Ekohoitola Red Roses Blogi

Ikääntyvä iho

Torstai 12.5.2022 - Seija


Ikääntyvä iho

Millainen on ikääntyvä iho? Miten ikääntyminen vaikuttaa ihoon? Voimmeko itse vaikuttaa siihen, miten ihomme ikääntyy? Ja miten voimme hoitaa ihoamme niin, että se ikääntyy kauniisti? Näihin kysymyksiin pyrin vastaamaan tässä kirjoituksessani.
Ikääntyvän ihonhoito, ikääntyvä iho kauniina kaikenikää, mikrobiomi-ihonhoitoa

Iho on meidän suurin elin ja sen tehtävänä on suojata kehoamme ulkoisia haittatekijöitä vastaan, estää veden haihtumista elimistöstä, säädellä meidän lämpötilaa, tuottaa D-vitamiinia ja välittää tuntoaistimuksia.

Ihon ulkonäkö ja rakenne muuttuvat iän mukana, mikä on täysin normaalia ja väistämätöntä. Ihon ikääntyminen alkaa vähitellen noin 25-30 ikävuoden tienoilla, mutta on hyvin yksilöllistä, missä vaiheessa muutokset alkavat näkyä. Iho ikääntyy hitaasti ja se näkyy yksilöllisesti riippuen meidän ihotyypistä, elämäntavoista ja siitä, miten hoidamme ihoamme.

Iho ikääntyy kahdella eri tapaa: sisäisesti eli iänmukaisesti, jolloin siihen vaikuttavat meidän geenit ja ulkoisesti eli ennenaikaisesti, jolloin siihen vaikuttavat meidän elintavat. 

Kun iho ikääntyy iänmukaisesti, sitä säätelee vahvasti meidän geenit. Iho rypistyy ja veltostuu ikääntymisen myötä ja tähän emme voi juurikaan vaikuttaa muuten kuin plastiikkakirurgian keinoin. Suurin osa, jopa 80 prosenttia, meidän ihon ikääntymisestä on ennenaikaista, johon voimme vaikuttaa meidän omilla elintavoillamme. Ennenaikaista ikääntymistä aiheuttavat pitkittynyt stressi, runsas sokerin ja hiilihydraattien käyttö, alkoholi, tupakointi, kehon matala-asteinen tulehdus, liiallinen auringonotto, ilmansaasteet, unenpuute, liikunnan ja raittiin ilman puute. Myös liiallinen liikunta, josta ei palaudu kunnolla, ikäännyttää ihoa. Kaikki edellä mainitut aiheuttavat oksidatiivista stressiä kehossa eli lisäävät vapaiden radikaalien tuotantoa aiheuttaen soluvaurioita. Oksidatiivinen stressi kiihdyttää kehon glykaatiota eli sokeroitumista. Tämä haurastuttaa ja jäykistää sidekudossäikeitä eli ihon vahvana, kimmoisana ja joustavana pitävää kollageenia ja elastiinia. Tällöin iholle ilmestyy ryppyjä ja kudos veltostuu.

Iänmukaisesti ja ennenaikaisesti ikääntyvät ihot myös näyttävät erilaisilta. Stressi, epäterveelliset elämäntavat ja hoitamattomuus näkyvät iholla sameutena ja elinvoimaisuuden puuttumisena sekä iho tuntuu karhealta. Kun taas, omasta hyvinvoinnistaan ja säännöllisistä ihonhoitorutiineistaan huolenpitävän iho näyttää terveeltä ja kuulaalta ja rypyt ja juonteet ovat pehmeitä eivätkä niin syviä. 

Miten ikääntyminen vaikuttaa ihoomme?

Ensimmäiset ikääntymisen merkit alkavat näkyä jo parikymppisenä ihon kuivuutena, naururyppyinä silmäkulmissa ja juonteinä suupielissä. 

Ikääntyessämme solujen uusiutuminen hidastuu, jolloin iho ohenee, kuivuu, rypistyy sekä menettää pehmeyttään ja kimmoisuuttaan. Kun iho ohenee, se tulee myös alttiiksi erilaisille ulkoisille haittatekijöille, kuten UV-valolle ja ilmansaasteille.

Ihon tärkeimpiä nuorekkuuden ylläpitäjiä ovat kollageeni, elastiini ja hyaluronihappo. Näiden ansiosta iho on kirkas, pehmeä, joustava ja kimmoisa. Tällöin iho  ei tunnu kiristävältä ja karhealta. Ikääntyessämme kollageenin, elastiinin ja hyaluronihapon määrä ihossamme vähenee, jolloin iho kuivaa, rypistyy, veltostuu ja muuttuu sameaksi ja harmaaksi.

Ihon ylempien kerrosten eli epidermiksen ja dermiksen väliset liitokset muodostuvat papilleista, joiden tehtävänä on kuljettaa ihon ylemmän kerroksen eli epidermiksen tarvitsemia ravinteita, kosteutta ja happea. Ikääntymisen myötä papillit lyhenevät ja niiden määrä vähenee. Sen seurauksena iho menettää joustavuuttaan ja kimmoisuuttaan, iho veltostuu ja ryppyjen määrä lisääntyy. Kun kudos veltostuu, ihohuokoset laajenevat, iho menettää hohtonsa ja se näyttää karhealta. 

Kollageenia ja elastiinia muodostavat fibroblastisolujen määrä vähenee noin 25-30 ikävuodesta alkaen, ja tällöin ihon kimmoisuus ja kosteuspitoisuus alkavat vähentyä.

Hormonaalisen toiminnan hidastuessa ihon tärkein tukirakenne kollageenisäikeet alkavat paksuuntua ja jäykistyä, jolloin se hajoaa ja katkeilee helpommin. Tällöin iho ei pysty korjaamaan itseään niin helposti, mikä näkyy juonteina ja ihon veltostumisena. Elastiinisäikeet, jotka pitävät ihon joustavana, rappeutuvat. Varsinaisesti kollageenin ja elastiinin häviäminen alkaa vaihdevuosien aikana noin 50 ikävuoden jälkeen. 

Ihomme on myös uusiutuva elin, ja sen solut uusiutuvat noin 30 vuorokauden sykleissä. Tuona aikana vanha kuollut ihosolukko hilseilee ihon pinnasta ja korvautuu uusilla soluilla. Mutta tämä ihosolujen uusiutuminen ei kuitenkaan jatku loputtomasti. Ihosoluilla on niin sanottu Hayflickin raja, joten jokainen ihosolu voi uusiutua noin 60 kertaa. Kun ihon mikroverenkierto heikkenee, iho ei saa enää ravinteita ja happea. Epidermiksen eli ihon uloimman kerroksen solujen muodostus heikkenee ja myös solujen jakautuminen hidastuu. Solut ovat pienempiä ja niiden elinikä lyhenee, jolloin epidermis paksunee, mutta elävät ihokerrokset ohenevat. Ihon oheneminen näkyy kalpeutena ja couperosana.

Ihossa olevien tali- ja hikirauhasten määrä vähenee sekä niiden toiminta heikkenee, mikä vaikuttaa ihon kuivuuteen sekä melanosyyttien määrä vähenee, jolloin meidän kyky ruskettua heikkenee ja syntyy epätasaista pigmentaatiota.

Hormonitoiminnan muutoksien myötä karvaa voi myös alkaa kasvaa paikoissa, joissa niiden ei haluaisi kasvavan, esimerkiksi kasvoissa.

Miten voimme itse vaikuttaa ihon ikääntymiseen?

Ikaantyva_iho, probioottinen_ihon_hoito, mikrobiomi-ihontoito

Emme voi välttyä ihon ikääntymiseltä, mutta voimme kuitenkin viivästyttää ihon ennenaikaisia ikääntymismuutoksia tekemällä terveellisiä elämäntapavalintoja ja käyttämällä omalle iholle sopivia tuotteita, jotka optimoivat ihon terveyttä pitkällä aikavälillä. 

Monesti iho nähdään erillisenä osana muusta kehosta ja jos ihossa on jokin ongelma, keskitymme hoitamaan vain ongelman näkyviä merkkejä esim.  ikääntyessä toivomme ihon hoidossa voivamme vaikuttaa ihon ryppyihin ja kiinteytykseen. 

Kuitenkin ihon kunto on yleensä seurausta siitä, mitä meidän kehossa tapahtuu. Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, rypyt ja ihon veltostuminen ovat yhteydessä kollageenin ja elastiinin muodostukseen ihossa ja tähän puolestaan vaikuttaa monet tekijät. Ihoa ennenaikaisesti ikäännyttää erityisesti stressi, tupakka, alkoholi, epäterveellinen ruokavalio, ilmansaasteet ja voimakas UV-säteily. 

Jos ihon oma suojabärriääri eli ihon oman suojamekanismin toiminta on heikentynyt mm. edellä mainituista syistä ja iho on eräänlaisessa tulehduksellisessa tilassa, ihon ikääntyminen kaksinkertaistuu. Voimme siis todeta, että ihon ikääntymiseen kannattaa alkaa kiinnittää huomiota noin 25-35 vuotiaana, mutta erityisesti meidän kannattaa kiinnittää huomiota ihon terveyteen kokonaisuutena kuin joihinkin yksittäisiin oireisiin ja ryppyihin. 

Elämäntapojen huomiointi

Stressi on haitallinen meidän keholle erityisesti vaihdevuosi-ikäisille. Pitkäkestoinen stressi saa meidän hormonitoiminnan sekaisin, sillä se pitää kortisolitasoja koholla kaiken aikaa. Tämä vastaavasti saa meidän verensokerin kohoamaan, jolloin pitkään jatkuessaan se häiritsee meidän sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaa ja sotkee koko hormonitoiminnan. Ja se taas aiheuttaa elimistölle monia muita ongelmia, jotka edesauttavat ihon ikääntymistä. 

Mutta miten saisimme vähennettyä stressiä? Helpommin sanottu kuin tehty ja mm. tämän asian kanssa painiskelen itsekin hyvin usein, kun viimeiset kaksi vuotta eivät ole olleet yrittäjälle ne kaikkein helpoimmat. Yksi parhaista neuvoista on tämän hetken trendi: mene metsään, haistele metsän tuoksua, kuuntele linnun laulua, nauti auringosta. Muutenkin yritä oppia päästämään irti kaikenlaista suorittamisesta, nauti pienistä ja ihanista asioista arjen keskellä kuten ystävistä, perheestä tai lemmikeistä. 

Myös ruokavaliolla, liikunnalla ja riittävällä levolla voimme vaikuttaa meidän hormonitoimintaan. 

Koska suoliston kunto näkyy suuresti ihossa, on ruokavaliolla suuri merkitys myös ihon terveyteen ja ikääntymismuutoksiin. Ensinnäkin kannattaa pyrkiä säilyttämään mikrobien monimuotoisuus niin suolistossa kuin myös ihossa. Hyviä suoliston mikrobiston ylläpitäjiä ovat kuumentamattomat ja hapatetut ruoat kuten hapankaali. Suoliston ja ihon mikrobien monimuotoisuuden ylläpidossa auttaa myös kaikki luonnossa ja metsässä vietetty aika sekä luonnonmukainen puutarhanhoito, jolloin saamme luonnosta kehoomme erilaisia bakteereja. Myös laadukkaat probioottivalmisteet niin sisäisesti nautittuna kuin ihonhoitotuotteissa auttavat taistelemaan ikääntymismuutoksia vastaan. 

Puhdas ja prosessoimaton ruoka on tärkeä terveen ja toimivan ruuansulatuksen ja suoliston tukemiseksi. Valitse lautasellesi puhdasta ja värikästä ruokaa mieluiten luomutuotteita. Koska iän myötä kilot alkavat helpommin tarttumaan kehoon, on silloin vielä tärkeämpää kiinnittää huomiota ruoan laatuun ja määrään. Huolehdi riittävästä proteiinin määrästä, suosi värikkäitä vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Varmista, että saat riittävästi välttämättömiä rasvahappoja nauttimalla esimerkiksi 15 g pellavansiemenöljyä päivässä. Kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, että kupari ja sinkki ovat tasapainossa, sillä nämä kaksi mineraalia kilpailevat keskenään imeytymisessä ja usein seurauksena voi olla kuparin puutos. Kuparia tarvitaan kollageeni- ja elastiinisynteesiä varten. Huolehdi myös, että juot riittävästi vettä ja mieluiten lämmintä vettä, jolloin se imeytyy kehoon paremmin. Mutta ennen kaikkea, nauti ruuasta, syö hitaasti ja rentoutuneesti.

Yksittäisistä ruoka-aineista sokeri ikäännyttää ihoa ihan yhtä paljon kuin tupakka ja UV-säteily. Sokeri jäykistää kollageenisäikeitä, jolloin ihon on vaikeampi uusiutua ja korjata itseään, ihon kimmoisuus ja notkeus häviää, iho ohenee ja rypistyy. Suuret määrät sokeria voi turvottaa silmänympäryksiä, veltostuttaa ihoa, vahvistaa uurteita ja kellastuttaa ihoa.

UV-säteilyn määrä on suurempi kuin ennen, koska otsonikerros on ohentunut. Liiallinen altistuminen UV-säteilylle vaurioittaa kollageeni- ja elastiinisäikeitä aiheuttaen ennenaikaista ikääntymistä. UV-säteily on jopa suurin yksittäinen ikäännyttävä tekijä. Riittävän D-vitamiinin saamiseksi on kuitenkin hyvä altistaa itsensä auringolle 15 minuuttia päivässä ja sen jälkeen on tärkeää suojata iho mieluiten vaatetuksella. Jos se ei ole mahdollista, käytä mineraalipohjaista fysikaalista aurinkosuojaa, joka suojaa heti iholle levittämisen jälkeen muodostaen iholle haitallisia säteitä heijastavan pinnan. Kemialliset aurinkosuoja imeytyvät ihoon, jolloin ne antavat suojan UV-säteitä vastaan puolen tunnin päästä levittämistä. Kemiallisten aurinkosuojien vaikutusta kehoomme ja ympäristöön on tutkittu paljon, erityisesti niiden hormonaalisia vaikutuksia ja yhteyttä rintasyöpiin, mutta jo pelkästään kemiallisten aurinkosuojien sisältämän oksibentsonin, joka on haitallinen vesistöille, vuoksi suosittelen käyttämään fysikaalisia suojia. 

Ikääntyvän ihon hoito

Ihon ikääntyminen koskettaa kaikkia ihotyyppejä ja myös ikääntyessä ihoa tulee hoitaa ihotyypin mukaisilla tuotteilla. 

Ikääntymistä ehkäisevä ihonhoito kannattaa aloittaa jo noin 35 vuotiaana sillä suurimmat muutokset alkavat näkymään +40 vuotiaana. On kuitenkin hyvä muistaa, että liian aikaisin aloitetut liian aktioivat tuotteet myös ikäännyttävät ihoa ennenaikaisesti, joskaan luonnonkosmetiikassa ei ole ihan niin tarkkaa määritystä anti-age-tuotteille, vaan tuotteet valitaan ennemminkin ihotyypin mukaisesti.

Säännöllinen ja lempeä ihonhoitorutiini ihotyypin mukaisilla laadukkailla tuotteilla auttavat ihoa säilymään elinvoimaisena, pehmeänä ja joustavana rypyistä huolimatta. 

Ihon hoidossa tulee välttää voimakkaita ja liian peseviä puhdistusaineita ja kuorintoja. Puhdistusaineet ja kuuma vesi poistavat iholta ihon itse valmistamaa kosteuttavaa öljyä eli ihotalia. Tämä öljy on aineenvaihdunnan näkökulmasta kallista tuottaa, joten meidän ei todellakaan tulisi pestä tätä kaikkea pois. Tali on täydellistä ruokaa meidän ihon omille mikrobeille, jotka ovat välttämättömiä optimaalisen ihon terveydelle. Joten iho onkin hyvä puhdistaa illalla miedolla puhdistusaineella, jos sinulla on meikkiä tai aurinkovoidetta tai olet altistunut ilmansaasteille. Aamuisin riittää pelkkä kevyt huuhtelu haalealla vedellä ja näin myös iltaisin, jos olet päivän ollut kotona ilman meikkiä ja aurinkovoidetta.

Vaikka aikaisemmin mainitsin kuorinnan välttämistä, kuorinta ei aina ole pahasta. Satunnainen mieto kuorinta auttaa irrottamaan tiukassa olevia kuolleita ihosoluja, mutta liian voimakas erityisesti kemiallinen kuorinta voi aiheuttaa ihovaurioita ja nopeuttaa ikääntymistä pitkällä aikavälillä.

Koska ikääntyvän ihon soluväliaineen määrä alkaa pikkuhiljaa vähenemään ja iho kuivuu, kannattaa ihon kosteuttamiseen panostaa. Ihon oman kosteustasapainon ylläpitämisessä on tärkeää kiinnittää huomiota ihon oman suojakerroksen kunnossapitämiseen. Ihon suojakerrokselle ovat tärkeitä hapan pH ja mikrobien monimuotoisuus. Hyvät mikrobit viihtyvät happamissa olosuhteissa ja koska monet puhdistustuotteet ovat emäksisiä, ihon pH tulisi puhdistuksen jälkeen tasapainottaa kasvovedellä. 

mikrobiomi-ihonhoito, ikaantyvan_ihon_hoito, probioottinen ihonhoitoMyös Essen pro-, pre- ja postbiootteja sisältävät tuotteet tähtäävät siihen, että iholla hyvät mikrobit pysyisivät voitolla. Probiootit ovat eläviä hyviä bakteereja ja prebiootit ovat taas niiden ruokaa. Postbiootit ovat mikrobien aineenvaihduntatuotteita, jotka voivat nekin vaikuttaa hyvien mikrobien kasvuun. Näitä ainesosia sisältävillä ihonhoitotuotteilla voidaan siis vahvistaa ihon omaa suojakerrosta ja edistää sen kosteustasapainoa. Käyttämällä probioottisia ihonhoitotuotteita ja varmistamalla, että kaikki ihonhoitotuotteet tukevat ihon tervettä mikrobiomia, voit vähentää ihon herkkyyttä merkittävästi sekä hidastaa ikääntymismuutoksia ihossa.

Tuotteita valitessa määrä ei aina takaa tehokkuutta. Puhdistustuotteiden ja kasvoveden lisäksi tärkeimmät ovat silmänympärysvoide, kosteusvoide ja/tai ihoöljy sekä iholle voidaan valita ihon kunnosta riippuen mahdollisesti kosteuttava/kiinteyttävä seerumi, kuorinta ja naamio. 

Vaikka laadukkailla ihonhoitotuotteilla voidaan ehkäistä ja hidastaa ihon vanhenemista ennalta, pehmentää ryppyjä ja ylläpitää kuntoa, todelliset tulokset saadaan hoitamalla kokonaisuutta myös ihon pintaa syvemmältä. Tähän kuuluu myös kasvojen lihasten aktivoiminen esimerkiksi kasvohieronnalla, gua shalla tai kasvojoogalla. 

Kasvohieronta parantaa verenkiertoa, jolloin myös lymfakierto vilkastuu ja kuona-aineet poistuvat kudoksista, mikä vähentää turvotusta. Hieronta myös kiinteyttää ihokudosta tehostamalla kollageenin ja elastiinin tuotantoa. Kun solut ja kudokset saavat paremmin happea ja ravinteita, ne uusiutuvat nopeammin. Kasvojen hieronta ja lihasharjoittelu rentouttavat kasvojen lihaksia tuoden kasvoille hehkua ja levollisuutta. Tämä vaatii säännöllisyyttä, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.

Herkkäihoiset voivat monesti vältellä hoitoja ja ihonhoitotuotteita pelätessään ihon herkkyysreaktioita, jolloin heidän iho voi ikääntyä nopeammin. Herkälle iholle ovat kuitenkin hyväksi erilaiset rentouttavat ja ihoa vahvistavat hoidot kuten lymfahieronta. 

Kosmetologi on paras ammattilainen arvioimaan ihon kuntoa. Esimerkiksi Esse kouluttaa meitä kosmetologeja jatkuvasti ja näin lisää meidän ymmärrystä ihon ja ihon mikrobiomin toiminnasta. Pelkällä kotihoidolla ei saavuteta yhtä hyviä tuloksia kuin koti- ja hoitolahoidon yhdistelmällä. Kun hoitolahoitoon yhdistetään toisen ihmisen kosketus ja kasvojen ja decolteen hieronta sekä hoitolatuotteet, saadaan aikaan parhaimmat hoitotulokset. Kosmetologilla säännöllinen käynti on myös ennaltaehkäisevää hoitoa. Kosmetologi seuraa ihon kuntoa ja neuvoo kotihoidossa ja tuotteissa. Tällä on iso merkitys ihon tasapainon säilyttämiselle, mutta myös kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnillemme. 

Olisi hyvä hyväksyä vanheneminen osana elämän kokonaisuutta ja vaikka ikääntymisen muutokset ovat väistämättömiä meidän koko kehossa ja ihossa, voimme silti olla kauniita kaiken ikäisenä! 

Kuvat: Laura Heikkinen photography ja Esse Skincare

Lähde ja lisää:
Una Nuotio: Kerro, kerro kuvastin. Kauneudenhoidon käsikirja.
Esse Skincare ja Esse-koulutukset
Stiens, Rita: Totuus kosmetiikasta
Katja Kokko: Kasvojen lihakset ja ilmeiden anatomia koulutus kosmetologeille

Avainsanat: ikääntyvä iho, anti-age, ikääntyvän ihon hoito, rypyt ja juonteet, veltostunut iho, kokonaisvaltainen ihonhoito