Ekohoitola Red Roses Blogi

Ihonhoito eri vuodenaikoina: kesä/loppukesä

Lauantai 13.8.2022 klo 10:05 - Seija

Ihonhoito eri vuodenaikoina: kesä/loppukesä

Ihonhoito_kesa_kokonaisvaltainen_ihonhoito

Kuten aikaisemmin keväällä kirjoitin eri vuodenaikojen huomioimisesta ihonhoidossa ja silloin käsittelin ihonhoitoa keväällä. Nyt kesä on jo melkein mennyt (miten se menikin taas niin nopeasti) ja alamme kääntyä syksyä kohti. Saimme kuitenkin jonkin verran nauttia auringosta ja lämmöstä piiitkän talven jälkeen vaikkei tämä kesä aurinkoisuudessaan vetänyt vertoja kahdelle edelliselle kesälle. 

Kun kevät on uudistumisen aikaa, on kesä vastaavasti kasvun aikaa. Kesällä luonto vihertää, kukkii ja kukoistaa sekä ilmankosteus on parempi kuin talvisin ja loppukesästä ilmankosteus vielä lisääntyy. 

Kesällä lämpö ja valoisuus tekee meistä energisempiä, jaksamme paremmin kuin talvella. Kesä parantaa myös meidän vastustuskykyä ja mielialaa sekä ihomme voi kesällä monesti paremmin kuin talvella. Näin loppukesästä voimme kuitenkin olla väsyneitä, ärtyneitä ja jopa hiukan masentuneita. Koska meidän kesä on niin lyhyt, kesällä voi helposti tulla tunne, että jokainen kesäinen hetki pitää hyödyntää ja emme ehkä maltta sitten levätä kunnolla. Pitkät valoisat päivät ja etenkin keskikesän valoisat yöt ovat pitäneet meitä hereillä pidempään ja on mahdollisesti vaikeuttanut säännöllisen rytmin ylläpitämistä. Jos tähän vielä lisätään helle, joka uuvuttaa kehoa ja entisestään vaikeuttaa nukkumista, voimme olla loppukesästä todella väsyneitä. Kesällä voi muutenkin käsittelemättömät ja kuumat tunteet tulla pintaan ylisuorittamisena ja perfektionismina, joka lisää vielä meidän uupumusta loppukesää kohden..

Suomessa kesät ovat yleensä lempeitä, mutta lämpötilaerot talveen verrattuna voivat silti olla suuret. Koska kesä on lyhyt ja näin ollen emme ole tottuneet kuumuuteen, se tuo meille omat haasteet. Lisääntynyt kuumuus aiheuttaa hikoilua sekä myös ärtyneisyyttä, kuumotusta, erilaisia ruoansulatusongelmia ja tulehdusoireita. Iho voi helposti lehahdella ja siihen voi tulla pigmenttimuutoksia sekä se voi oireilla erilaisilla tulehduksilla kuten ruusufinnillä. Loppukesästä keho voi olla kaikin puolin turvonnut, raskas ja jäykkä.

Vaikkakin näin loppukesästä iho voi näyttää paremmalta päivetyksen ja paremman kosteuspitoisuuden ansiosta, voi siinä lähemmässä tarkastelussa huomata aurinkovaurioita varsinkin, jos auringolle on altistunut kesällä paljon. Loppukesästä iholla voi näkyä ennenaikaisen vanhenemisen merkkejä, kuten pigmenttimuutoksia ja selkeästi syventyneitä ryppyjä etenkin kaulan ja decolteen iholla. Liiallisen auringonoton todelliset haittavaikutukset näkyvät usein vasta vuosien kuluttua.

Kehon ja mielen hoito loppukesällä

Meillä monella ajatukset pyörivät jo tulevassa syksyssä ja talvessa, mikä voi olla hyvinkin inspiroivaa, mutta tällä hetkellä monella voi olla myös huolestuneita ajatuksia tulevasta. Jos emme pidä varaamme, stressi voi häivyttää nopeastikin kesäloman vaikutukset. Nyt mahdollisten lomien jälkeen, kun olemme vähän vielä rennompia, voisikin olla helppo suunnitella arkirutiinit paremmiksi ja vähemmän stressaaviksi sekä lisätä elämään asoita, jotka tuovat iloa arkeen.

Loppukesästä päivät lyhenee ja ilman kosteus lisääntyy. Aurinko voi edelleen lämmittää ja maahan sekä veteen on varastoitunut kesän lämpöä, joita kannattaakin vielä hyödyntää. Tässä hetkessä meidän kannattaakin keskittyä rauhoittumiseen ja voimien keräämiseen talvea varten. Anna luonnon ja sen kauneuden rahoittaa ja hoitaa kehoa, ui luonnon vesissä, kun vielä tarkenee, pyöräile tai kävele luonnossa ihan rauhallisesti luonnosta nauttien. Tee kaikkia niitä asioita, jotka lisäävät hyvää oloa ja iloa, nauti hyvästä seurasta ja pidä hauskaa. Fiilistele elokuun pimenevistä illoista, kuuntele saateen ropinaa, laita villasukat jalkaan, polta kynttilöitä ja nauti kuppi lämmintä teetä. Oletko jo kokeillut yin-joogaa?. Yin-joogaa toimii meditaation tavoin tasapainottamalla ja rentouttamalla hermostoa, helpottaa jännityksiä sidekudoksissa ja lihaksissa. Yin-jooga on erinomainen tapa rauhoittaa meidän ylivirittynyttä sympaattista hermostoa. Vinkki Sotkamolaisille: syyskuussa alkaa Sotkamon kansalaisopistossa ja Vuokatti Areenalla sunnuntaisin ohjattu Yin-jooga ja Kajaanilaisille: Yin-joogaa tiistaisin LadyLinessa (osallistuminen ei edellytä jäsenyyttä).

Edelleenkin ravinnon voi pitää kesäisen kevyenä etenkin, jos ilmat ovat lämpimiä. Ruoaksi kannattaa valita tuoreita kasviksia, salaatteja, hedelmiä, avokadoa ja tietenkin myös erilaisia yrittejä. Myös kehon nesteytyksestä kannattaa pitää edelleen huolta juomalla lämpöistä vettä, johon lisätty vähän sitruunaa ja puhdistamatonta merisuolaa. Veden lisäksi on hyvä nauttia myös mansikoita, kurkkua, vesimelonia ja kookosvettä, jotka ovat erinomaisia kehon nesteyttäjiä. Nyt kannattaa myös tankata kaikki ne vitamiinit, mitä maan ja auringon kasvattamat herkut meille tarjoaa kuten marjat, sienet, vihannekset, hedelmät ja erilaiset siemenet sekä säilöä niitä talven varalle. Kun sitten ilmat alkavat viilenemään, voidaan alkaa lisäämään lämpimiä ruokia sekä lisätä ravintoon proteiineja ja rasvoja. Myös ihon aurinkovaurioiden hoitoa tuetaan lisäämällä ruokavalioon omega-3-rasvahappoja ja C-vitamiinia.

Ihonhoito loppukesästä

Vaikka meidän iho voi kesällä monesti paremmin kuin talvella, on kuitenkin tärkeää hoitaa ihoa huolella myös kesäisin tai ainakin näin loppukesästä, jos kesällä hoito onkin jäänyt vähän retuperälle. Kesällä iho on altistunut erilaisille rasitteille kuten auringon UV-säteilylle, aurinkosuojille sekä katupölylle ja ilmansaasteille. Paras tapa pitää iho kauniina on suojata ihoa UV-säteilyltä käyttämällä aurinkosuojaa päivittäin jo heti helmikuun hangilta pitkälle syksyyn. Ja, kun käytät aurinkosuojaa päivittäin, myös kasvot tulisi puhdistaa päivittäin mieluiten öljypohjaisilla puhdistustuotteilla, jotka poistavat aurinkosuojat parhaiten iholta. 

Kesän jäljiltä iho voikin tuntua kuivalta ja tukkeutuneelta, kun kuumuus ja aurinko on aiheuttanut kosteuden haihtumista iholta. Vaikka kevyt rusketus saa ihon näyttämään terveemmältä, loppukesästä rypyt voivat olla syventyneet, iho menettänyt kimmoisuuttaan ja pigmenttiläiskät voivat olla tummentuneet riippuen siitä kuinka paljon aurinkoa on saanut.

Nyt voisikin olla hyvä aika käydä kosmetologilla ihonhoidossa, jossa voidaan tehdä välitsekkaus siitä, missä kunnossa iho on juuri nyt ja millaiset ihonhoitotarpeet ovat. Meillä jokaisella on erilaiset ihonhoidon tarpeet ja ne myös vaihtelevat vuodenaikojen vaihtuessa riippuen siitä, missä asumme ja mitä olemme tehneet: olemmeko olleet järvellä, olemmeko samoilleet metsissä vai olemmeko olleet sisällä.

Kosmetologissa hoidoissa keskitytään näin loppukesästä ihon värin kirkastamiseen ja ihon elvyttämiseen sekä kosteuttamiseen. Essen kasvohoidoissa hoidon vaikutusta tehostetaan ampullilla, joka valitaan ihon tarpeen mukaisesti: 

 • Brightening korjaamaan epätasaista ihon väriä, kirkastamaan ja elvyttämään ihoa. 
 • Clarifying tukkeutuneelle ja epäpuhtaalle, akne-iholle tasapainottamaan liiallista talituotantoa
 • Intensity eli ns. tuhkimoampulli, ikääntyvälle silottamaan ja madaltamaan ryppyjä. 
 • Hyaluronic kuivalle, kosteusköyhälle iholle hoitamaan ennenaikaisia vanhenemisen merkkejä
 • Hydroboost kuivalle, herkistyneelle ja herkästi reagoivalle iholle syväkosteuttamaan, rauhoittamaan ja tasapainottamaan ihoa.
Ihonhoito_ampullit_esse_skincare_ninnu.visual
Kuva Esse Skincare Finland & Ninnu Visual

Eikä pidä unohtaa vartalohoitoja, jotka ovat myös ajankohtaisia näin loppukesästä. Vartalohoidot kirkastavat ja silottavat ihoa sekä auttavat pidentämään rusketuksen kestoa. 

Loppukesän ihon hoidossa keskitytään aurinkovaurioiden korjaamiseen, ihon kosteuttamiseen ja elvyttämiseen. Iholle saakin käyttää runsaasti erilaisia tehoaineita ja myös nuoremmalle iholle voi kuuriluontoisesti käyttää ikääntyvälle iholle tarkoitettuja tuotteita. Hoidettu ja hyvin kosteutettu iho säilyy kauniimpana pidempään ja palautuu paremmin auringon aiheuttamasta rasituksesta.

Ihonhoidon tärppituotteita näin loppukesästä ovatkin kosteuttavat kasvovedet, ikääntymisen merkkejä ehkäisevät ja korjaavat seerumit ja kasvoöljyt, kuorinnat, ravitsevat ja elvyttävät naamiot sekä ihoa vahvistavat ja aurinkovaurioita korjaavia omega-rasvahappoja sisältävät tuotteet.

Rusketuksen kestoa voi pidentää kuorimalla kuollutta ihosolukkoa pois, jolloin päivetys näyttää vieläkin paremmalta. Essen kahdesta kuorinnasta Microderm Exfoliator sopii herkälle ja ohuelle iholle, kun taas Cocoa Exfoliator sopii normaalille, seka- ja rasvaiselle iholle.

Auringon kuivattama iho nauttii kosteuttavasta kasvovedestä. Toner Plus ja Sensitive Toner ovat Essen kasvovesistä mitä loistavimmat kosteuttamaan ihoa sekä korjaamaan aurinkovauroita ja ikääntymisen merkkejä niiden pohjana toimivan aloe veran sekä niiden sisältämien prebioottien ansioista.

Luonnonkosmetiikan tehokkaampiin kuuluvat tehoseerumit Ageless Serum, Intensity Serum ja Resurrect Serum korjaavat ikääntymisen merkkejä. Jos sinulla on pigmenttiläiskiä ja ihosi on veltostunut sekä elottoman värinen, sinun sopii parhaiten ihon väriä tasoittava tehoseerumi Ageless Serum. Jos ihosi on auringon ja veden kuivattama ja siksi rypyt ovat syventyneet ja lisääntyneet, silloin sinulle sopii tuhkimoseeruminakin tunnettu Intensity Serum. Jos taas ihosi on herkkä, silloin sinulle sopii Resurrect Serum, joka vähentää pigmentaatiota, silottaa juonteita, tehostaen ihon kiinteytystä ja parantaen ihon tasaisuutta.

Näin loppukesästä on tärkeää muistaa ottaa korjaavat ja suojaavat kasvoöljyt käyttöön. Essen Repair Oil on täydellinen tuote aurinkovaurioiden korjaamiseen sen sisältämien omega-rasvahappojen ansiosta. Omega-rasvahapot ravitsevat ihoa monipuolisesti rauhoittaen tulehduksia, siloittaen juonteita, korjaten ikääntymisen merkkejä ja aurinkovaurioita kirkastaen ihoa ja vaalentaen pigmenttimuutoksia. Siksi myös omega-rasvahappoja sisältävät Essen Omega Light, Deep ja Rich tehokuurit ovat mitä parhaimmat näin loppukesästä kirkastamaan ja kosteuttamaan ihoa. 

Ihonhoito_kesa_kosteuttaminen

Silmänympärysihon pigmentoitumisen ehkäisyn ja hoitamisen tärkein tuote on silmänympärysvoide. Essen Eye Contour Cream on poikkeuksellisen tehokas silmänympärysvoide pigmentoituneelle silmänympärysiholle, joka myös silottaa pieniä ryppyjä. Eye Contour Cream voi myös käyttää paikallisesti muillekin pigmenttiläiskille vaalentamaan niitä.

Mutta näin loppukesän todellinen supertuote on kuitenkin kosteuttava, elvyttävä ja ravitseva Essen Cream Mask, joka on erinomainen auringon aiheuttamien vaurioiden erityisesti pigmenttiläiskien hoitoon. Pigmenttiläiskien tehohoitona Esse Cream Mask kannattaakin jättää vaikuttamaan yön yli. Naamiota voi käyttää myös silmänympärysiholle. 

Kun hoidamme ihoamme kesällä hyvin, autamme sitä myös voimaan paremmin talvella.
Lähteet:
Katja Kokko: Ihonhoidon vuosikalenteri kesä ja loppukesä https://katjakokko.com/tag/ihonhoidon-vuosikalenteri/
Kaur, Pokka, Sharma, Sotkasiira: Pohjoista ayurvedaa keholle, mielelle, iholle
Rosi Sotkasiira: Ayurvedan vuodenajat, Pro koulutus kosmetologeille https://www.rosilindas.com/
Esse Skincare koulutukset https://esseskincare.fi/

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ihonhoito, kokonaisvaltainen ihonhoito, ayurveda, esse, ihonhoito kesällä, epäpuhdasiho, pigmenttiläiskät, ihonhoito eri vuodenaikoina, kesä, loppukesä, syksy, kauneushoitola, Esse Skincare

Miksi valitsin luonnonkosmetiikan ja Essen

Torstai 10.3.2022 - Seija

Miksi valitsin luonnonkosmetiikan ja Essen?

Sertifioitua_luonnonkosmetiikkaa_ihoa_ja_luontoa_kunnioittaen.jpg

Mainitsin ensimmäisessä blogipostauksessa kemikaaliherkkyydestäni ja kerron siitä tänään hieman lisää. Työskennellessäni parturi-kampaajana ja kosmetologina minulle alkoi pikkuhiljaa tulla erilaisia iho-oireita mm. käsien iho rikkoontui ja tuli ihottumaakin. Ihottumaa alkoi lopulta myös tulla kasvoihin ja huomasin, että huulipunan käytön jälkeen huuliini ja rajauskynästä ja ripsiväristä silmäluomiin tuli vesikelloja. Pikkuhiljaa minun täytyi jättää eri kosmetiikkatuotteita pois käytöstä, koska huomasin niiden ärsyttävän ihoa muutenkin. Olen värjännyt hiuksiani 14-vuotiaasta asti ja käyttänyt erityisesti tummia värejä. Samaan aikaan, kun iho-oireita alkoi tulla käsiin ja kasvoihin, huomasin myös hiusten värjäysten yhteydessä päänahan reagoivan. Väriaineen ollessa päässä päänahkaa kirveli ja jälkeenpäin iho kutisi todella paljon. Sitten tuli se kerta, kun väri piti pestä kesken vaikutusajan pois, koska päänahkaa kirveli ja poltteli niiiin paljon. Tämän jälkeen kokeilin väriainetta kyynärtaipeeseeni, johon ilmestyikin heti vesirakkuloita ja tajusin, etten enää voi värjätä hiuksiani. Muutenkin tässä vaiheessa ihoni oli jo niin hankalassa kunnossa, etten enää oikeastaan voinut käyttää mitään kosmetiikkaa.

Kiinnostus luonnonkosmetiikkaan herää

Olin jo kosmetologikoulun aikana kiinnostunut raaka-aineista joita käytetään kosmetiikassa ja tein lopputyön Dr Eckstein tuotteissa käytetyistä raaka-aineista. Kun oma herkistymisen taustasta ei ollut täyttä varmuutta, minua alkoi kiinnostamaan mitä kaikkea kosmetiikka oikein sisältää. Luin kaiken kirjallisuuden, mitä aiheesta löysin ja mm. Noora Shinglerin Marjoja & Maskaraa: kuinka hylkäsin turhat ruoka- ja kosmetiikkakemikaalit sekä Rita Stiensin kirjan Totuus kosmetiikasta: Parasta iholle, hiuksiin, meikkiin, avasivat silmäni ja tajusin kuinka paljon kaikkea turhaa kosmetiikka sisältää. Tällä matkalla tulin tutustuneeksi luonnonkosmetiikkaan. Uteliaana päätin kokeilla, miten oma ihoni reagoisi siihen ja huomasinkin, että ihoni kesti luonnonkosmetiikkaa.

Löydöstäni innostuneena kävin aluksi itse oululaisessa Dr Hauschkan tuotteita käyttävässä Auringonsade hoitolassa. Rakastuin siihen tapaan miten Piia Marika tekin hoitoja ja ajattelin, että näin minäkin haluan työtäni tehdä. Pitkiä, kiireettömiä ja hiljaisia hetkiä, jolloin kosmetologi keskittyy täysin asiakkaaseen. (Harmikseni en ole itse löytänyt tiloja, joissa voisi ihan puhtaassa hiljaisuudessa tehdä hoitoja, mutta  toivon taustalla soivan rauhallisen musiikin antavan omille asiakkaille vastaavan kokemuksen.) Innostuneena kävin Dr Hauschkan koulutuksen, vaikka minulla ei vielä ollut ajatuksena perustaa omaa hoitolaa (vaikka se haaveissa jo välillä vähän käväisikin). Kun sitten kävi ilmi, etten kuitenkaan työllistyisi IT-alalle ja tuli vielä muutto tänne Sotkamoon, aloin tosissani miettimään hoitolan perustamista. Lisäpontta sain siitä, kun huomasin ettei Sotkamossa eikä Kajaanissakaan ollut kovin montaa luonnonkosmetiikkaa käyttävää hoitolaa. Ja kun sitten Sotkamosta ainoa luonnonkosmetiikkaa käyttävä kosmetologi muutti pois ja tarjosi minulle omaa hoitolaansa minä ajattelin, että tässä on minun tilaisuuteni tehdä unelmista totta. Samaan aikaan minulle annettiin vinkki tutustua Esseen ja olinkin heti yhteydessä maahantuojaan ja he lähettivät minulle näytteitä ja tietoja Essestä, jolloin tutustuin sarjaan paremmin.

Esse Skincare

Mikrobiomi-ihonhoito_anti-age_Esse.jpg

Ideaali tilanne olisi ollut, että olisin löytänyt sellaisen suomalaisen luonnonkosmetiikkasarjan, jolla olisin voinut tehdä töitä, mutta harmikseni en sellaista löytänyt. Tarjolla olevat sarjat eivät vain sopineet iholleni. Mutta tämä harmitus hävisi, kun löysin Essen. Rakastuin heti siihen samettiseen tuntumaan mikä tuotteista tuli iholle. Ja kun pidemmässäkään käytössä minulle ei tullut kihelmöintiä, kutinaa eikä muitakaan oireita päätin, että Esse on se sarja, millä tulen työskentelemään. Tässä vaiheessä olikin jo selvää, että tulen käyttämään sarjaa jolla on ekosertifiointi, sillä silloin tiedän, että tuotteet sopivat omiin arvoihini myös eläinkokeettomuudellaan.

Etelä-Afrikasta kotoisin oleva Esse on yksi probioottisen ihonhoidon pioneereista. Esse on luomusertifioitua, vegaanista ja eläinkokeetonta luonnonkosmetiikkaa. Lisäksi Esse tukee reilua kauppaa ja on hiilineutraali yritys. Essen tuotteet pohjautuvat laajaan tietämykseen ihmisen mikrobiomista ja ihon ikääntymisestä.  Esse ei usko ihon vahingoittamiseen lyhytaikaisten tulosten saavuttamiseksi. Tarkoituksena on optimoida ihon terveyttä ikääntymisen hidastamiseksi pitkällä aikavälillä. Esse käyttää tarkoin valittuja prebiootteja, joita ihon hyvät bakteerit voivat käyttää ravinnokseen. Tämän lisäksi kahdessa seerumissa ja yhdessä hoitolakäytössä olevassa ampullissa on myös eläviä probiootteja, jotka voivat parantaa ihon omaan mikrobiomia.

Miten probiootit sitten tukevat ihonhoitoa?

 • Ne suojaavat meitä huonoilta bakteereilta ja viruksilta (taudinaiheuttajilta eli patogeeneilta) valtaamalla tilaa ja syömällä saatavilla olevan “ruuan”, jolloin pahat eivät voi kasvaa

 • Ne ylläpitävät ihon kosteustasapainoa, toimimalla haihtumisen esteenä sekä tuottamalla ihoa kosteuttavia hyaluronihappoa ja maitohappoa.

 • Tasapainottavat ihon pH:n mikrobeille suotuisaksi.

 • Vähentävät ihon herkkyyttä ja tulehdusta.

 • Hidastavat ihon ikääntymistä lisäämällä ihon elastisuutta ja kiinteyttä.

Omalla kohdallani olen huomannut Essen vaikutukset iholla niin ettei ihoni reagoi muihin ennen minulle epäsopiviin tuotteisiin niin herkästi. Minulla ei ole enää ihottumaa kasvoillani eikä myöskään käsissä eikä käsieni iho ole rikkoontunut juuri ollenkaan edes näin talvisin. Ja työssäni olen huomannut heti hoitojen yhteydessä kuinka asiakkaan iho rauhoittuu, punoitus laskee ja iho ei enää reagoi esimerkiksi lämpötilaeroon niin voimakkaasti kuin hoidon alussa. Pidempään minulla hoidossa käyneillä ja erityisesti niillä joilla Esse on myös kotihoidossa, iho on rauhallisempi eikä edes alussa ja talvella iho tunnu enää kiristävältä ja niin helposti reagoivalta. Osa asiakkaista on kertonut ettei heidän enää tarvitse käyttää juuri ollenkaan meikkiä, kun ihon on niin tasaisen näköinen muutenkin. Jopa erittäin vaikeat atoopikot ovat saaneet apua Essen tuotteista eikä heidän ole tarvinnut käyttää kortisonia siinä määrin kuin ennen. Syksyllä Esse lanseerasi uuden aknen hoitoon tarkoitetun Clarifying-linjan, joilla kollegat ovat saaneet yllättävän lyhyessä ajassa aivan huikeita tuloksia.

Esse Clarifying-linja testihenkilö

Nyt etsinkin yhtä henkilöä testaamaan Essen aknelle suunnatun Clarifying-hoitosarjan tuotteita. Jos sinulla on aktiivisessa vaiheessa oleva akne ja olet kiinnostunut kokeilemaan aknen hoitoa luonnollisin keinoin, hae mukaan testiin lähettämällä kuvia ihostasi ja sanallinen kuvaus aknen tilasta nyt ja sen historia.

Testin ehdot:

 • Sitoudut käyttämään 3 kuukauden ajan ainoastaan Esse Clarifying- linjan neljää tuotetta antamieni ohjeiden mukaisesti (etu sinulle 304€). 

 • p dir="ltr" role="presentation">Hoitojakson aikana toivon sinun käyvän Esse Experience kasvohoidossa kerran kuukaudessa omakustanteisesti (saat kuitenkin hoidot -20% alennuksella).
 • Sitoudut raportoimaan ihon kuntoa kirjallisesti ja kuvien muodossa noin 3 viikon välein ja minulla on oikeus käyttää kuviasi ja tuloksia markkinoinnissa.

Lue lisää Essestä: Esse Skincare Suomi Esse blogi

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Esse Skincare, luonnonkosmetiikkaa, ihonhoito, kemikaaliyliherkkyys