Ekohoitola Red Roses Blogi

Ruusufinni eli rosacea

Lauantai 3.6.2023 klo 15.33 - Seija


Ruusufinni eli rosacea

Edellisessä blogikirjoituksessa, jossa käsittelin punoittavaa herkkää ihoa, oli myös lyhyesti ruusufinnin aiheuttajat ja hoito. Tässä kirjoituksessa paneudun vähän syvällisemmin siihen, mitkä tekijät vaikuttavat ruusufinnin puhkeamiseen ja mitkä sitä pahentavat sekä miten rosaceaa hoidetaan luonnonmukaisesti.Ruusufinni_eli_rosacea_punoittaa_kasvoilla.PNG

Ruusufinni eli rosacea puhkeaa yleensä 30-50 vuoden iässä ja on kolme kertaa yleisempää naisilla. Ruusufinni on sinänsä vaaraton, mutta se aiheuttaa iholle tulehdusta ja voi arpeuttaa kasvoja sekä oireet voivat kuormittaa henkisesti. Punoittavat kasvot ja nenä voivat aiheuttaa sosiaalista epävarmuutta ja häpeää, joten siihen kannattaa paneutua ja hakea hoitoa.

Ruusufinnin puhkeamiseen vaikuttavat tekijät

Ruusufinni on tulehduksellinen ihosairaus, jonka syyt ovat epäselviä, mutta siihen liittyy vahva perinnöllinen taipumus. Pohjoismaalaiset vaaleaihoiset sairastuvat ruusufinniin muita herkemmin. Aiheuttajaksi epäillään immuunipuolustuksen poikkeavuutta, hormonaalista ja/tai suoliston mikrobiston epätasapainoa ja hermoston liiallista herkkyyttä. Pitkään jatkunut henkinen ylikuormitus ja stressi heijastuu ihoon ja voi laukaista ruusufinnin sekä lisätä oireita. Oma merkityksensä on myös auringon UV-säteilyllä taudin puhkeamiseen ja pahenemisessa. Ruusufinnissä ihon normaalikasvustoon kuuluva demodex-talipunkki lisääntyy tavallista enemmän ja voin lisätä tulehdusreaktioita, mutta tätä ei pidetä varsinaisen taudin aiheuttajana.

Ruusufinni voi olla myös merkki kehon matala-asteisesta tulehduksesta, joita huono ruokavalio, tupakointi, univaje ja stressi lisää. On myös huomattu, että ruusufinnistä kärsivillä on enemmän suolisto-ongelmia kuten keliakiaa, ärtyvän suolen oireyhtymää ja helikobakteeri-infektiota. Syy-seuraussuhdetta ei ole pystytty osoittamaan, mutta voi olla, että ruusufinniin käytetyt antibiootit ovat voineet vaurioittaa suoliston mikrobiomia.

Kuten huomaamme ruusufinni syntyy useiden tekijöiden summana ja monesti sitä esiintyykin naisilla hankalimpien ruuhkavuosien aikaan, joten hoito vaatii kärsivällisyyttä, ammattilaisen apua ja oikeat tuotteet.

Ruusufinnin oireet

Ruusufinnin tunnistamista hankaloittaa, että samantyyppisiä oireita on myös muissa iho-ongelmissa. Rosacea oireilee lähinnä kasvojen keskialueella ja kuperilla pinnoilla kuten poskilla, nenänpielissä, otsassa ja leuassa, joskus myös silmäluomissa, mutta ei huulten ympärillä, missä POD pääasiallisesti oirehtii. Esiintymisalueella pintaverisuonet ovat laajentuneet sekä voi olla tulehtuneita märkärakkuloita ja turvotusta. Samanaikaisesti iho voi kuitenkin olla pintakuiva, hilseilevä ja herkkä. Ihossa voi tuntua myös kuumotusta, kirvelyä ja kipua. Ruusufinniä voi esiintyä myös silmissä, jossa se oireilee kuivasilmäisyytenä, luomien reunan tulehduksena, silmien punoituksena ja kuivumisena, silmätulehduksina ja näärännäppyinä. Oireet voivat myös vaihdella, ne voi parantua joksikin aikaa kunnes ne taas syystä tai toisesta puhkeavat uudelleen.

Ruusufinniä on monen eri asteista, joista lievin muoto on punoittava rosacea, jolloin iho punoittaa ruusufinnin tyyppialueilla voimakkaasti. Punoitus voi kadota pikkuhiljaa tai jäädä pysyväksi. Punoitukseen liittyy myös pistelyä, polttelua ja turvotusta sekä siinä voi näkyä laajentuneita verisuonia. Couperosa muistuttaa tätä lievintä muotoa, mitä se joskus onkin. Mutta kaikki ihon punoitus ei ole rosaceaa, sillä ihon pintaverisuonet voivat laajentua myös muista syistä kuten kovakouraisesta ihon hoitamisesta ja suurista lämpötilanvaihteluista.

Ruusufinni voi myös oireilla märkäpäillä ja näpyillä, jolloin puhutaan papulopustulaarisesta rosaceasta. Näppyjen ympärillä voi olla myös hämäkkisuonia, joita kuumottaa ja kihelmöi. Tämä muoto voi näyttää samanlaiselta kuin akne, mutta ruusufinnissä ei ole aknelle tyypillisiä mustapäitä tai selän ja rintakehän näppyjä sekä näppyjen sisällä ei ole talia, vaan tulehdusnestettä. Hyvä on kuitenkin huomioida, että joskus voi olla akne ja ruusufinni yhtäaikaa.

Ruusufinnin hankalin muoto on rinofyyma eli muhkuranenä, joka esiintyy erityisesti nenässä liikakasvuisena talirauhas- ja sidekudoksena. Tämä on kuitenkin harvinaisin muoto ja yleensä vain miehillä.

Ruusufinniä pahentavia/laukaisevia tekijöitä

Ruusufinnissä hiusverisuonien toiminta on häiriintynyttä ja iho on herkkä lehahtelemaan, jolloin kaikki, jotka aktivoivat hiusverisuonia saaden ne laajentumaan, pahentavat oireita tai voivat laukaisevat ruusufinnin. Näitä on mm. lämpötilan nopeat vaihtelut, aurinko, kuuma, kylmä, viima ja sauna kuin myös sykettä nostava liikunta, kuumat ruoat ja juomat, voimakkaat mausteet, nikotiinihappo ja alkoholi.Ruusufinni_eli_rosacea.PNG

Yksi taudin laukaiseva ja pahentava tekijä näyttäisi olevan voimakas pitkään jatkunut stressi tai muuten ahdistava elämäntilanne. Stressi vaikuttaa meidän hormonitoimintaan, suoliston hyvinvointiin sekä alentaa immuniteettia, jotka vaikuttavat myös välillisesti ihon mikrobistoon. 

Monesti myös sosiaalisesti jännittävät tai stressaavat tilanteet voivat saada meidät punastumaan, jolloin ihon pintaverisuonet laajenevat äkillisesti. Reaktiota säätelee meidän parasympaattinen hermosto ja sen voimakkuus vaihtelee yksilöllisesti. Joillakin tämä tunnereaktio saa ruusufinnin lehahtamaan nopeasti. 

Myös hormonikorvaushoito, vaihdevuosien alkaminen ja voimakas homeelle altistuminen sekä jotkin sisäisti käytettävät lääkkeet voi laukaista sekä pahentaa ruusufinnin oireita. Ja vaikka kortisonivoide voikin aluksi helpottaa rosacean oireita, pidempään käytettynä se kuitenkin pahentaa ruusufinniä, joten sitä ei tulisi koskaan käyttää ruusufinnin hoitoon.

Vaikka auringonvalo alkuun lievittää akuutin rosacean tulehdusta, pidemmän päälle se kuitenkin lisää ja pahentaa oireita. On huomattu, että ruusufinni puhkeaakin usein niille alueille, jotka ovat altistuneet eniten auringolle. Usein myös ruusufinniä esiintyy enemmän keväisin ja kesän jälkeen.

Ruusufinnin hoito

Rosaceassa on kyseessä erittäin monitahoinen iho-ongelma, jonka syyt ovat syvällä ja kasvot ovat vain paikka, jossa oire esiintyy. Ruusufinnin hoito olisi hyvä aloittaa mahdollisimman varhain, jolloin on vielä vähän pysyviä laajentuneita hiusverisuonia ja arpeutumista.

Ruusufinniä ei välttämättä voida hoitaa kokonaan, alttius oireille voi jäädä vaikka oireet saataisiin kuriin. Kaikessa hoidossa olisikin hyvä valmistautua yllätyksiin, sillä ruusufinni voi olla hyvinkin ailahtelevainen ja se voi reagoida samoihin tuotteisiin ja hoitoihin eri tavoin eri kerroilla. Rauhalliset jaksot voivat kestää välillä pitkäänkin, kunnes tilanne taas muuttuu. Joskus laukaiseva tekijä voi olla ilmeinen, mutta toisinaan se voi jäädä hämärän peittoon. Paheneviin jaksoihin ei kannata suhtautua takapakkina, vaan ne tulisi hyväksyä osaksi omaa ihoa.

Ruusufinnin hoidossa olennaista onkin tunnistaa ne tekijät, jotka omalla kohdalla pahentavat oireita ja välttää niitä. Hoidossa on tärkeää hoitaa ihon tulehdusta sekä pyrkiä rauhoittamaan, suolistoa ja hermostoa. Paras hoitotulos saadaan jatkuvalla kokonaisvaltaisella hoidolla yhdistämällä erilaiset stressinhallinta menetelmät, oikeanlaiseen sisäiseen ja ulkoiseen hoitoon, jolloin ruusufinni voidaan saada pysymään oireettomana.

Hyvällä kokonaisvaltaisella hoidolla voidaan välttää lääkehoidon tarvetta. Joskus ruusufinni voi kuitenkin olla niin vaikea, että antibiootit ovat tarpeen, jotta pahin tulehdus saadaan hoidettua vaikkakin antibioottikierre onkin pahin mahdollinen vaihtoehto. Mitään ihmelääkettä rosaceaan ei kuitenkaan ole. Antibiootitkin tarjoavat vain hetkellisen helpotuksen oireisiin, jotka voivat kuitenkin palata ennen pitkään takaisin. Tällöin syy monesti jää hoitamatta ja samalla meidän suoliston mikrobikanta kärsinyt ja mahdollinen noidankehä on valmis. Ennaltaehkäisevä hoito onkin paras vaihtoehto.

Ruusufinnin hoito ruokavaliolla

Koska ruusufinnin taustalla on suoliston epätasapainoa sekä mahdollisesti maksan toimintahäiriöitä, tulisikin suoliston hoitaminen ja tulehdusta poistava ruokavalio olla kaiken keskiössä. Ruokavaliomuutosta suunnitellessa voi olla hyvä kääntyä asiantuntijan kuten funktionaalisen ravintoterapeutin puoleen.

Ruokavaliossa on tärkeää suosia puhdasta, tuoretta, mahdollisuuksien mukaan luomulaatuista ja prosessoimatonta ja ruokaa sekä pyrkiä välttämään puolivalmisteita. Ruokavaliosta olisi hyvä jättää pois kehoa kuumentavat ja happamoittavat sekä tulehdusta ylläpitävät ruoka-aineet ja suosia kehoa puhdistavia, viilentäviä ja emäksisöiviä ruoka-aineita. 

Yleisesti Ruusufinnin oireita pahentavat mm. kofeiini, kuumat juomat, aspartaami, voimakkaat ja tuliset ruuat, voimakkaat mausteet kuten valkosipuli ja chili. Kaikenlaista tulehdusta pahentavia ruoka-aineita ovat taas hiilihydraattipitoiset ruoat erityisesti vehnä ja sokeri, einekset, paistetut ruuat, maitotuotteet ja alkoholi. Myös histamiini- ja tyramiinipitoiset ruoka-aineet, kuten pähkinät, suklaa ja juustot, saattavat aiheuttaa ongelmia. Ja, jos oireet ovat voimakkaita, gluteiinin, maitotuotteiden, punaisen lihan ja hiivan välttäminen voi olla hyvästä. 

Yllä oleva luettelo voi tuntua ikävältä erityisesti, jos rakastat suklaata tai juustoja ja siitä voi tulla olo, että pystynkö syömään enää mitään. Hyvä on kuitenkin muistaa, ettei välttämättä tarvitse luopua näistä kaikista ainakaan loppuelämän ajaksi. Aluksi olisi hyvä noudattaa tiukkaakin ruokavaliota esimerkiksi kolme kuukautta ja kokeilla onko siitä apua, huomaatko muutosta olossasi ja ihossasi. Jos kokeilun jälkeen tuntuu, ettei siitä ollut mitään apua, voit palata entiseen. Jos taas huomaat, että siitä oli apua, voit myös alkaa palauttamaan eri ruoka-aineita ruokavalioosi ja siten kokeilemaan, mitkä niistä aiheuttaa oireita ja mitkä ei. Tässä on nimenomaan tärkeää kuulostella aina omaa oloa, sillä se mikä sopii toiselle ei välttämättä sovi sinulle. Tiukka ruokavalio muutos voi tuntua haastavalta, mutta sille kannattaa antaa mahdollisuus ja ajatella kuinka hyvää se tekee sinulle, keholle ja iholle.

Ruusufinni hyötyy elimistöä viilentävistä ja kehon happamuutta alentavista tuotteista, joita on  selleri, tummat salaatit, lehtikaali, parsakaali, kesäkurpitsa, kurkku, vesimeloni, makeat omenat ja päärynät sekä fenkolin siemenet, joita saat mukavasti upotettua smoothieen tai vihermehuihin. 

Keho hyötyy myös monin tavoin antioksidantteja sisältävistä kasviksista, jotka auttavat mm. vähentämään kehon tulehdusta. Hyviä antioksidantti lähteitä ovat tummat ja voimakkaan väriset kasvikset, lehtivihreä ja marjat kuten mustikat, mustaherukat, punajuuri. Tulehduksen alentamiseen voi myös kokeilla kurkumaa.

Ja sitten tottakai ne hyvät rasvat, joista hyötyy kaikki eli lisää ruokavalioon runsaasti hyvää tekeviä rasvoja kuten avokado, kala, chia-siemenet ja muita siemeniä liotettuina. 

Koska ruusufinnin taustalla on myös suolisto-ongelma, ruusufinni hyötyy myös laadukkaista maitohappo- eli probioottivalmisteesta, joissa on useampi probioottikanta esimerkiksi Living Nutrition Your Flora sarjan probiootit. Joskus on myös hyvä tehostaa ruuan sulavuutta ruuansulatusentsyymeillä ja kuntouttaa suolen limakalvoja L-glutamiinilla ja piigeelillä. 

Immuniteetin vahvistamisessa myös D-vitamiini tärkeässä asemassa. Helpointa on tankata D-vitamiinia ravinnosta ja D3-vitamiinilisästä. Talvisin Suomessa emme saa riittävästi D-vitamiinia ja, koska rosacean oireet usein ärtyvät auringossa, on hyvä käyttää D-vitamiinilisää. 

Stressin mahdollisesti rasittamia lisämunuaisia voi tukea B-vitamiinipitoisilla ruuilla tai B-vitamiiniryhmän ravintolisillä.

Muita immuniteettia vahvistavia yrttejä ja ravintolisiä ovat mm. aloe vera, kamomilla,  merilevät, minttu, lakritsijuuri, nokkonen, voikukka, sinkki ja magnesium.

Koska ruusufinnin taustalla on monesti stressiä, on hyvä muistaa rauhoittaa omat ateriahetket, pureskella ruoka huolella, keskittyä syömiseen ja ateriasta nauttimiseen. 

Ruusufinni ja mielen hyvinvointi

Koska stressi on yksi ruusufinniä pahentava tekijä, yksi tärkeimmistä ja samalla myös haastavimmista keinoista rauhoittaa rosaceaa on stressin minimointi ja henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen. 

Stressi ei aina tarkoita runsaasta työmäärästä aiheutuvaa stressiä vaan meidän koko elämän ajalta meidän solumuistiin ja alitajuntaan varastoituu erilaisia tukahdutettuja tunteita tai hetkiä jolloin toimimme oman sisimpämme vastaisesti. Kaikilla meidän tunteilla ja ajatuksilla on kuitenkin yhteys eri kehon osiin ja pitkään jatkunut solumuistiimme kätkeytynyt stressi voi jossain vaiheessa ilmetä fyysisenä sairautena ja oireina. Hyvin tyypillisesti ruusufinniä esiintyykin tunnollisilla suorittajilla, jotka ovat laittaneet toisten tarpeet ja toiveet omien edelle. 

Hermostoa rauhoittavat harjoitukset voivat helpottaa ruusufinnin ja muidenkin iho-ongelmien oireita. Hermostoa voidaan rauhoittaa vagushermoa stimuloivilla harjoituksilla kuten joogalla, meditaatiolla ja hypnoterapialla sekä ulkoilulla metsässä, mihin meillä täällä Sotkamossa on aivan loistavat mahdollisuudet. Ruusufinnin akuutissa vaiheessa voimakas sykettä nostattava liikunta voi olla hyvä jättää vähemmälle.

Ja kuten kaikessa meidän hyvinvoinnissa on tärkeää huolehtia riittävästä ja levollisesta unesta. Unen aikana meidän kehon ja mielen voimavarat latautuvat. Unen aikana meidän elimistö palautuu rasituksesta, hermoston toiminta tasapainottuu ja vastustuskyky vahvistuu.

Yksi paranemisprosessin tärkeimmistä asioista on kuitenkin tilanteen hyväksyminen. Se voi tuntua kurjalta, mikä sekin on ihan ok. On tärkeää hyväksyä kaikki omat tunteet ja olla itselleen armollinen. Kaikkia elämäntapoja ei pysty muuttamaan kerralla ja liian suuret muutokset voivat olla liikaa sekä keholle, että mielelle. Kuulostele, mikä just nyt tuntuu hyvältä ja tee sen pohjalta lempeä toimintasuunnitelma, jota lähdet noudattamaan yksi askel kerrallaan.

Ruusufinnin ihonhoito

Ruusufinnin ihonhoidossa tärkeintä on hellävaraisuus ja lempeys. Akuutissa rosaceassa on hyvä muistaa, että vähemmän on enemmän. Vaikka kuinka tuntuisi, että haluaisi kokeilla kaikkea mahdollista, mikä vain voisi helpottaa, niin täytyy malttaa mielensä.

Ruusufinnin ihonhoidossa Ihoa pyritään kosteuttamaan, viilentämään ja rauhoittamaan sekä tukemaan sen vastustuskykyä. Tuotteiksi valitaan laadukkaita ja hoitavia, mutta ei kuitenkaan liian aktivoivia tuotteita. Oikein valituilla tuotteilla voi olla suuri apu ihon punoitukseen ja herkkyyteen. Esse_Skincare_kuva_Ninnu_Isomaki.jpg

Monesti herkän ihon tuotteet sopivat ruusufinnin hoitoon. Aknen hoitoon suunnatut tuotteet eivät yleensä sovellu rosacealle, sillä ne voivat kuivattaa ihoa liikaa ja näin pahentaa ihon oireita. Lisäksi on tärkeää, etteivät tuotteet sisällä ihoa ärsyttäviä ainesosia, kuten esteriöljyjä, emugaattoreita, mineraaliöljyjä, silikoneja ja sulfaatteja. On myös hyvä tarkistaa, ettei käytössä olevat muut pesuaineet ja tuotteet kuten shampoo, suihkusaippua, hammastahna ja kodin pesuaineet sisällä näitä ainesosia.

Ruusufinnin ihonhoitorutiini kannattaa pitää yksinkertaisena. Tuotteiksi riittävät puhdistusmaito, kasvo-/hoitovesi, kosteusvoide ja aurinkosuoja. 

Herkkää rosacea-ihon hoidossa kannattaa välttää liian voimakkaita pesuaineita, kuten saippua, puhdistusvaahtoja ja -geelejä, jotka pesevät pois ihon oman suojakalvon. Puhdistusaineeksi kannattaa valita mieto ja hellävarainen puhdistusmaito, joka peseytyy iholta helposti pois kuten Esse Sensitive Cleanser. Puhdistusmaito tulisi levittää iholle sormenpäillä hellästi pyöritellen, jonka jälkeen se huuhdellaan haalealla vedellä pois. Puhdistuksen jälkeen kasvot kuivataan kevyesti taputellen pehmeään pyyhkeeseen. Vältä kaikkea hankaamista ja karkeita materiaaleja, jotka ärsyttävät ja rasittavat herkkää rosacea ihoa. Myös rakeiset kuorinnat, suola ja konjac-sieni ovat vältettävien listalla, koska myös ne voi olla liian hankaavia.

Rosacea-iho saa tarvitsemaansa lisäkosteutta kosteuttavalla ja rauhoittavalla hoito-/kasvovedellä. Suihkauta hoitovettä puhtaalle iholle noin kaksi-kolme pumppausta aamuin ja illoin. Anna hetken imeytyä, voit myös halutessasi imeyttää tuotetta ihoon painellen sitä hellästi käsin. Hoitovettä voi myös laittaa iholle useamman kerroksen. Jos päivän mittaan iho tuntuu kuivalta ja kiristävältä, voit suihkautella hoitovettä kasvoille ihoa virkistämään myös meikin päälle.

Kasvovoide tulee olla ennen kaikkea kosteuttava ja rauhoittava emulsio kuin öljymäinen paksu voide. Hyviä ihoa rauhoittavia ainesosasia ovat esimerkiksi bisabololi ja pantenoli. Voidetta voit käyttää aamuin illoin tai valita iltaan myös hieman täyteläisemmän tuotteen tai lisätä pari tippaa öljyä esimerkiksi Protect Oilia voiteen joukkoon.

Kosteusvoiteen alle erinomaisen lisän tuo myös kosteuttava ja rauhoittava seerumi. Seerumi on tehotuote, joten vältä liian aktivoivia seerumeita. Seerumia voit käyttää aamuin illoin tai pelkästään iltaisin hellästi painelemalla 2-4 tippaa hoitoveden jälkeen.

Ruusufinni-ihon suojaaminen auringolta ympäri vuoden on todella tärkeää. Talvella suojakertoiminen päivävoide tai meikkipohja voivat riittää, mutta kesäksi tulee valita riittävän suurikertoiminen erillinen aurinkosuoja. Suojakertoiminen meikkivoide ei riitä suojaamaan kesällä, koska harvoin sitä tulee laitettua riittävää määrää. Aurinkosuojaa tulee laittaa kasvoille noin ¼ teelusikallista, jotta purkin kyljessä luvattu suojakerroin toteutuisi.

Talvella iho tulee suojata myös viimalta ja pakkaselta esimerkiksi tuubi- tai kaulahuivilla, sillä suuret lämpötilanvaihtelut pahentavat ruusufinnin oireita.

Ruusufinnin hoidossa myös meikkivoide on paikallaan. Kun meikkivoiteella saadaan tasoitettua ihon väriä, se tuo itsevarmuutta ja vähentää henkistä stressiä ja sitä kautta vakauttaa myös ihon tilaa. Myös meikkivoiteessa on hyvä suosia herkälle iholle tarkoitettuja hoitavia meikkipohjia, joista hyvä esimerki on Essen meikkivoide, jonka probiootit tasapainottavat ihon bakteeritasapainoa. Hyvä meikkivoide peittää punoitusta ja laajentuneita verisuonia. Ihon punaisimpiin kohtiin voi myös käytää neutraloijia eli vihreää peite- tai pohjustusvoidetta. 

Ruusufinnin ihon hoidossa tulisi myös pyrkiä vaikuttamaan pintaa syvemmälle ja aktivoida lymfakiertoa. Lymfakierron aktivoiminen auttaa vähentämään punoitusta ja epäpuhtauksia sekä rauhoittaa tulehdusta. Kasvohieronta aktivoi lymfakiertoa ja samalla rentouttaa ja laukaisee stressiä. Ruusufinni on kuiten usein herkkä mekaaniselle käsittelylle ja hieronta saattaa stimuloida ruusufinniä. Rosacea-ihoiselle sopiikin paremmin lymfahieronta ja lymfaattinen gua sha hoito, jotka aktivoi lymfakiertoa, rauhoittaa hermostoa ja lievittää tulehdusta. 

Myös Led-valohoidolla voidaan vaikuttaa pintaa syvemmälle. Led-valohoito sopii erilaisten tulehduksellisten iho-ongelmien hoitoon kuten ruusufinnin hoitoon. Koska Led-valo ei vahingoita ihoa, sitä voidaan käyttää myös rosacean akuutissa vaiheessa. Led-valohoito vähentää punoitusta ja turvotusta, supistaa ihohuokosia sekä alentaa tulehdusta.  

Ruusufinni on hyvin laaja ja monitahoinen ongelma ja voikin tuntua lannistavalta ajatella, mitä kaikkea pitäisikään tehdä. Mutta älä lannistu, valitse ensin yksi tapa, mikä sinusta tuntuu helpoimmalta aloittaa. Mikä on se yksi tapa, millä voisit helpottaa oloasi? Ja, jos tuntuu ettet itse pysty asiaan vaikuttamaan, kysy apua. Autan mielelläni sinua askarruttavissa iho-ongelmissa. Katsotaan yhdessä, mitä voidaan tehdä ongelmasi hyväksi.

Minulla on hoitolassa käytössä Esse Probiotic Skincare hoitolasarja. Essen tuotteet sisältävät pre- ja probiootteja, jotka vahvistavat ihon omaa mikrobikantaa j siksi sarja sopii erilaisiin iho-ongelmiin. Essen Sensitive -linja on kehitetty hoitamaan herkkää ihoa ja nämä tuotteet sopivat hyvin myös rosacea-iholle, joita suosittelen myös kotihoitoon.

Ruusufinnin akuuttiin vaiheeseen alkuun suosittelen vain Esse Sensitive Cleanser puhdistusmaitoa ja Protect Oil hoitoöljyä, joka tekee iholle paranemissuojan sekä Essen aurinkosuojan. Tällöin on tärkeää, että karsii kaikki muut ihonhoitotuotteet täksi ajaksi pois. Myöhemmässä vaiheessa voidaan lisätä Esse Sensitive Mist hoitovesi ja kosteusvoide joko Esse Hydro moisturiser tai Esse Nourish moisturiser sekä mahdollisesti seerumi esim. Esse Resurrect Serum.



Lähteet:
SKY-lehti 3/22
Maria Varon: Elävä iho, Luonnonkosmetiikka
Ruusufinni - Terveyskirjasto
https://www.duodecimlehti.fi/duo10628
Rosacean kokonaisvaltainen hoito | Katja Kokko
Beauty Guide - Rosacea | Katja Kokko
Ruusun aika – Herkkä rosacea-iho vaatii kokonaisvaltaista hoitoa | Jolie
https://jolie.fi/iho-ongelmat/rosacea-eli-ruusufinni/

Avainsanat: ruusufinni, rosacea, acne rosacea, herkkä iho, couperosa, POD, periodermatiitti, iho-ongelmat, ihonhoito, kokonaisvaltainen ihonhoito