aknen hoitoon, iho saattaa tulla ohuemmaksi, kuivua ja herkistyä enemmän. Joissakin vaikeissa aknetapauksissa lääkitys voi kuitenkin olla tarpeen. Sisäisesti otettavilla lääkkeillä on etuna se, että ne toimivat nopeammin. Mutta on tärkeää tietää, että näillä lääkkeillä voi olla sivuvaikutuksia. Esimerkiksi antibiootit voivat tappaa tulehdusta aiheuttavia bakteereja ihossa, mutta ne voivat myös häiritä suoliston normaalia bakteerikantaa. Toisaalta isotretinoiini-lääke voi vaikuttaa mielialaan, maksan toimintaan ja niveliin.

Jos hoidat aknea voimakkailla puhdistusaineilla ja lääkkeillä, saatat samalla tuhota myös kehosi hyödylliset bakteerit, mikä tekee tilaa haitallisille bakteereille. Suoliston mikrobiomin yleinen terveys voi myös vaikuttaa ihon terveyteen, ja päinvastoin. Tästä syystä on tärkeää ylläpitää ihon mikrobitasapainoa oikeilla elintavoilla ja ihonhoitotuotteilla.

Esse Clarifying tuotelinja aknen hoitoon

  • Clarifying Cleanser hellävarainen puhdistustuote aknen hoitoon.

  • Clarifying Oil ihon toimintaa tasapainottava hoitoöljy. 

  • Clarifying Serum ihoa ravitseva tehoseerumi.

  • Clarifying Spot Corrector täsmätuote näppyihin.

Henkinen hyvinvointi aknen hoidossa

Vaikea akne voi jättää arpia sekä ihoon että mieleen. Akne voi usein aiheuttaa merkittävää psyykkistä kuormitusta, kuten ahdistusta ja häpeää, ja se voi vahingoittaa itseluottamusta, erityisesti nuorilla, jotka nykyään ovat yhä enemmän huolissaan omasta ulkonäöstään. Iholla on meille suuri psykologinen merkitys, ja ihon sairastuminen voi ilmetä erilaisina psyykkisinä sairauksina, kuten masennuksena ja sosiaalisina pelkotiloina. Siksi henkinen tuki ja kannustus ovat erittäin tärkeitä iho-ongelmien hoidossa.

Toisaalta myös erilaiset psyykkiset ongelmat, kuten stressi, masennus ja muut psyykkiset sairaudet, voivat ilmetä iholla erilaisina iho-ongelmina, kuten aknena. Elämäntapamme, joka usein aiheuttaa meille stressiä, vaikuttaa suoraan hermojärjestelmäämme ja sitä kautta suoliston mikrobitasapainoon. Jokainen hoito, joka kohdistuu hermojärjestelmään, vaikuttaa merkittävästi stressitasoihin. Jos keho on äärimmäisen jännittynyt ja ylivirittynyt, itsehoitokeinot eivät ehkä enää riitä. Rentouttavissa ihon- ja kehonhoidoissa käynti voi katkaista tämän negatiivisen kierteen.

Myös liikunnalla on merkittävä rooli erilaisten iho-ongelmien hoidossa niin myös aknen. Pitkäaikainen liikkumattomuus ja istuminen voivat hidastaa lymfakiertoa elimistössämme, ja tämä vaikuttaa suoliston toimintaan joka voi heijastua ihoon. Liikunta edistää nestekiertoa, mikä auttaa ravintoaineiden ja hapen kulkeutumisessa ihoon. Hikoilu poistaa myrkkyjä ja epäpuhtauksia ihohuokosista sekä parantaa ihon yleistä kuntoa. Säännöllinen liikunta auttaa ylläpitämään terveellistä hormonitasapainoa. Liikunta auttaa myös stressin hallinnassa. Stressin hallinnassa auttavat myös hengitysharjoitukset, yin-jooga, ulkoilu luonnossa raikkaassa ilmassa ja riittävä uni. On myös tärkeää hemmotella itseään päivittäin tekemällä jotain, mikä tuottaa iloa.

Akne voi olla haastava, ja hankalina hetkinä se voi tuntua ylivoimaiselta, mutta on tärkeää, ettei jää yksin ongelman kanssa. Hae apua ammattilaisilta: ravintoterapeutilta, kosmetologilta. Lisäksi henkinen tuki ystäviltä ja perheeltä sekä ihonhoidon ammattilaiselta voi auttaa merkittävästi hankalien hetkien ylittämisessä.

Ja muista, jokainen ihminen on kaunis, sillä kauneus tulee sisältä päin ❤️



Lähteet:
Esse Skincare koulutukset Esse-kosmetologeille
https://esseskincare.fi/science/acne/
Essen ihonhoitotutkimus: tulokset aknen hoidossa | Katja Kokko
Una Nuotio (1997): Kerro, kerro kuvastin - Kauneudenhoidon käsikirja. Otavan Kirjapaino, Keuruu
Maria Varon  (2020): Elävä iho - Luonnon kosmetiikkaa. Readme.fi, Helsinki.
Akne - Terveyskirjasto
https://jolie.fi/oppaat/iho-ongelmat/akne/

Avainsanat: Akne, akne vulgaris, komedoakne, iho-ongelmat, aknen hoito luonnollisesti, akneihon hoito