Ekohoitola Red Roses Blogi

Syys- ja talvi-ihonhoito

Torstai 17.11.2022 - Seija


Syys- ja talvi-ihonhoito 

Valmista ihosi talveen! 


Ihonhoito_talvella_valmista_ihosi_talveenNyt olemme syksyn ja talven taitteessa, talvi jo kolkuttelee nurkan takana. Olet varmaan huomannut, että palelee, iho kuivuu ja mielikin voi olla maassa. Syksy on aika, jolloin valmistaudumme talven tuloon, jolloin olemme matkalla kohti kylmintä ja pimeintä vuodenaikaa. Nyt on hyvä hetki alkaa valmistautumaan talveen, jotta pysymme mahdollisimman terveinä eivätkä pakkaset, lämpötilan vaihtelut ja kuiva sisäilma aiheuttaisi isoja ongelmia keholle ja iholle.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut vuodenaikojen vaihtelusta keväällä, kesällä ja loppukesällä sekä sen vaikutuksesta ihoon ja hyvinvointiimme ja siitä miten voimme tukea niitä. Onkin hyvä huomioida omia ihon hoidon ja terveyden rutiineja eri vuodenaikojen mukaan ja olla valmis muokkaamaan niitä tarvittaessa. Pyrkiä sopeuttamaan ruokavaliota, elämäntapoja ja ihonhoidon rutiineja, jolloin meidän keho, mieli ja sielu tasapainottuu. Kun kesällä pyrimme viilentämään kuumuutta, talvella keskitymme kehon lämmittämiseen. 

Valon määrän vähentyminen aiheuttaa ahdistusta, masennusta ja mahdollisesti uniongelmia. Kaipaamme hiljaisuutta ja kääntymistä itseemme päin. Kostean kylmä ja viimainen sää saa meidät palelemaan ja se vaikuttaa myös meidän suolistoon hidastaen sitä. Olemme erittäin herkkiä stressin vaikutuksille, jota myös sään vaihtelut meille aiheuttaa. Ilman kylmetessä ilman kosteus vähentyy ja sisätiloissa myös lämmitys kuivattaa ilmaa, joka saa meidän ihon kiristämään ja kuivumaan.

Talvella on hyvä syödä kosteuttavia ja lämmittäviä ruokia: pähkinöitä, öljyjä, avokadoa, mausteiset ja lämmittävät juomat ja ruuat kuten erilaisia sosekeittoja ja pataruokia. Hyviä mausteita ovat kurkuma, inkivääri, kardemumma, chili, kumina, fenkoli ja kaneli, jotka saavat veren kiertämään ja vauhdittavat ruuansulatusta. Ja nyt viimeistään kannattaa juoda vettä runsaasti ja se kannattaa juoda lämpimänä mieluiten ihan lämmitettynä ei pelkästään huoneenlämpöisenä. Kylmä vesi heikentää ruuansulatusta ja edesauttaa kuona-aineiden varastoitumista elimistöön. Veden imeytyvyyden varmistamiseksi veden joukkoon voi vielä lisätä hippusen puhdistamatonta merisuolaa tai Himalajansuolaa, jotka sisältävät luonnollisessa muodossa olevia keholle tärkeitä mineraaleja.

Loppusyksystä luonto alkaa painumaan talven lepoon ja alkaa säästämään voimiaan ja Fiilistelya_hyggeily_redroses.jpgnäin meidän ihmistenkin olisi hyvä tehdä. Ota siis ihan reilusti itsellesi omaa aikaa, vetäydy sohvan nurkkaan shaalin sisään ja nauti kupposellinen lämmintä teetä. Pukeudu lämpimästi, suojaudu tuulelta, pidä erityisesti pää, kaula, niska ja olkapäät sekä jalat lämpimänä.

Talvella moni kaipaa myös enemmän unta ja tämä kannattaa huomioida. Rauhoita ilta ja jos vain on mahdollista, nuku hiukan pidemmät yöunet. Pyri muutenkin pitämään säännölliset rutiinit, mene nukkumaan hyvissä ajoin ja mieluiten lähes samaan aikaan joka ilta, samoin aamulla herää samaan aikaan ja ajoita ruokailutkin päivittäin samoihin aikoihin.

Syksyn ja talven harrastuksiksi sopivatkin rauhalliset lajit, kuten yin-jooga, meditaatio, leppoisat kävely- ja hiihtoretket metsässä ja pidä kaikessa fokuksena oman itsensä kuuntelu.  

Kylmien kelien vastapainoksi nauti saunasta tai lämpimistä kylvyistä, ihan jo lämmin jalkakylpy rentouttaa ja rauhoittaa. Ihon hoidossa tuleekin valmistaa ihoa vuodenajan muutokseen kosteuttamalla, vahvistamalla, elvyttämällä ihon toimintoja ja parantamalla ihon vastustuskykyä.

Ihonhoito syksyllä ja talvella

Kun loppusyksystä ilma alkaa kylmenemään ja kuivumaan, se tuntuu ihossamme jonkin asteisena kiristelynä. Talvella tilanne vain pahenee. kun ilma on jo todella kuivaa sekä ulkona että sisällä, lisäksi sisällä lämmitys ja ulkona pimeys, viima ja pakkanen lisäävät kosteuden haihtumista ihosta ja iho kuivuu entisestään. Erityisesti tämä on suuri haaste kuivaihoisille, atooppiselle, ohuelle ja ikääntyvälle iholle, joilta puuttuu ihosta kosteutta ja rasvaa. Kosteusköyhä iho rypistyy ja juonteet syvenevät, ihoa kiristää ja siinä voi olla kuivia ja karheita kohtia, se voi hilseillä ja pahimmillaan iho jopa halkeilee. Monesti havahdumme ihonhoitoon vasta siinä vaiheessa, kun ihoon tulee ongelmia.

Talvi onkin iholle ehdottomasti kaikista vuodenajoista haastavin, siksi onkin hyvä alkaa mahdollisimman ajoissa valmistamaan ihoa talven haasteisiin. Talvella iho tarvitsee runsaasti nesteytystä sekä sisäisesti että ulkoisesti, ihon suojamuuria vahvistavia omega-rasvahappoja, ihon mikrobistoa parantavia probiootteja ja vapailta radikaaleilta suojaavia antioksidantteja. Kun on oikeat ja tehokkaat tuotteet, voidaan vähentää tai jopa ehkäistä kokonaan talven aiheuttamaa kuivuutta, sameutta, juonteita ja näppylöitä. 

Talvellakin iho tulisi puhdistaa iltaisin hellävaraisella puhdistusaineella erityisesti, jos käyttää meikkiä. Iltapuhdistuksessa puhdistetaan kasvoilta päivän aikana siihen tarttunut lika, pöly ja ilmansaasteet sekä tietenki meikki, jos sellaista on käyttänyt. Jos puhdistuksen jälkeen iho tuntuu kiristävältä ja natisevan puhtaalta, on puhdistusaine ollut liian pesevä. Vaihtaessasi puhdistusaineen hellempiin versioihin, voit yllättyä suuresta erosta ihon kunnossa. Meidän tulisikin alkaa totuttautumaan pehmeän puhtaaseen ihoon, joka tulee öljypohjaisilla puhdistusaineilla, jotka samalla suojaavat meidän ihon omaa suojamuuria.

Monesti, kun meidän iho kuivuu ja siihen alkaa ilmestymään epäpuhtauksia, turvaudumme vahvoihin kuorintoihin, vaikka silloin sitä ei nimenomaan pitäisi tehdä vaan enemmänkin kosteuttaa ja vahvistaa ihoa ja ihon suojamuuria. Jos kuitenkin tuntuu, ettei iho oikein ota mitään hoitotuotteita vastaan, voi tehdä hellävaraisen kuorinnan, välttäen voimakkaita happokuorintoja ja karkeita kuorintoja.

ihon_kosteuttaminen_ninnu.isomaki.271-111.JPEGIhon kiristely, hilseily ja myös liikarasvoittuminen ovat merkkejä ihon kosteustasapainon epätasapainosta. Kun iho on pintakuiva, se kärsii vesikosteuden puutteesta. Tällöin iholle olisi tärkeää lisätä erilaisia kosteuttavia tuotteita, joista tärkeimpiä ovat erilaiset kasvo-/hoitovedet, joita tulisi käyttää aamuin ja illoin. Kasvovettä voi myös kerrostaa iholle useita kerroksia. Kasvoveden jälkeen voi myös tehostaa ihon kosteutusta erilaisilla seerumeilla.

Erilaisilla hyaluronihapposeerumeilla voidaan kosteuttaa ihoa tehokkaasti. Hyaluronihapolla on kyky sitoa itseensä kosteutta ja vapauttaa sitä ihon käyttöön. Laadukkaat hyaluronihapposeerumit voivat jättää ihon hieman tahmeaksi, mutta lisäämällä seerumin päälle kasvovoiteen tai ihoöljyn tunne häviää.

Hyvin kosteutettu iho pysyy kimmoisana ja rypyttömänä pidempään. Kun iho on kosteutettu, se suojaa tehokkaammin myös ulkoisilta haitoilta ja rasituksilta, kuten ilmansaasteilta ja suurilta lämpötilaeroilta. Hyvin kosteutettu iho auttaa myös kosteusvoiteita ja ihoöljyjä imeytymään ihoon kunnolla, jolloin iho hyötyy niistä huomattavasti paremmin kuin kosteusköyhälle iholle levitettynä.

Kun iho on kosteutettu hyvin kasvo-/hoitovedellä ja seerumilla, täytyisi kosteutus myös saada pysymään ihossa. Kosteus saadaan sidottua ihoon kosteusvoiteella ja ihoöljyllä. Erityisesti tähän vuodenaikaan omega-rasvahappoja sisältävät tuotteet ovat täydellisiä, sillä ne kosteuttavat ja ehkäisevät kosteuden haihtumista iholta sekä suojaavat kylmyydeltä. Rasvahapot aitojen kasviöljyjen muodossa vahvistavat solukalvoja ja iho suojamuuria, ravitsevat ihoa ja ihon hyviä bakteereja, joiden avulla ihon oma immuunipuolustus vahvistuu ja ihoärsytykset sekä tulehdukset vähenee. Rasvahapot tasapainottavat myös ihon luonnollista talineritystä. 

Erityisesti syksyllä ja talvella Esse Omega Moisturiser kuurit ovatkin täydellisiä tukemaan ihoa haastavissa sääolosuhteissa ja vuodenaikojen vaihtuessa. Runsaasti omega-rasvahappoja sisältävät Omega Moisturiserit korjaavat Uv-säteiden aiheuttamia vaurioita, vähentävät tulehduksia ja nopeuttavat ihon puhdistusreaktioita, pitäen ihon pinnan pehmeänä ja joustava.

Erilaiset ihoöljyt ovat tärkeä osa ihonhoidossa ympäri vuoden, mutta erityisesti talvisin ne ovat yksi tärkeimmistä hoitotuotteista, sillä iIhoöljyt sisältävät runsaasti omega-rasvahappoja sekä antioksidantteja. Ihoöljyt tuovat tavallaan viimeisen silauksen iholle, ne auttavat kosteutta pysymään ihossa, vahvistavat ihon omaa suojamuuria auttaen ihoa suojautumaan ulkoisilta haittatekijöiltä. Ihoöljyt tuovat suojaavan kerroksen viimaa vastaan, pehmentävät ihoa ja auttavat parhaiten ihon karheuteen ja hilseilyyn.

Ihoöljyjä voi käyttää monilla eri tavoilla, sen voi levittää iholle seerumin jälkeen ennen kosteusvoidetta, sitä voi sekoittaa tipan pari seerumin tai kosteusvoiteen joukkoon tai öljyn voi levittää iholle viimeisenä kosteusvoiteen jälkeen. Eikä myöskään unohdeta vartalon ihoa, joka myös kaipaa kosteutusta ja ravitsemusta. Erityisesti lämmitetyllä seesamiöljyllä tehty vartalohieronta lämmittää ja hoitaa kuivaa ja palelevaista kehoa.

esse_probioottiseerumi_ninnu.isomaki.271-22.jpgRunsaasti omega-rasvahappoja sisältävä Esse Repair Oil on täydellinen ihoöljy kaikille ihotyypeille kaikkina vuodenaikoina. Monen suosikki Sensitive-linjan Protect Oil, joka on suunniteltu erityisesti ohuelle ja herkälle iholle, on erinomainen öljy suojaamaan ihoa viimalta ulkoillessa. Essen klassikkotuote Probiotic Serum on loistava tuote juuri tähän vuodenaikaan erityisesti ikääntyvälle, ryppyiselle ja veltostuneelle iholle. Probioottiseerumi on täsmätuote talveen tuomaan lisäbuustia ihon suojamekanismeille. Seerumi sisältää yli 50 miljoonaa elävää probioottia yhtä millilitraa kohti. Probiootit on kapseloitu vedettömään öljypohjaan ja ne aktivoituvat iholla joutuessaan kosketuksiin kosteuden kanssa. Voit halutessasi korvata perinteisen ihoöljyn iltaisin probioottiseerumilla.

Näin loppusyksystä ja talvella iholle on hyvä suoda myös erikoishemmottelua, jotta se selviää kiristelemättä lämpötilan ja kosteuden vaihteluista sekä tuulesta. Ihoa onkin hyvä hemmotella erilaisilla syväkosteuttavilla naamioilla esimerkiksi Essen Cream Maskilla, jonka voi myös jättää yöksi iholle vaikuttamaan. Ja tottakai erilaisilla kasvohoidoilla, jotka ulkoisten vaikutusten lisäksi tukevat koko kehon ja mielen hyvinvointia, kun hermosto rentoutuu toisen ihmisen kosketuksesta. Esse kasvohoidoissa kosketusterapia onkin keskeisessä roolissa erilaisten hierontojen kautta. Kasvohoidoissa käytettävä hieronta parantaa nesteiden virtaamista kehossa aktivoiden ihon omia kosteuttajia sisältäpäin poistaen samalla turvotusta.

Essen kasvohoidot sopivat jokaiseen vuodenaikaan ja jokaiselle iholle. Esse kasvohoidot räätälöidään aina vastaamaan asiakkaan omia yksilöllisiä tarpeita. Essellä on omat täysin hoitolakäyttöön suunnitellut tuotteet kuten kuorinnat, naamiot ja ampullit, jotka tekee hoidosta poikkeuksellisen tehokkaita. 

Mitä aikaisemmin ja huolellisemmin aloitamme ihon valmistamiseen talvea varten, sitä helpommin se mukautuu talven tuomiin haasteisiin.

Kuvat:
oma kuva https://lauraheikkinenphotography.fi/
Esse-kuvat www.ninnuvisual.fi/

Lähteet:
Pohjoista Ayurvedaa – keholle, mielelle, iholle
Rosi Sotkansiira ayurveda-koulutus kosmetologeille
https://esseskincare.fi ja Esse koulutukset kosmetologeille
https://www.asanahelsinki.fi/blog/kiinalaisen-laaketieteen-viisi-elementtia-vesielementti-ja-talvi-osa1
https://miiajohansson.com/2021/10/syksyn-ihonhoito-opas-3-tarkeaa-askelta/
https://katjakokko.com/ihonhoidon-vuosikalenteri-syksy/
https://katjakokko.com/ihonhoidon-vuosikalenteri-talvi/
https://katjakokko.com/ihonhoitoa-luonnon-rytmien-mukaan-talvi/

Avainsanat: Valmista ihosi talveen, ihonhoito talvella, ihonhoito syksyllä, esse skincare, kokonaisvaltainen ihonhoito