Ekohoitola Red Roses Blogi

Ihonhoito eri vuodenaikoina: kesä/loppukesä

Lauantai 13.8.2022 klo 10:05 - Seija

Ihonhoito eri vuodenaikoina: kesä/loppukesä

Ihonhoito_kesa_kokonaisvaltainen_ihonhoito

Kuten aikaisemmin keväällä kirjoitin eri vuodenaikojen huomioimisesta ihonhoidossa ja silloin käsittelin ihonhoitoa keväällä. Nyt kesä on jo melkein mennyt (miten se menikin taas niin nopeasti) ja alamme kääntyä syksyä kohti. Saimme kuitenkin jonkin verran nauttia auringosta ja lämmöstä piiitkän talven jälkeen vaikkei tämä kesä aurinkoisuudessaan vetänyt vertoja kahdelle edelliselle kesälle. 

Kun kevät on uudistumisen aikaa, on kesä vastaavasti kasvun aikaa. Kesällä luonto vihertää, kukkii ja kukoistaa sekä ilmankosteus on parempi kuin talvisin ja loppukesästä ilmankosteus vielä lisääntyy. 

Kesällä lämpö ja valoisuus tekee meistä energisempiä, jaksamme paremmin kuin talvella. Kesä parantaa myös meidän vastustuskykyä ja mielialaa sekä ihomme voi kesällä monesti paremmin kuin talvella. Näin loppukesästä voimme kuitenkin olla väsyneitä, ärtyneitä ja jopa hiukan masentuneita. Koska meidän kesä on niin lyhyt, kesällä voi helposti tulla tunne, että jokainen kesäinen hetki pitää hyödyntää ja emme ehkä maltta sitten levätä kunnolla. Pitkät valoisat päivät ja etenkin keskikesän valoisat yöt ovat pitäneet meitä hereillä pidempään ja on mahdollisesti vaikeuttanut säännöllisen rytmin ylläpitämistä. Jos tähän vielä lisätään helle, joka uuvuttaa kehoa ja entisestään vaikeuttaa nukkumista, voimme olla loppukesästä todella väsyneitä. Kesällä voi muutenkin käsittelemättömät ja kuumat tunteet tulla pintaan ylisuorittamisena ja perfektionismina, joka lisää vielä meidän uupumusta loppukesää kohden..

Suomessa kesät ovat yleensä lempeitä, mutta lämpötilaerot talveen verrattuna voivat silti olla suuret. Koska kesä on lyhyt ja näin ollen emme ole tottuneet kuumuuteen, se tuo meille omat haasteet. Lisääntynyt kuumuus aiheuttaa hikoilua sekä myös ärtyneisyyttä, kuumotusta, erilaisia ruoansulatusongelmia ja tulehdusoireita. Iho voi helposti lehahdella ja siihen voi tulla pigmenttimuutoksia sekä se voi oireilla erilaisilla tulehduksilla kuten ruusufinnillä. Loppukesästä keho voi olla kaikin puolin turvonnut, raskas ja jäykkä.

Vaikkakin näin loppukesästä iho voi näyttää paremmalta päivetyksen ja paremman kosteuspitoisuuden ansiosta, voi siinä lähemmässä tarkastelussa huomata aurinkovaurioita varsinkin, jos auringolle on altistunut kesällä paljon. Loppukesästä iholla voi näkyä ennenaikaisen vanhenemisen merkkejä, kuten pigmenttimuutoksia ja selkeästi syventyneitä ryppyjä etenkin kaulan ja decolteen iholla. Liiallisen auringonoton todelliset haittavaikutukset näkyvät usein vasta vuosien kuluttua.

Kehon ja mielen hoito loppukesällä

Meillä monella ajatukset pyörivät jo tulevassa syksyssä ja talvessa, mikä voi olla hyvinkin inspiroivaa, mutta tällä hetkellä monella voi olla myös huolestuneita ajatuksia tulevasta. Jos emme pidä varaamme, stressi voi häivyttää nopeastikin kesäloman vaikutukset. Nyt mahdollisten lomien jälkeen, kun olemme vähän vielä rennompia, voisikin olla helppo suunnitella arkirutiinit paremmiksi ja vähemmän stressaaviksi sekä lisätä elämään asoita, jotka tuovat iloa arkeen.

Loppukesästä päivät lyhenee ja ilman kosteus lisääntyy. Aurinko voi edelleen lämmittää ja maahan sekä veteen on varastoitunut kesän lämpöä, joita kannattaakin vielä hyödyntää. Tässä hetkessä meidän kannattaakin keskittyä rauhoittumiseen ja voimien keräämiseen talvea varten. Anna luonnon ja sen kauneuden rahoittaa ja hoitaa kehoa, ui luonnon vesissä, kun vielä tarkenee, pyöräile tai kävele luonnossa ihan rauhallisesti luonnosta nauttien. Tee kaikkia niitä asioita, jotka lisäävät hyvää oloa ja iloa, nauti hyvästä seurasta ja pidä hauskaa. Fiilistele elokuun pimenevistä illoista, kuuntele saateen ropinaa, laita villasukat jalkaan, polta kynttilöitä ja nauti kuppi lämmintä teetä. Oletko jo kokeillut yin-joogaa?. Yin-joogaa toimii meditaation tavoin tasapainottamalla ja rentouttamalla hermostoa, helpottaa jännityksiä sidekudoksissa ja lihaksissa. Yin-jooga on erinomainen tapa rauhoittaa meidän ylivirittynyttä sympaattista hermostoa. Vinkki Sotkamolaisille: syyskuussa alkaa Sotkamon kansalaisopistossa ja Vuokatti Areenalla sunnuntaisin ohjattu Yin-jooga ja Kajaanilaisille: Yin-joogaa tiistaisin LadyLinessa (osallistuminen ei edellytä jäsenyyttä).

Edelleenkin ravinnon voi pitää kesäisen kevyenä etenkin, jos ilmat ovat lämpimiä. Ruoaksi kannattaa valita tuoreita kasviksia, salaatteja, hedelmiä, avokadoa ja tietenkin myös erilaisia yrittejä. Myös kehon nesteytyksestä kannattaa pitää edelleen huolta juomalla lämpöistä vettä, johon lisätty vähän sitruunaa ja puhdistamatonta merisuolaa. Veden lisäksi on hyvä nauttia myös mansikoita, kurkkua, vesimelonia ja kookosvettä, jotka ovat erinomaisia kehon nesteyttäjiä. Nyt kannattaa myös tankata kaikki ne vitamiinit, mitä maan ja auringon kasvattamat herkut meille tarjoaa kuten marjat, sienet, vihannekset, hedelmät ja erilaiset siemenet sekä säilöä niitä talven varalle. Kun sitten ilmat alkavat viilenemään, voidaan alkaa lisäämään lämpimiä ruokia sekä lisätä ravintoon proteiineja ja rasvoja. Myös ihon aurinkovaurioiden hoitoa tuetaan lisäämällä ruokavalioon omega-3-rasvahappoja ja C-vitamiinia.

Ihonhoito loppukesästä

Vaikka meidän iho voi kesällä monesti paremmin kuin talvella, on kuitenkin tärkeää hoitaa ihoa huolella myös kesäisin tai ainakin näin loppukesästä, jos kesällä hoito onkin jäänyt vähän retuperälle. Kesällä iho on altistunut erilaisille rasitteille kuten auringon UV-säteilylle, aurinkosuojille sekä katupölylle ja ilmansaasteille. Paras tapa pitää iho kauniina on suojata ihoa UV-säteilyltä käyttämällä aurinkosuojaa päivittäin jo heti helmikuun hangilta pitkälle syksyyn. Ja, kun käytät aurinkosuojaa päivittäin, myös kasvot tulisi puhdistaa päivittäin mieluiten öljypohjaisilla puhdistustuotteilla, jotka poistavat aurinkosuojat parhaiten iholta. 

Kesän jäljiltä iho voikin tuntua kuivalta ja tukkeutuneelta, kun kuumuus ja aurinko on aiheuttanut kosteuden haihtumista iholta. Vaikka kevyt rusketus saa ihon näyttämään terveemmältä, loppukesästä rypyt voivat olla syventyneet, iho menettänyt kimmoisuuttaan ja pigmenttiläiskät voivat olla tummentuneet riippuen siitä kuinka paljon aurinkoa on saanut.

Nyt voisikin olla hyvä aika käydä kosmetologilla ihonhoidossa, jossa voidaan tehdä välitsekkaus siitä, missä kunnossa iho on juuri nyt ja millaiset ihonhoitotarpeet ovat. Meillä jokaisella on erilaiset ihonhoidon tarpeet ja ne myös vaihtelevat vuodenaikojen vaihtuessa riippuen siitä, missä asumme ja mitä olemme tehneet: olemmeko olleet järvellä, olemmeko samoilleet metsissä vai olemmeko olleet sisällä.

Kosmetologissa hoidoissa keskitytään näin loppukesästä ihon värin kirkastamiseen ja ihon elvyttämiseen sekä kosteuttamiseen. Essen kasvohoidoissa hoidon vaikutusta tehostetaan ampullilla, joka valitaan ihon tarpeen mukaisesti: 

  • Brightening korjaamaan epätasaista ihon väriä, kirkastamaan ja elvyttämään ihoa. 
  • Clarifying tukkeutuneelle ja epäpuhtaalle, akne-iholle tasapainottamaan liiallista talituotantoa
  • Intensity eli ns. tuhkimoampulli, ikääntyvälle silottamaan ja madaltamaan ryppyjä. 
  • Hyaluronic kuivalle, kosteusköyhälle iholle hoitamaan ennenaikaisia vanhenemisen merkkejä
  • Hydroboost kuivalle, herkistyneelle ja herkästi reagoivalle iholle syväkosteuttamaan, rauhoittamaan ja tasapainottamaan ihoa.
Ihonhoito_ampullit_esse_skincare_ninnu.visual
Kuva Esse Skincare Finland & Ninnu Visual

Eikä pidä unohtaa vartalohoitoja, jotka ovat myös ajankohtaisia näin loppukesästä. Vartalohoidot kirkastavat ja silottavat ihoa sekä auttavat pidentämään rusketuksen kestoa. 

Loppukesän ihon hoidossa keskitytään aurinkovaurioiden korjaamiseen, ihon kosteuttamiseen ja elvyttämiseen. Iholle saakin käyttää runsaasti erilaisia tehoaineita ja myös nuoremmalle iholle voi kuuriluontoisesti käyttää ikääntyvälle iholle tarkoitettuja tuotteita. Hoidettu ja hyvin kosteutettu iho säilyy kauniimpana pidempään ja palautuu paremmin auringon aiheuttamasta rasituksesta.

Ihonhoidon tärppituotteita näin loppukesästä ovatkin kosteuttavat kasvovedet, ikääntymisen merkkejä ehkäisevät ja korjaavat seerumit ja kasvoöljyt, kuorinnat, ravitsevat ja elvyttävät naamiot sekä ihoa vahvistavat ja aurinkovaurioita korjaavia omega-rasvahappoja sisältävät tuotteet.

Rusketuksen kestoa voi pidentää kuorimalla kuollutta ihosolukkoa pois, jolloin päivetys näyttää vieläkin paremmalta. Essen kahdesta kuorinnasta Microderm Exfoliator sopii herkälle ja ohuelle iholle, kun taas Cocoa Exfoliator sopii normaalille, seka- ja rasvaiselle iholle.

Auringon kuivattama iho nauttii kosteuttavasta kasvovedestä. Toner Plus ja Sensitive Toner ovat Essen kasvovesistä mitä loistavimmat kosteuttamaan ihoa sekä korjaamaan aurinkovauroita ja ikääntymisen merkkejä niiden pohjana toimivan aloe veran sekä niiden sisältämien prebioottien ansioista.

Luonnonkosmetiikan tehokkaampiin kuuluvat tehoseerumit Ageless Serum, Intensity Serum ja Resurrect Serum korjaavat ikääntymisen merkkejä. Jos sinulla on pigmenttiläiskiä ja ihosi on veltostunut sekä elottoman värinen, sinun sopii parhaiten ihon väriä tasoittava tehoseerumi Ageless Serum. Jos ihosi on auringon ja veden kuivattama ja siksi rypyt ovat syventyneet ja lisääntyneet, silloin sinulle sopii tuhkimoseeruminakin tunnettu Intensity Serum. Jos taas ihosi on herkkä, silloin sinulle sopii Resurrect Serum, joka vähentää pigmentaatiota, silottaa juonteita, tehostaen ihon kiinteytystä ja parantaen ihon tasaisuutta.

Näin loppukesästä on tärkeää muistaa ottaa korjaavat ja suojaavat kasvoöljyt käyttöön. Essen Repair Oil on täydellinen tuote aurinkovaurioiden korjaamiseen sen sisältämien omega-rasvahappojen ansiosta. Omega-rasvahapot ravitsevat ihoa monipuolisesti rauhoittaen tulehduksia, siloittaen juonteita, korjaten ikääntymisen merkkejä ja aurinkovaurioita kirkastaen ihoa ja vaalentaen pigmenttimuutoksia. Siksi myös omega-rasvahappoja sisältävät Essen Omega Light, Deep ja Rich tehokuurit ovat mitä parhaimmat näin loppukesästä kirkastamaan ja kosteuttamaan ihoa. 

Ihonhoito_kesa_kosteuttaminen

Silmänympärysihon pigmentoitumisen ehkäisyn ja hoitamisen tärkein tuote on silmänympärysvoide. Essen Eye Contour Cream on poikkeuksellisen tehokas silmänympärysvoide pigmentoituneelle silmänympärysiholle, joka myös silottaa pieniä ryppyjä. Eye Contour Cream voi myös käyttää paikallisesti muillekin pigmenttiläiskille vaalentamaan niitä.

Mutta näin loppukesän todellinen supertuote on kuitenkin kosteuttava, elvyttävä ja ravitseva Essen Cream Mask, joka on erinomainen auringon aiheuttamien vaurioiden erityisesti pigmenttiläiskien hoitoon. Pigmenttiläiskien tehohoitona Esse Cream Mask kannattaakin jättää vaikuttamaan yön yli. Naamiota voi käyttää myös silmänympärysiholle. 

Kun hoidamme ihoamme kesällä hyvin, autamme sitä myös voimaan paremmin talvella.
Lähteet:
Katja Kokko: Ihonhoidon vuosikalenteri kesä ja loppukesä https://katjakokko.com/tag/ihonhoidon-vuosikalenteri/
Kaur, Pokka, Sharma, Sotkasiira: Pohjoista ayurvedaa keholle, mielelle, iholle
Rosi Sotkasiira: Ayurvedan vuodenajat, Pro koulutus kosmetologeille https://www.rosilindas.com/
Esse Skincare koulutukset https://esseskincare.fi/

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ihonhoito, kokonaisvaltainen ihonhoito, ayurveda, esse, ihonhoito kesällä, epäpuhdasiho, pigmenttiläiskät, ihonhoito eri vuodenaikoina, kesä, loppukesä, syksy, kauneushoitola, Esse Skincare

Ikääntyvä iho

Torstai 12.5.2022 - Seija

Ikääntyvä iho

Millainen on ikääntyvä iho? Miten ikääntyminen vaikuttaa ihoon? Voimmeko itse vaikuttaa siihen, miten ihomme ikääntyy? Ja miten voimme hoitaa ihoamme niin, että se ikääntyy kauniisti? Näihin kysymyksiin pyrin vastaamaan tässä kirjoituksessani.
Ikääntyvän ihonhoito, ikääntyvä iho kauniina kaikenikää, mikrobiomi-ihonhoitoa

Iho on meidän suurin elin ja sen tehtävänä on suojata kehoamme ulkoisia haittatekijöitä vastaan, estää veden haihtumista elimistöstä, säädellä meidän lämpötilaa, tuottaa D-vitamiinia ja välittää tuntoaistimuksia.

Ihon ulkonäkö ja rakenne muuttuvat iän mukana, mikä on täysin normaalia ja väistämätöntä. Ihon ikääntyminen alkaa vähitellen noin 25-30 ikävuoden tienoilla, mutta on hyvin yksilöllistä, missä vaiheessa muutokset alkavat näkyä. Iho ikääntyy hitaasti ja se näkyy yksilöllisesti riippuen meidän ihotyypistä, elämäntavoista ja siitä, miten hoidamme ihoamme.

Iho ikääntyy kahdella eri tapaa: sisäisesti eli iänmukaisesti, jolloin siihen vaikuttavat meidän geenit ja ulkoisesti eli ennenaikaisesti, jolloin siihen vaikuttavat meidän elintavat. 

Kun iho ikääntyy iänmukaisesti, sitä säätelee vahvasti meidän geenit. Iho rypistyy ja veltostuu ikääntymisen myötä ja tähän emme voi juurikaan vaikuttaa muuten kuin plastiikkakirurgian keinoin. Suurin osa, jopa 80 prosenttia, meidän ihon ikääntymisestä on ennenaikaista, johon voimme vaikuttaa meidän omilla elintavoillamme. Ennenaikaista ikääntymistä aiheuttavat pitkittynyt stressi, runsas sokerin ja hiilihydraattien käyttö, alkoholi, tupakointi, kehon matala-asteinen tulehdus, liiallinen auringonotto, ilmansaasteet, unenpuute, liikunnan ja raittiin ilman puute. Myös liiallinen liikunta, josta ei palaudu kunnolla, ikäännyttää ihoa. Kaikki edellä mainitut aiheuttavat oksidatiivista stressiä kehossa eli lisäävät vapaiden radikaalien tuotantoa aiheuttaen soluvaurioita. Oksidatiivinen stressi kiihdyttää kehon glykaatiota eli sokeroitumista. Tämä haurastuttaa ja jäykistää sidekudossäikeitä eli ihon vahvana, kimmoisana ja joustavana pitävää kollageenia ja elastiinia. Tällöin iholle ilmestyy ryppyjä ja kudos veltostuu.

Iänmukaisesti ja ennenaikaisesti ikääntyvät ihot myös näyttävät erilaisilta. Stressi, epäterveelliset elämäntavat ja hoitamattomuus näkyvät iholla sameutena ja elinvoimaisuuden puuttumisena sekä iho tuntuu karhealta. Kun taas, omasta hyvinvoinnistaan ja säännöllisistä ihonhoitorutiineistaan huolenpitävän iho näyttää terveeltä ja kuulaalta ja rypyt ja juonteet ovat pehmeitä eivätkä niin syviä. 

Miten ikääntyminen vaikuttaa ihoomme?

Ensimmäiset ikääntymisen merkit alkavat näkyä jo parikymppisenä ihon kuivuutena, naururyppyinä silmäkulmissa ja juonteinä suupielissä. 

Ikääntyessämme solujen uusiutuminen hidastuu, jolloin iho ohenee, kuivuu, rypistyy sekä menettää pehmeyttään ja kimmoisuuttaan. Kun iho ohenee, se tulee myös alttiiksi erilaisille ulkoisille haittatekijöille, kuten UV-valolle ja ilmansaasteille.

Ihon tärkeimpiä nuorekkuuden ylläpitäjiä ovat kollageeni, elastiini ja hyaluronihappo. Näiden ansiosta iho on kirkas, pehmeä, joustava ja kimmoisa. Tällöin iho  ei tunnu kiristävältä ja karhealta. Ikääntyessämme kollageenin, elastiinin ja hyaluronihapon määrä ihossamme vähenee, jolloin iho kuivaa, rypistyy, veltostuu ja muuttuu sameaksi ja harmaaksi.

Ihon ylempien kerrosten eli epidermiksen ja dermiksen väliset liitokset muodostuvat papilleista, joiden tehtävänä on kuljettaa ihon ylemmän kerroksen eli epidermiksen tarvitsemia ravinteita, kosteutta ja happea. Ikääntymisen myötä papillit lyhenevät ja niiden määrä vähenee. Sen seurauksena iho menettää joustavuuttaan ja kimmoisuuttaan, iho veltostuu ja ryppyjen määrä lisääntyy. Kun kudos veltostuu, ihohuokoset laajenevat, iho menettää hohtonsa ja se näyttää karhealta. 

Kollageenia ja elastiinia muodostavat fibroblastisolujen määrä vähenee noin 25-30 ikävuodesta alkaen, ja tällöin ihon kimmoisuus ja kosteuspitoisuus alkavat vähentyä.

Hormonaalisen toiminnan hidastuessa ihon tärkein tukirakenne kollageenisäikeet alkavat paksuuntua ja jäykistyä, jolloin se hajoaa ja katkeilee helpommin. Tällöin iho ei pysty korjaamaan itseään niin helposti, mikä näkyy juonteina ja ihon veltostumisena. Elastiinisäikeet, jotka pitävät ihon joustavana, rappeutuvat. Varsinaisesti kollageenin ja elastiinin häviäminen alkaa vaihdevuosien aikana noin 50 ikävuoden jälkeen. 

Ihomme on myös uusiutuva elin, ja sen solut uusiutuvat noin 30 vuorokauden sykleissä. Tuona aikana vanha kuollut ihosolukko hilseilee ihon pinnasta ja korvautuu uusilla soluilla. Mutta tämä ihosolujen uusiutuminen ei kuitenkaan jatku loputtomasti. Ihosoluilla on niin sanottu Hayflickin raja, joten jokainen ihosolu voi uusiutua noin 60 kertaa. Kun ihon mikroverenkierto heikkenee, iho ei saa enää ravinteita ja happea. Epidermiksen eli ihon uloimman kerroksen solujen muodostus heikkenee ja myös solujen jakautuminen hidastuu. Solut ovat pienempiä ja niiden elinikä lyhenee, jolloin epidermis paksunee, mutta elävät ihokerrokset ohenevat. Ihon oheneminen näkyy kalpeutena ja couperosana.

Ihossa olevien tali- ja hikirauhasten määrä vähenee sekä niiden toiminta heikkenee, mikä vaikuttaa ihon kuivuuteen sekä melanosyyttien määrä vähenee, jolloin meidän kyky ruskettua heikkenee ja syntyy epätasaista pigmentaatiota.

Hormonitoiminnan muutoksien myötä karvaa voi myös alkaa kasvaa paikoissa, joissa niiden ei haluaisi kasvavan, esimerkiksi kasvoissa.

Miten voimme itse vaikuttaa ihon ikääntymiseen?

Ikaantyva_iho, probioottinen_ihon_hoito, mikrobiomi-ihontoito

Emme voi välttyä ihon ikääntymiseltä, mutta voimme kuitenkin viivästyttää ihon ennenaikaisia ikääntymismuutoksia tekemällä terveellisiä elämäntapavalintoja ja käyttämällä omalle iholle sopivia tuotteita, jotka optimoivat ihon terveyttä pitkällä aikavälillä. 

Monesti iho nähdään erillisenä osana muusta kehosta ja jos ihossa on jokin ongelma, keskitymme hoitamaan vain ongelman näkyviä merkkejä esim.  ikääntyessä toivomme ihon hoidossa voivamme vaikuttaa ihon ryppyihin ja kiinteytykseen. 

Kuitenkin ihon kunto on yleensä seurausta siitä, mitä meidän kehossa tapahtuu. Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, rypyt ja ihon veltostuminen ovat yhteydessä kollageenin ja elastiinin muodostukseen ihossa ja tähän puolestaan vaikuttaa monet tekijät. Ihoa ennenaikaisesti ikäännyttää erityisesti stressi, tupakka, alkoholi, epäterveellinen ruokavalio, ilmansaasteet ja voimakas UV-säteily. 

Jos ihon oma suojabärriääri eli ihon oman suojamekanismin toiminta on heikentynyt mm. edellä mainituista syistä ja iho on eräänlaisessa tulehduksellisessa tilassa, ihon ikääntyminen kaksinkertaistuu. Voimme siis todeta, että ihon ikääntymiseen kannattaa alkaa kiinnittää huomiota noin 25-35 vuotiaana, mutta erityisesti meidän kannattaa kiinnittää huomiota ihon terveyteen kokonaisuutena kuin joihinkin yksittäisiin oireisiin ja ryppyihin. 

Elämäntapojen huomiointi

Stressi on haitallinen meidän keholle erityisesti vaihdevuosi-ikäisille. Pitkäkestoinen stressi saa meidän hormonitoiminnan sekaisin, sillä se pitää kortisolitasoja koholla kaiken aikaa. Tämä vastaavasti saa meidän verensokerin kohoamaan, jolloin pitkään jatkuessaan se häiritsee meidän sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaa ja sotkee koko hormonitoiminnan. Ja se taas aiheuttaa elimistölle monia muita ongelmia, jotka edesauttavat ihon ikääntymistä. 

Mutta miten saisimme vähennettyä stressiä? Helpommin sanottu kuin tehty ja mm. tämän asian kanssa painiskelen itsekin hyvin usein, kun viimeiset kaksi vuotta eivät ole olleet yrittäjälle ne kaikkein helpoimmat. Yksi parhaista neuvoista on tämän hetken trendi: mene metsään, haistele metsän tuoksua, kuuntele linnun laulua, nauti auringosta. Muutenkin yritä oppia päästämään irti kaikenlaista suorittamisesta, nauti pienistä ja ihanista asioista arjen keskellä kuten ystävistä, perheestä tai lemmikeistä. 

Myös ruokavaliolla, liikunnalla ja riittävällä levolla voimme vaikuttaa meidän hormonitoimintaan. 

Koska suoliston kunto näkyy suuresti ihossa, on ruokavaliolla suuri merkitys myös ihon terveyteen ja ikääntymismuutoksiin. Ensinnäkin kannattaa pyrkiä säilyttämään mikrobien monimuotoisuus niin suolistossa kuin myös ihossa. Hyviä suoliston mikrobiston ylläpitäjiä ovat kuumentamattomat ja hapatetut ruoat kuten hapankaali. Suoliston ja ihon mikrobien monimuotoisuuden ylläpidossa auttaa myös kaikki luonnossa ja metsässä vietetty aika sekä luonnonmukainen puutarhanhoito, jolloin saamme luonnosta kehoomme erilaisia bakteereja. Myös laadukkaat probioottivalmisteet niin sisäisesti nautittuna kuin ihonhoitotuotteissa auttavat taistelemaan ikääntymismuutoksia vastaan. 

Puhdas ja prosessoimaton ruoka on tärkeä terveen ja toimivan ruuansulatuksen ja suoliston tukemiseksi. Valitse lautasellesi puhdasta ja värikästä ruokaa mieluiten luomutuotteita. Koska iän myötä kilot alkavat helpommin tarttumaan kehoon, on silloin vielä tärkeämpää kiinnittää huomiota ruoan laatuun ja määrään. Huolehdi riittävästä proteiinin määrästä, suosi värikkäitä vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Varmista, että saat riittävästi välttämättömiä rasvahappoja nauttimalla esimerkiksi 15 g pellavansiemenöljyä päivässä. Kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, että kupari ja sinkki ovat tasapainossa, sillä nämä kaksi mineraalia kilpailevat keskenään imeytymisessä ja usein seurauksena voi olla kuparin puutos. Kuparia tarvitaan kollageeni- ja elastiinisynteesiä varten. Huolehdi myös, että juot riittävästi vettä ja mieluiten lämmintä vettä, jolloin se imeytyy kehoon paremmin. Mutta ennen kaikkea, nauti ruuasta, syö hitaasti ja rentoutuneesti.

Yksittäisistä ruoka-aineista sokeri ikäännyttää ihoa ihan yhtä paljon kuin tupakka ja UV-säteily. Sokeri jäykistää kollageenisäikeitä, jolloin ihon on vaikeampi uusiutua ja korjata itseään, ihon kimmoisuus ja notkeus häviää, iho ohenee ja rypistyy. Suuret määrät sokeria voi turvottaa silmänympäryksiä, veltostuttaa ihoa, vahvistaa uurteita ja kellastuttaa ihoa.

UV-säteilyn määrä on suurempi kuin ennen, koska otsonikerros on ohentunut. Liiallinen altistuminen UV-säteilylle vaurioittaa kollageeni- ja elastiinisäikeitä aiheuttaen ennenaikaista ikääntymistä. UV-säteily on jopa suurin yksittäinen ikäännyttävä tekijä. Riittävän D-vitamiinin saamiseksi on kuitenkin hyvä altistaa itsensä auringolle 15 minuuttia päivässä ja sen jälkeen on tärkeää suojata iho mieluiten vaatetuksella. Jos se ei ole mahdollista, käytä mineraalipohjaista fysikaalista aurinkosuojaa, joka suojaa heti iholle levittämisen jälkeen muodostaen iholle haitallisia säteitä heijastavan pinnan. Kemialliset aurinkosuoja imeytyvät ihoon, jolloin ne antavat suojan UV-säteitä vastaan puolen tunnin päästä levittämistä. Kemiallisten aurinkosuojien vaikutusta kehoomme ja ympäristöön on tutkittu paljon, erityisesti niiden hormonaalisia vaikutuksia ja yhteyttä rintasyöpiin, mutta jo pelkästään kemiallisten aurinkosuojien sisältämän oksibentsonin, joka on haitallinen vesistöille, vuoksi suosittelen käyttämään fysikaalisia suojia. 

Ikääntyvän ihon hoito

Ihon ikääntyminen koskettaa kaikkia ihotyyppejä ja myös ikääntyessä ihoa tulee hoitaa ihotyypin mukaisilla tuotteilla. 

Ikääntymistä ehkäisevä ihonhoito kannattaa aloittaa jo noin 35 vuotiaana sillä suurimmat muutokset alkavat näkymään +40 vuotiaana. On kuitenkin hyvä muistaa, että liian aikaisin aloitetut liian aktioivat tuotteet myös ikäännyttävät ihoa ennenaikaisesti, joskaan luonnonkosmetiikassa ei ole ihan niin tarkkaa määritystä anti-age-tuotteille, vaan tuotteet valitaan ennemminkin ihotyypin mukaisesti.

Säännöllinen ja lempeä ihonhoitorutiini ihotyypin mukaisilla laadukkailla tuotteilla auttavat ihoa säilymään elinvoimaisena, pehmeänä ja joustavana rypyistä huolimatta. 

Ihon hoidossa tulee välttää voimakkaita ja liian peseviä puhdistusaineita ja kuorintoja. Puhdistusaineet ja kuuma vesi poistavat iholta ihon itse valmistamaa kosteuttavaa öljyä eli ihotalia. Tämä öljy on aineenvaihdunnan näkökulmasta kallista tuottaa, joten meidän ei todellakaan tulisi pestä tätä kaikkea pois. Tali on täydellistä ruokaa meidän ihon omille mikrobeille, jotka ovat välttämättömiä optimaalisen ihon terveydelle. Joten iho onkin hyvä puhdistaa illalla miedolla puhdistusaineella, jos sinulla on meikkiä tai aurinkovoidetta tai olet altistunut ilmansaasteille. Aamuisin riittää pelkkä kevyt huuhtelu haalealla vedellä ja näin myös iltaisin, jos olet päivän ollut kotona ilman meikkiä ja aurinkovoidetta.

Vaikka aikaisemmin mainitsin kuorinnan välttämistä, kuorinta ei aina ole pahasta. Satunnainen mieto kuorinta auttaa irrottamaan tiukassa olevia kuolleita ihosoluja, mutta liian voimakas erityisesti kemiallinen kuorinta voi aiheuttaa ihovaurioita ja nopeuttaa ikääntymistä pitkällä aikavälillä.

Koska ikääntyvän ihon soluväliaineen määrä alkaa pikkuhiljaa vähenemään ja iho kuivuu, kannattaa ihon kosteuttamiseen panostaa. Ihon oman kosteustasapainon ylläpitämisessä on tärkeää kiinnittää huomiota ihon oman suojakerroksen kunnossapitämiseen. Ihon suojakerrokselle ovat tärkeitä hapan pH ja mikrobien monimuotoisuus. Hyvät mikrobit viihtyvät happamissa olosuhteissa ja koska monet puhdistustuotteet ovat emäksisiä, ihon pH tulisi puhdistuksen jälkeen tasapainottaa kasvovedellä. 

mikrobiomi-ihonhoito, ikaantyvan_ihon_hoito, probioottinen ihonhoitoMyös Essen pro-, pre- ja postbiootteja sisältävät tuotteet tähtäävät siihen, että iholla hyvät mikrobit pysyisivät voitolla. Probiootit ovat eläviä hyviä bakteereja ja prebiootit ovat taas niiden ruokaa. Postbiootit ovat mikrobien aineenvaihduntatuotteita, jotka voivat nekin vaikuttaa hyvien mikrobien kasvuun. Näitä ainesosia sisältävillä ihonhoitotuotteilla voidaan siis vahvistaa ihon omaa suojakerrosta ja edistää sen kosteustasapainoa. Käyttämällä probioottisia ihonhoitotuotteita ja varmistamalla, että kaikki ihonhoitotuotteet tukevat ihon tervettä mikrobiomia, voit vähentää ihon herkkyyttä merkittävästi sekä hidastaa ikääntymismuutoksia ihossa.

Tuotteita valitessa määrä ei aina takaa tehokkuutta. Puhdistustuotteiden ja kasvoveden lisäksi tärkeimmät ovat silmänympärysvoide, kosteusvoide ja/tai ihoöljy sekä iholle voidaan valita ihon kunnosta riippuen mahdollisesti kosteuttava/kiinteyttävä seerumi, kuorinta ja naamio. 

Vaikka laadukkailla ihonhoitotuotteilla voidaan ehkäistä ja hidastaa ihon vanhenemista ennalta, pehmentää ryppyjä ja ylläpitää kuntoa, todelliset tulokset saadaan hoitamalla kokonaisuutta myös ihon pintaa syvemmältä. Tähän kuuluu myös kasvojen lihasten aktivoiminen esimerkiksi kasvohieronnalla, gua shalla tai kasvojoogalla. 

Kasvohieronta parantaa verenkiertoa, jolloin myös lymfakierto vilkastuu ja kuona-aineet poistuvat kudoksista, mikä vähentää turvotusta. Hieronta myös kiinteyttää ihokudosta tehostamalla kollageenin ja elastiinin tuotantoa. Kun solut ja kudokset saavat paremmin happea ja ravinteita, ne uusiutuvat nopeammin. Kasvojen hieronta ja lihasharjoittelu rentouttavat kasvojen lihaksia tuoden kasvoille hehkua ja levollisuutta. Tämä vaatii säännöllisyyttä, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.

Herkkäihoiset voivat monesti vältellä hoitoja ja ihonhoitotuotteita pelätessään ihon herkkyysreaktioita, jolloin heidän iho voi ikääntyä nopeammin. Herkälle iholle ovat kuitenkin hyväksi erilaiset rentouttavat ja ihoa vahvistavat hoidot kuten lymfahieronta. 

Kosmetologi on paras ammattilainen arvioimaan ihon kuntoa. Esimerkiksi Esse kouluttaa meitä kosmetologeja jatkuvasti ja näin lisää meidän ymmärrystä ihon ja ihon mikrobiomin toiminnasta. Pelkällä kotihoidolla ei saavuteta yhtä hyviä tuloksia kuin koti- ja hoitolahoidon yhdistelmällä. Kun hoitolahoitoon yhdistetään toisen ihmisen kosketus ja kasvojen ja decolteen hieronta sekä hoitolatuotteet, saadaan aikaan parhaimmat hoitotulokset. Kosmetologilla säännöllinen käynti on myös ennaltaehkäisevää hoitoa. Kosmetologi seuraa ihon kuntoa ja neuvoo kotihoidossa ja tuotteissa. Tällä on iso merkitys ihon tasapainon säilyttämiselle, mutta myös kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnillemme. 

Olisi hyvä hyväksyä vanheneminen osana elämän kokonaisuutta ja vaikka ikääntymisen muutokset ovat väistämättömiä meidän koko kehossa ja ihossa, voimme silti olla kauniita kaiken ikäisenä! 

Kuvat: Laura Heikkinen photography ja Esse Skincare

Lähde ja lisää:
Una Nuotio: Kerro, kerro kuvastin. Kauneudenhoidon käsikirja.
Esse Skincare ja Esse-koulutukset
Stiens, Rita: Totuus kosmetiikasta
Katja Kokko: Kasvojen lihakset ja ilmeiden anatomia koulutus kosmetologeille

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ikääntyvä iho, anti-age, ikääntyvän ihon hoito, rypyt ja juonteet, veltostunut iho, kokonaisvaltainen ihonhoito

Ihonhoito eri vuodenaikoina: kevät

Keskiviikko 13.4.2022 - Seija

Ihonhoito eri vuodenaikoina

kauneudenhoito_vuodenajat_kokonaisvaltainen_ihonhoito.jpg

Kun haluamme palauttaa luonnollisen terveen ihomme, on ihonhoidossa hyvä ottaa huomioon myös vuodenaikojen vaihtelu. Olemme osa luontoa samalla tavalla kuin puut ja kasvit ja siksi on tärkeää tasapainon saavuttamiseksi elää luonnon rytmin mukaisesti myös ihonhoidossa. 

Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme vaikuttaa ruokavalion ja stressin lisäksi myös monet rytmiset asiat, kuten kuukautiskierto, vuorokausirytmi ja vuodenaikojen vaihtelu. Ja erityisesti meillä Suomessa nähdään eri vuodenaikojen täysin toisistaan poikkeavat sääolosuhteet ja se, miten ne vaikuttavat meihin ja meidän ihoon. 

Ympäristö näkyy meillä ihossa, kehossa ja mielessä ja ympäristössä näkyvät muutokset vaikuttavat meihin olennaisesti. Olet ehkä itsekin huomannut, että talvella väsyttää enemmän ja iho kuivuu, kun taas kesällä olo on virkeämpi ja ihokin voi usein paremmin. Hyvinvoinnin tukemiseen tarvitsemme eri keinoja eri vuodenaikoina. Myös ihonhoitoa, samoin kuin muita terveysrutiineja tulee tarkastella etenkin vuodenaikojen vaihtuessa ja niitä on hyvä muuttaa eri vuodenaikoihin sopivaksi. Unen tärkeyttä ihon hoidossa ei voi riittävästi korostaa. Riittävä lepo onkin todella tärkeä kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa kaikkina vuodenaikoina. 

Kaikkina vuodenaikoina perusasiat kuitenkin pysyvät samoina: huolellinen puhdistaminen iltaisin ja ihon kosteuttaminen. Eri vuodenaikoina ihonhoitotuotteita valitessa otetaan huomioon ihon sen hetkinen kunto ja tarpeet, joihin vaikuttavat ikä, hormonaaliset muutokset ja sen hetkiset sääolosuhteet.

Yleisesti suositellaan myös kosmetologilla käyntiä ainakin kerran jokaisena vuodenaikana, jolloin on myös hyvä tarkistaa kotona käytettävien tuotteiden sopivuus iholle.

Olen talven aikana opiskellut ayurvedaa, koska ayurvedan näkemys iho-ongelmiin on kokonaisvaltainen ja tämä ajatusmaailma sopii omaan näkemykseeni. Ayurvedassa tavoitellaan kehon, mielen ja sielun tasapainoa ja ihon hyvinvointihan heijastelee sisäistä tasapainoa. Vastaavan tyyppinen ajatus on myös Essen filosofian taustalla. En tarjoa suoraan ayurveda-hoitoja, mutta se antaa lisäymmärrystä ihon toiminnasta ja mm. siitä miten eri vuodenajat ja eri kehotyypit vaikuttavat ihoon. Ayurveda auttaa minua suunnittelemaan hoidot jokaiselle asiakkaalle yksilöllisesti ja lisäksi saan vinkkejä ihon ja kehon hyvinvoinnin tukemiseksi. Tämän vuoksi painotan hoidoissani rauhoittumista, lepoa ja stressin hallintaa.

Talvi on nyt pikkuhiljaa vaihtumassa kevääseen joten aloitetaan tarkastelu keväästä. Yleisesti hyvinvoinnin hoitamisessa on kyse eri vuodenaikoina valmistautumisesta seuraavaan vuodenaikaan. Palaan täällä blogissa ja somessa vuodenaikoihin aina vuodenajan vaihtuessa esim. kesään kesäkuun alkupuolella.


Kevät

kevat_ihonhoito_kokonaisvaltainen_ihonhoito.jpg

Vaikka emme eläisi täysin ayurveda-oppien mukaan, voimme silti ottaa huomioon näitä vanhoja ja viisaita oppeja päivittäistä hyvinvointia lisätäksemme. Nyt talven vaihtuessa kevääseen luonto alkaa heräämään ja samoin ehkä mekin ;) Lumi sulaa, on tuulista ja kosteampaa. Valon määrä lisääntyy ja päivät pitenevät jolloin myös meidän aineenvaihdunta ja hormonitoiminta vilkastuvat samaa tahtia luonnon heräämisen myötä.

Keväällä osa meistä on energisempiä, mutta toiset taas voivat talven jäljiltä tuntea itsensä saamattomiksi, ärtyisiksi, väsyneiksi ja jopa masentuneiksi, olo voi olla tukkoinen ja raskas ja voi tulla erilaisia allergiaoireita, tukkoisuutta ja limaisuutta. Jotkut voivat kärsiä myös päänsäryistä ja unettomuudesta. Iho on monesti talven jälkeen kuiva, karhea, tukkoinen, samea ja harmaa ja iholla voi olla myös epäpuhtauksia.

Kevät on uudistumisen aikaa; luonto puhdistuu ja valmistautuu kesään ja myös meillä on hyvä hetki uudistumiselle ja puhdistautumiselle. Nyt onkin parasta aika käydä kosmetologilla erilaisissa hoidoissa. Huomaamme kyllä kasvojen ihon tukkoisuuden, mutta helposti unohdamme vartalon, joka kaipaa samalla tavalla hoitoa kuin kasvotkin. Hoitojen tulisikin huomioida meidät  kaikilla (ihon, kehon, mielen ja tunteiden) tasoilla eli hyvinkin kokonaisvaltaisesti


Kehon ja mielen hoito keväisin

Keväällä on hyvä tuoda keveyttä ravintoon lisäämällä kasviksia ja aivan erityisesti puhdistavia vihreitä yrttejä ja kasviksia, kuten nokkosta, pinaattia ja erilaisia viherjauheita, joita voi lisätä esimerkiksi smoothieen. Nyt on hyvä hetki vähentää limaisuutta lisääviä ruoka-aineita kuten maitotuotteita, vehnää ja sokeria erityisesti silloin, jos kärsit allergiaoireista. Ruokavalioon voi lisätä myös kehoa aktivoivia mausteita kuten chiliä, inkivääriä ja kurkumaa, joka myös vahvistaa kehon omaa immuniteettia. Kevät on myös hyvä hetki paastolle. Jos sinusta tuntuu, ettet pysty nestepaastoja pitämään, esimerkiksi minulle nämä on ollut aina haastavia migreeniherkän pään takia, voithan kokeilla Ayurveda Beauty Detox -puhdistuskuuria (Tilaa Rosilindasin opas tästä). Tämä ayurvedinen puhdistuskuuri poikkeaa totutuista paastoista siinä, että se ei ole nestepaasto ja se ottaa huomioon myös mielen detoxin.

Jos talvella olemme lepäilleet ja ottaneet rennosti niin keväällä kannattaa aktivoida itseään ja kehoa. Lisää ulkoilua raittiissa ilmassa ja harrasta lajeja jotka tuovat hien pintaa puhdistaen kehoa samalla kuona-aineista.

Keväällä on hyvä hetki uudistua myös mielen tasolla, ole rohkea ja spontaani, kokeile uutta. Siivoa kaikki turha ympäriltä niin fyysisesti kuin henkisesti, luovu kaikesta mikä ei enää palvele sinua, päästä irti kaikesta turhasta. 


Ihonhoito keväällä

Kevät on ihonhoidossa haastavaa aikaa. Tuuli edelleen kuivattaa ihoa ja ilman lämmetessä myös katupöly ja ilmansaasteet tuovat oman haasteensa ihon hoitamiseen. Nyt onkin paras aika varata kevään kasvo- ja vartalohoito tai ainakin aika ihonhoidon konsultaatioon, jossa voidaan tarkistaa, että käyttämäsi tuotteet vastaavat tämän hetkisiä tarpeitasi.

Kosmetologisissa hoidoissa satsataankin nyt detoxiin ja puhdistamiseen, ihon aktivoimiseen, kosteuttamiseen ja kirkastamiseen sekä pigmenttiläiskien ehkäisyyn.

Tarjoamissani Esse kasvohoidoissa hoito tehdään ihon tarpeen mukaisesti joko puhdistavana detox-hoitona tai antioksidantteja ja omega-rasvahappoja sisältävänä rauhoittavana ja kosteuttavana hoitona tai kirkastava ja ihon väriä tasoittavana anti-age-hoitona. Ja eihän vartaloakaan pidä unohtaa, vartaloakin voi helliä Detox-vartalohoidoilla.

Kasvojen kotihoito keväällä

Kotihoidoissakin panostetaan puhdistamiseen, kosteuttamiseen ja suojaamiseen sekä pigmenttiläiskien ehkäisyyn. Iho kaipaa keväällä suojaa niin tuulen kuivattavalta vaikutukselta, ilmansaasteilta kuin lisääntyvältä UV-valoltakin.

Keväällä iholle voi tehdä kaksoispuhdistuksen, jota ei kuitenkaan suositella ohuelle, kuivalle ja herkälle iholle, mutta kun tekee molemmat puhdistuskerrat puhdistusmaidolla käyttäen esimerkiksi Esse Sensitive Cleanseria, herkkäihoinenkin voi kaksoispuhdistuksen tehdä. Kaksoispuhdistuksen voi tehdä päivittäin tai 1-4 kertaa viikossa ihon kunnon mukaan. 

Vaikka yleensä neuvon, ettei kuorintaa tarvitse tehdä niin usein, niin keväällä voi ihon uusiutumista tehostaa kuorinnalla. Monelle 1-4 kertaa kuukaudessa tehty kuorinta on hyvä, mutta oikein herkälle ja kuivalle iholle myös harvemmin tehdyt kuorinnat riittää. Kuivalle ja herkälle iholle kuorinnan voi korvata myös Detox-vaikutteisella naamiolla esim Essen Clay Mask savinaamiolla.

Myöskään keväällä ei tule unohtaa ihon kosteuttamista ja yksi tärkeä osa ihon kosteuttamisessa on kasvovesi, joka suikutellaan kasvoille ja kaulalle heti puhdistuksen jälkeen. Kasvovesi tasapainottaa ihon pH-arvon ja tuo iholle sen tarvitsemaa lisäkosteutta. 

Kosteuttaviksi hoitotuotteiksi kannattaa valita antioksidanttisia, kosteuttavia ja suojaavia tuotteita, jotka voivat olla hiukan keveämpia kuin talvella käytetyt tuotteet. Kevääseen sopivat erittäin hyvin myös omega-rasvahappoja sisältävät Omega Moisturiser tehohoitokuurit, jotka kosteuttaa, ehkäisee ja korjaa ihovaurioita. 

aurinkosuoja_pigmenttilaiskat_ihonhoito_kevaalla1.jpg

Ihon suojaamisessa ja vahvistamisessa öljyt ovat yksi tärkeimmistä ihonhoidon kulmakivistä. Nopeasti imeytyvä öljy ravitsee ihoa, pitää sen pehmeänä ja estää kosteuden haihtumisen iholta sekä suojaa tehokkaasti ympäristön aiheuttamilta rasituksilta. Erityisesti Essen Protect Oil on loistava tuote näin kevääseen. Öljy muodostaa iholle suojaavan kalvon altistuessaan UV-valolle tai vapaille radikaaleille suojaten näin ympäristön haittatekijöistä ja saasteilta samalla pehmentäen ja kosteuttaen ihoa.

Myös pigmenttiläiskien ehkäisy kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin keväällä, koska niiden hoitaminen jälkikäteen on haastavaa. On tärkeää suojata iho kevätauringolta samoin kuin kesäisinkin erityisesti, jos sinulla on taipumusta saada pigmenttiläiskiä. Aurinko voi olla petollinen keväällä pimeän talven jälkeen, kun iho on vielä herkkä UV-säteilylle, joten nyt viimeistään kannattaa tsekata aurinkovoiteet kuntoon.


Vartalon ihonhoito keväällä

Nyt viimeistään on hyvä muistaa hoitaa myös vartalon ihoa. Kuivaharjaus on yksi tehokas tapa poistaa kuollutta ihosolukkoa iholta. Tällöin ihon väri kirkastuu ja iho pehmenee. Kuivaharjaus on myös tehokas tapa tukea elimistön aineenvaihduntaa, vilkastuttaa pinta- ja hiusverenkiertoa, saada kuona-aineet liikkeelle. Kuivaharjaus on myös hyvä tapa pysähtyä oman kehollisuuden äärelle, antaa aikaa itselle, rauhoittua ja hoitaa stressaantunutta mieltä. Kuivaharjaus on helpointa tehdä ennen suihkua, mieluiten aamulla, koska harjaus saa kuona-aineet liikkeelle ja piristää kehoa. Kuivaharjaus tehdään kuivalla kuivaharjaukseen tarkoitetulla harjalla tai kuorintakintaalla lempein pyörivin liikkein aina kohti sydäntä. Kuivaharjauksen ja suihkun jälkeen tulee levittää vielä kostealle iholle vartalovoide tai -öljy. Minä käytän Essen Rich Body Moisturaiseria tai taivaallisen ihanaa ja helposti imeytyvää Essen Body Oilia. Ennen kuin huomaatkaan sinulla on ihanan pehmeä ja sileä iho ilman karheutta ja hilseilyä. Tällöin myös rusketus tarttuu tasaisesti. Voit myös varata ajan Detox-vartalohoitoon, jossa saat rentoutua ja nauttia, kun ihoasi hoidetaan.


Sokerointi

Sokeroinnin sesonkiaika on kesä, mutta sokerointi kannattaisi aloittaa jo nyt kesää silmällä pitäen. Sokeroinnissa on parasta sen on hellävaraisuus ja parhaimmillaan karvat pysyvät poissa useita viikkoja. Paras tulos sokeroinnissa saadaan muutamien sokerointikertojen jälkeen. Aluksi olisi hyvä käydä sokeroinnissa 3-4 viikon välein ja sen jälkeen käyntikertoja voi pidentää. Keväällä sokeroinnit on helpompi aloittaa, kun vielä käytämme pitkälahkeisia housuja ja hihoja ja karvan on helpompi antaa kasvaa piilossa. Kun aloitat sokeroinnin nyt keväällä, saat nauttia kesästä ilman huolia karvoista.Lähteet: 
Kaur, Pokka, Sharma, Sotkasiira: Pohjoista ayurvedaa keholle, mielelle, iholle
Rosi Sotkasiira: Ayurvedan vuodenajat, Pro koulutus kosmetologeille
https://www.rosilindas.com/
https://katjakokko.com/ihonhoidon-vuosikalenteri-kevat/
https://katjakokko.com/ihonhoitoa-luonnon-rytmien-mukaan-kevat/
https://esseskincare.fi/

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ihonhoito, kokonaisvaltainen ihonhoito, detox, ayurveda, esse, ihonhoito keväällä, epäpuhdasiho, pigmenttiläiskät, ihonhoito eri vuodenaikoina, kevät, kauneushoitola