Ekohoitola Red Roses Blogi

Punoittava herkkä iho

Sunnuntai 23.4.2023 klo 11.29 - Seija


Punoittava herkkä iho

Minua pyydettiin kertomaan couperosasta ja sen hoidosta, mutta päädyinkin kirjoittamaan punoittavasta ja herkästä ihosta, sillä ihon punoituksen aiheuttajia on muitakin kuin couperosa. Palaan tähän couperosaan myöhemmin uuden blogitekstin myötä.

Kaikkia punoittavia ja herkkäihoisia ei pidä niputtaa yhteen, sillä mikä tahansa ihotyyppi voi olla herkkä ja se voi reagoida ärsykkeisiin punoittamalla. Herkkä iho ei ole ihotyyppi vaan se paremminkin kuvastaa ihon kuntoa ja vointia. 

Herkka_punoittava_iho.jpg

Herkkyyttä on myös eriasteista ja taipumus voi johtua sekä sisäisistä ja ulkoisista tekijöistä eli se voi johtua geneettisestä perimästä tai se voi olla itse hankittua. On tärkeää tunnistaa oireiden aiheuttaja ja hoitaa ihoa sen mukaisesti. Punoituksen syitä on monia ja punoittavassa ihossa voi olla allergiaa, kuivuutta, pintaverenkierron ongelmia, laajentuneita verisuonia, aknea, rosaceaa, atopiaa ja perioraalidermatiitia, joista jokaisella on erilainen oirekuva ja syntymekanismi. Joskus oireiden taustalla on hormonaaliset häiriöt, ruuansulatuksen ja suoliston epätasapainotilat, liian voimakkaat hoitotuotteet ja hoidot sekä myös stressi vaikuttaa ihon oireiluun.

Ihon punoitusta aiheuttaa kiihtynyt pintaverenkierto tai verenkierron häiriöt. Verenkiertoa kiihdyttää mm. ruumiillinen rasitus, kuumuus tai kylmyys, liiallinen aurinkoaltistus ja vaihdevuosien kuumat aallot. Esimerkiksi jännittävässä tilanteessa autonominen hermosto voi laukaista punoituksen. Myös alkoholi sekä monet lääkeaineet vaikuttavat autonomisen hermoston kautta saaden ihon punoittamaan.

Myös hiusverisuonten pysyvä laajeneminen niin, että suonet kuultavat ihon läpi, voi aiheuttaa punoitusta. Tämä voi olla perinnöllistä, mutta usein taustalla on tulehdus, kuten rosacea eli ruusufinni, kovakourainen ihonhoito, paleltumista tai jatkuva altistuminen kuumalle ja kylmälle.

Ihotulehduksissa kuten ruusufinnissä, tulehdus laajentaa jo olemassa olevia kapillaareja, mutta sen lisäksi se voi myös lisätä ihonpinnassa sienirihmastomaisesti leviävää uudisverisuonten tuotantoa. Uudet verisuonet voivat aiheuttaa hyvinkin voimakasta ja jatkuvaa punoitusta.

Ihon herkkyys oireille altistaa samat tekijät jotka altistavat myös ennenaikaiselle vanhenemiselle kuten liiallinen aurinko, alkoholi, tupakointi sekä myös saunominen, vahvasti maustetut ruuat, voimakkaat lämpötilan vaihtelut, kuumat juomat ja huonot yöunet.

Herkkä iho

Suomessa hyvin yleinen ihotyyppi on geneettisesti terve iho, joka kuitenkin on poikkeuksellisen herkkä, reagoiva ja punoittava, jota esiintyy eniten kaikkein vaaleimmilla ja punapigmenttisillä ihoilla.

Punakka ja vaalea iho on monesti äärettömän ohut, joten verisuonet ovat lähellä ihon pintaa. Tällainen ohut iho reagoi poikkeuksellisen voimakkaasti lämpötilan vaihteluihin, voimakkaaseen hoitoon, hajusteisiin ja mahdollisesti myös aromaattisiin öljyihin. Kun tällaista herkkää ihoa hoitaa hyvin, voi iho näyttää kauniilta hyvinvoivalta normaalilta iholta.

Herkistynyt iho

Punoittava ja herkästi reagoiva iho voi olla seurausta liian voimakkaasta hoitamisesta, iholle vääränlaisista hoitotuotteista, ihoa ärsyttävistä elämäntavoista ja ympäristötekijöistä. Ihoa herkistävät mm. liian voimakkaat pesu- ja kuorinta-aineet, hoitotuotteiden väärä pH, lääkkeet, ruokavalio, stressi ja liika aurinko.

Herkistynyt iho punoittaa, kutisee, hilseilee ja tuntuu karhealta. Herkistyneellä iholla ihon hydrolipidikalvo on vaurioitunut, joka heikentää ihon kosteudensitomis- ja suojautumiskykyä. Herkistynyt iho reagoi helposti erilaisille ulkoisille ärsykkeille kuten lämpötilan vaihteluihin, hoitoihin ja kosmetiikkaan.

Sairauksien herkistämä iho

Eräät sairaudet kuten kilpirauhasen liikatoiminta, nivelreuma, keliakia ja tulehdukselliset suolistosairaudet voivat aiheuttaa ihon herkistymistä ja punoitusta. Tämä voi johtua itse sairaudesta tai niiden hoidossa käytettävistä lääkkeistä. Iho voi reagoida samalla tavalla kuin herkistynyt iho. 

Akne

Akne on ihon tulehdussairaus ja tulehtunut iho on aina punoittava ja herkkä. Aknen perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta taipumus on perinnöllinen. Taudin puhkeaminen voi johtua monista syistä kuten hormonaalista muutoksista ja meidän elintavoista, ruokavaliosta, kosmetiikasta, jotka häiritsevät meidän mikrobiomia. Pahimmassa tapauksessa, kun aknea hoidetaan lääkkeillä, iho ohenee ja herkistyy entisestään. Aknen monimutkaisesta puhkeamisesta johtuen aknea tuleekin hoitaa kokonaisvaltaisesti sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Monesti ajattelemme, että epäpuhtaan ihon ja aknen hoidossa pitää nimen omaan keskittyä ihon puhdistamiseen ja kuitenkin aknea esiintyy eniten juurikin niillä maantieteellisillä alueilla, missä ihonpuhdistus ja kosmetiikka on laajasti käytetty. Jos ihoa pestään liian voimakkaasti pesevillä tuotteilla ja hoidetaan liian kevyillä tuotteilla, tämä voi aktivoida ihotalin tuotantoa entisestään. Ihotalin tarkoituksena on suojata ihoa, kun iholta pestään ihon oma suojaava rasva pois, iho “ajattelee” kärsivänsä kuivuudesta ja se lisää ihotalin tuotantoa estämään kosteuden haihtumista ja suojaamaan ihoa patogeeneiltä.

Aknen ihonhoidossa onkin tärkeää keskittyä ihon pehmeänä pitämiseen, rahoittaa tulehdusta, suojata sekä kosteuttaa ihoa, jolloin iho ei pääse tukkeutumaan ja finnit pääse syntymään. Kun talineritys pysyy maltillisena, ihohuokoset eivät tukkeudu. Talineritystä voi hillitä mm. a-vitamiinia sisältävillä tuotteilla kuten Essen Clarifying Oililla. Ihon suojaamisessa ja kosteuttamisessa onkin paras vaihtoehto puhtaista kasviöljyistä ja kasviuutteista tehdyt tuotteet, jotka ovat koostumukseltaan mahdollisimman lähellä ihon omaa rasvaa.

Tali-ihottuma

Eli seborrooinen ekseema eli taliköhnä on yleinen pitkäkestoinen ihosairaus, jonka ongelma ihotalin liikatuotanto, jonka seurauksena ihotalia ravinnokseen hiivasienet ja bakteerit saavat liikaa ravintoa ja villiintyvät iholla. Nämä härskiinnyttävät ihotalia sekä ärsyttävät ihoa. Tämä näkyy ihon punoituksena, ärsytyksenä, hilseilynä ja myös ihon kuivumisena. Iholla on rasvaista hilsettä, joka saattaa lähteä isoissa jopa laattamaisina palasina. Sitä esiintyy eri kehonosissa ihoalueilla, joissa on runsaasti talirauhasia kuten hiuspohjassa, kulmakarvojen alueella, nenänpielissä tai korvan seudulla. 

Puhkeamiseen voi vaikuttaa monet tekijät kuten auringonvalon puute, kuiva ja kylmä ilma, stressi, syömishäiriöt, alkoholin liikakäyttö, voimakas hikoilu, kuumuus ja korkea ilmankosteus, geneettiset tekijät ja jotkin sairaudet kuten epilepsia tai parkinsonin tauti ja näiden hoitoon käytetyt lääkkeet.

Sienilääkkeet ovat olleet tavallisin tapa hoitaa tali–ihottumaa, jotka kuitenkin hoitavat vain oiretta ei oireiden syytä . Myös paljon öljyjä sisältävät kosmetiikkatuotteet kuten kasvo- ja puhdistusöljyt saattavat ärsyttää tali-ihottumaa, sillä tavallisimmat öljyt ruokkivat villiintynyttä hiivasientä entisestään ja pahentaa tulehdusta. 

Tali-ihottuman hoidossa kannattaa suosia tuotteita, jotka sisältää mm. taikapähkinää, niasiinia ja salisyylihappoa myös probiootit voivat auttaa syrjäyttämään hiivasienen ja lieventää tali-ihottumaa.  Sopivia tuotteita on mm. Esse Clarifying Cleanser ja hyaluroni-seerumi.

Couperosa

Lääketiede ei tunnista couperosaa diagnosoitavaksi sairaudeksi, mutta kosmetologit luokittelevat ihon couperoottiseksi, jos ihossa on näkyviä laajentuneita pintaverisuonia. Lääketieteessä puhutaankin yleensä ruusufinnistä eli rosaceasta, jonka esiaste couperosa usein onkin. Hoitamattomana couperosa voi muuttua ruusufinniksi, jossa punoituksen lisäksi iholle ilmaantuu märkänäppylöitä. 

Couperosan perimmäistä syytä ei tiedetä, mutta meidän pohjoismaalainen kuiva ja ohut iho on sille erityisen altis. Pohjoismaissa meidän erityisesti talvella sääolosuhteet kuten kylmä viima, pakkanen yhdistettynä lämpimään sisäilmaan ja saunomiseen aiheuttaa suuria lämpö-tilan vaihteluita ja altistaa couperosalle. Oireet alkavat noin 30-50 vuoden iässä, mutta voivat ilmentyä jo nuorempanakin esimerkiksi paleltumisen tai liian voimakkaan hoitamisen seurauksena.

Couperosassa ihon pintaverisuonet laajenevat ulkoisten altistusten vuoksi, kun suonet kylmällä supistuvat ja lämpimässä laajenevat ja kun tätä tapahtuu koko ajan pintaverisuonet heikkenevät ja jäävät laajentuneiksi. Couperosaa esiintyy yleensä alueilla, jotka ovat alttiita sääolosuhteille, kuten poskilla.

Ihon hoidossa on olennaista ennalta ehkäisy, ihon hellävarainen hoitaminen, suojaaminen ja vahvistaminen. Jos iholla on jo laajentuneita verisuonia, niistä on vaikea päästä eroon, ihotautilääkärit hoitaa niitä esteettisesti laserilla, mutta oikeilla hoitotuotteilla ihon punoitusta voidaan vähentää. 

Rosacea

Rosacea eli ruusufinni on yleinen, erityisesti 30-50 vuotiailla naisilla esiintyvä, ihosairaus. Se oireilee yleisimmin kasvojen ihon punoituksella, laajentuneilla pintaverisuonilla, äkilllisillä lehahduksilla, tulehtuneella märkärakkuloita ja turvotuksella. Oireet voivat myös vaihdella, ne voi parantua joksikin aikaa kunnes ne taas syystä tai toisesta puhkeavat uudelleen.

Ruusufinnin syyt ovat epäselviä, mutta taipumus on perinnöllistä. Aiheuttajaksi epäillään immuunipuolustuksen poikkeavuutta, hormonaalista ja/tai suoliston mikrobiston epätasapainoa ja hermoston liiallista herkkyyttä, oma merkityksensä on myös auringon UV-säteilyllä taudin synnyssä ja pahenemisessa. Yksi taudin laukaiseva ja pahentava tekijä näyttäisi olevan voimakas stressi, joka vaikuttaa suoliston bakteeriflooraan joka vaikuttaa välillisesti myös ihon mikrobistoon. Ruusufinnin voi laukaista myös hormonikorvaushoito, vaihdevuosien alkaminen ja voimakas homeelle altistuminen.

Olennaista rosacean hoidossa on ihon tulehduksen hoito, oireita pahentavien tekijöiden tunnistaminen ja välttäminen sekä suoliston ja hermoston rauhoittaminen. Hoidossa on tärkeää välttää ja suojautua ruusufinniä pahentavilta tekijöiltä, kuten auringonvalo, kuuma ja kylmä, kova tuuli, voimakkaat lämpötilan vaihtelut. Sisäisesti pahentavia tekijöitä stressi, voimakkaat mausteet (valkosipuli, chili), alkoholi, runsas sokerin ja valkoisten jauhojen käyttö, kuumat ruoat ja juomat sekä jotkin lääkkeet esim. kortisonivoiteet, verenpaine-, sydän- ja kolesterolilääkkeet ja nikotiinihappo.

Kokeile kehoa viilentäviä ruokia ja yrttejä, kuten vihreitä kasviksia, avokadoa, vesimelonia, kurkkua, päärynöitä, voikukkaa, nokkosta. Rosaceassa iho on myös usein kuiva ja herkkä, jolloin ihoa tulee hoitaa lempeästi hellävaraisilla tuotteilla ihoa hyvin kosteuttaen, rauhoittaen ja viilentäen. 

Periodermatiitti

Eli POD eli suunympärysihottuma kuuluu samaan tautiperheeseen ruusufinnin kanssa. Sitä on eniten 15-45 vuotiailla naisilla, mutta voilla olla myös miehillä ja lapsilla. Sitä pidetään kortisonivoiteiden ja kosmetiikan aiheuttamana, mutta taudin perussyytä ei tunneta. Oireina on pieniä punaisia näppylöitä ja märkäpäitä sekä läiskittäistä punoitusta ja hilseilyä suun ympärillä, joskus myös nenänpielissä ja silmien ulkonurkissa. Oireita pahentaa UV-valo, ympäristön lämpötilan vaihtelut, mausteiset ruoat ja alkoholi.  

Koska kosmetiikka on yksi periodermatiittia pahentava tekijä, tulee kaiken kosmetiikan käyttö vähentää mahdollisimman minimiin ja käyttää herkän ihon tuotteita, joissa mahdollisimmat yksinkertaiset ja rauhoittavat raaka-aineet. 

Atopia ja allergiat

Atopia eli atooppinen ihottuma on krooninen erittäin monisyinen ja kokonaisvaltainen ihosairaus, jonka alku syytä ei tunneta, mutta siihen on osittain perinnöllinen taipumus. Oireiltaan atooppinen ihottuma on aaltoileva, välillä oireet voivat pahentua ja välillä niitä ei ole ollenkaan. 

Atopia oireilee voimakkaana kutinana, ihon punoituksena, kuivuutena ja karheutena etenkin talvisin, pahimmillaan iho jäkälöityy ja siinä on turvotusta. Atooppista ihottumaa ilmenee monesti jo vauvana, mutta se voi myös puhjeta vasta aikuisena. Atopia voi olla allergista, mutta se voi ilmetä myös ilman allergiaa.

Allergiataipumuksen lisäksi ihottuman kehittymiseen vaikuttaa suolen mikrobiomin häiriö, liiallinen psyykkinen ja fyysinen stressi (liiallinen rasitus, haitallisten aineiden tai säteilyn kerääntyminen) sekä ihon suojamuurin puutteellinen toiminta. Atooppisessa ihossa on rasva-aineenvaihdunnan häiriö, jolloin iho hyötyy omega rasvahappojen käytöstä sekä sisäisesti että ulkoisesti. 

Atopiaa voivat pahentaa vääränlaiset ihonhoito tottumukset, raapiminen, karheat vaatteet, altistuminen allergeeneille, kuiva sisäilma, talvi, ilman saasteet ja hikoilu. Atopian hoidossa onkin tärkeää saada iho jälleen ehyeksi. 

Hoito

Olipa ongelmasi mikä tahansa näistä iho-ongelmista, hoidossa on hyvä keskittyä kokonaisvaltaiseen hoitoon, sisäiseen hoitoon ulkoisen hoidon lisäksi. Toivottuihin ja parhaisiin hoitotuloksiin päästäänkin yhdistämällä iholle sopivat hoitotuotteet, rentoutusharjoitukset, hoitolahoidot ja oikeanlainen ruokavalio.

Koska monesti tulehduksellisten iho-ongelmien taustalla on länsimaiset elämäntavat kuten pitkään jatkunut stressi, tulehdusta aiheuttava ruokavalio mm. liiallinen sokerin syönti, ympäristökuormitus ja/tai liikunnan puute. Nämä heikentää meidän puolustuskykyä kuormittavat maksaa, aiheuttavat ruuansulatuksen ja suoliston epätasapainotilat, jolloin oman ruokavalion tarkastelu voi olla paikallaan. Suolistomikrobeja hoidetaan ravinnolla ja monet ovat saaneet apua vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, joka eheyttää suoliston mikrobiomia. Ruokavalion suunnittelussa tulee kuitenkin huolehtia siitä, että saadaan kaikki tarvittavat ravinteet erityisesti, kun on kyse nuorista. Aikuiset voivat niinkin kokeilla muutaman kuukauden hiilihydraattien (sokeri, vilja) ja maitotuotteiden välttämistä, kunhan huolehtii hyvien rasvojen ja kuitujen saannista. Ruokavaliomuutosta harkitessa voi olla tarpeen kääntyä funktionaalisen ravintoterapeutin tai ayurveda-asiantuntijan puoleen.

Myös runsaasti antioksidantteja sisältävä ruoka ja ravintolisät rauhoittavat erilaisissa iho-ongelmissa erityisesti akneihoa, jossa antioksidantteja on vähemmän kuin ei-akneiholla. Myös sisäisesti käytettävät probiootit voivat vaikuttaa ihoon mm. parantamalla ihon suojamekanismia, joka vähentää ihon kosteuden haihtumista sekä auttaa ihoa paranemaan paremmin. 

Stressi on on myös yksi iho-ongelmia pahentava tekijä. Meidän nykyinen elämäntapamme aiheuttaa pitkittynyttä stressiä ja monesti erilaisista iho-oireista kärsivät henkilöt ovatkin tunnollisia suorittajia, jotka eivät osaa hellittää. Stressin taustalla vaikuttaa vagushermo, joka säätelee meidän parasympaattisen ja sympaattisen hermoston toimintaa. Kun vagushermo aktivoi parasympaattista hermostoa, elimistömme palautuu ja energia ohjautuu mm. ruoansulatukseen. Kun taas sympaattinen hermosto aktivoituu, kehomme menee stressi- eli juokse tai kuole tilaan, jolloin meidän hengitys ja suolisto ei toimi normaalisti ja stressin pitkittyessä jännitys voi muuttua erilaisiksi oireiksi ja sairauksiksi. Joten vagushermon aktivointi erilaisilla harjoituksilla aktivoi parasympaattista hermostoa, joka taas helpottaa eri iho-ongelmien oireita. 

Hermoston toimintaa voidaan tasapainottaa monin eri tavoin esimerkiksi halaamalla läheisiä, päivittäisillä hengitys- tai mielikuvaharjoituksilla, joogalla ja käymällä säännöllisesti erilaisissa rentouttavissa hoidoissa kuten vyöhyke- tai aromaterapiassa tai kosmetolgissa hoidoissa.

Monella nykyihmisellä on selkeä kosketuksen kaipuu ja, kun ihoa ja kehoa hoidetaan kauneushoitolassa, mukaan tulee kosketuksen positiivinen psykologinen vaikutus. Rentouttava hoito tuntuu taivaalliselta stressin jännittämässä kehossa ja saa kehon erittämään mielihyvähormoni oksitosiinia sekä laskemaan kortisolitasoja.

Ihonhoito

Kaikkiin näiden iho-ongelmien ihonhoidossa pätee sanonta “vähemmän on enemmän”; vältä tuotteiden jatkuvaa kokeilua ja suosi hellävaraista ja yksinkertaista ihonhoitorutiinia. Ihon hoidossa tulee keskittyä ihon vahvistamiseen ja hellävaraiseen hoitamiseen käyttäen mietoja puhdistustuotteita, välttäen voimakkaita kuorintoja ja sulfaatteja (Sodium Lauryl/Laureth Sulfate), sekä suosimalla ihoa kosteuttavia ja suojaavia hoitotuotteita, joiden pH on lähellä ihon omaa pH:ta.

Hoidossa on tärkeää välttää ihon punoitusta lisääviltä tekijöiltä, kuten auringonvalo, kuuma ja kylmä, kova tuuli, voimakkaat lämpötilan vaihtelut, stressi, voimakkaat mausteet, alkoholi, runsas sokerin ja valkoisten jauhojen käyttö. Herkkäihoisen on hyvä välttää myös kaikkea ylimääräistä kemikaalikuormaa kuten kemiallisia UV-suoja-aineita, tekoripsiä ja -kynsiä sekä voimakkaita pyykinpesu- ja siivousaineita. Herkästi punoittaa ihoa on syytä suojata auringolta vaatetuksella ja fysikaalisilla aurinkosuojilla. 

Oikein valituilla kotihoitotuotteilla iho voidaan saada parempaan kuntoon ja kun säännölliseen kotihoitoon yhdistetään muutama kosmetologin tekemä hoito, iho paranee vieläkin nopeammin. Hoitola hoitoina mm. LED-valohoito rauhoittaa tehokkaasti ihon tulehdusta ja vähentää punoitusta. Myös lymfaattisella hieronnalla ja gua shalla on positiivsia vaikutuksia eri iho-ongelmien hoidossa.

Älä lannistu vaikka et saisikaan kaikkia elämäntapojasi kerralla kuntoon. Valitse tavoista yksi, joka sinusta tuntuu helpommalta tavalta aloittaa. Kiinnitä huomiota siihen, mitkä tekijät erityisesti pahentavat sinun ihosi oireilua. Ja, jos ongelmaan tuntuu mahdottomalta itse vaikuttaa, aina voi kysyä apua asiantuntijalta. Mutta tärkeintä on, älä jää iho-ongelmien kanssa yksin, vaan käänny jonkin asian osaavan ekokosmetologin puoleen, joka auttaa ja neuvoo sinua eteenpäin.


Lähteet:
SKY-lehti 3/2018: s. 60 Punoittava iho hoitolassa (Anne Parkkinen)
Johanna Gillbro: Ymmärrä ihoasi, myyttejä, faktoja ja hyviä neuvoja
Maria Varon: Elävä iho - Luonnonkosmetiikkaa
Seborrooinen ihottuma - Allergia.fi
Seborrooinen ekseema ja tali ihottuma - Twistbe
Couperosa | Mehiläinen
Suunympärysihottuma (perioraalidermatiitti) - Terveyskirjasto
Tärkein aivohermosi on avain kehosi ja mielesi terveyteen – Voit herättää sen jo yhdellä tietynlaisella uloshengityksellä. Kokeile itse. | Tiede | yle.fi

Avainsanat: punoittava iho, herkkä iho, couperosa, rosacea, ruusufinni, akne, iho-ongelma, periodermatiitti, atopia